Buikklachten kunnen door allerlei aandoeningen en ziekten ontstaan. Zo kun je last krijgen van buikpijn als je griep hebt, maar is het ook mogelijk dat je last krijgt van pijnklachten in de buikstreek door gevoelige darmen, een maagzweer of galstenen. Heb jij last van buikklachten en ben je benieuwd waar jouw klachten door veroorzaakt worden? Lees dan meer over de mogelijke oorzaken van buikklachten op deze pagina.
Op deze pagina worden alle mogelijke oorzaken van pijnklachten in de buik beschreven. Door de oorzaken door te nemen, kun je mogelijk achterhalen waar jouw pijnklachten door veroorzaakt worden en is het gemakkelijker om gericht actie te ondernemen en de pijnklachten te laten verdwijnen.
Vaak voorkomende buikklachten: Algemene oorzaken
Er zijn enkele algemene oorzaken van buikklachten aan te wijzen die vaak voorkomen:
- Buikklachten door een gevoelige maag of door gevoelige darmen, vaak bij emoties, spanning of stress.
- Pijnklachten door irritatie van de maag, vaak in combinatie met zuurbranden en het opboeren van lucht na het eten.
- Darmkrampen die ontstaan na het eten van voedingsmiddelen die gasvorming veroorzaken, zoals kolen, noten, uien, knoflook en pittig eten.
- Buikgriep, waarbij je te maken hebt met krampende buikpijn in combinatie met diarree en/of braken.
- Verstoppingen, waarbij je last hebt van buikkrampen en een harde ontlasting.
- Pijn in de onderbuik door de menstruatie.
Buikklachten door problemen in het maagdarmstelsel
Er zijn diverse buikklachten die veroorzaakt kunnen worden door problemen in het maagdarmstelsel. De belangrijkste mogelijke oorzaken van pijnklachten in de buik door problemen met de maag of de darmen, zijn de volgende:
- Een maagzweer: heftige pijn in de bovenbuik, overgeven, bloed in het braaksel en de neiging om zo min mogelijk te bewegen om de buikklachten te verminderen.
- Galstenen: pijn rechts bovenin de buik, aanvallen van pijn en een enorme drang om juist wel te bewegen tijdens het ervaren van een pijnaanval. Het is zelfs bijna niet mogelijk om stil te zitten als je in een pijnaanval zit.
- Een ontstoken blinde darm: pijn rechts onderin de buik die erg heftig is, misselijkheid, pijn bij het lopen en pijn bij aanraking van de buik.
- Het prikkelbare darm syndroom (PDS): pijn op verschillende plekken in de buik die zich steeds afwisselen, verstopping of juist diarree.
- Een leverontsteking: pijn rechts in de bovenbuik en het geel uitslaan van de gelaatskleur, ook wel geelzucht genoemd.
- Diverticulitis: pijn links onderin de buik, lopen doet pijn, aanraking van de onderbuik aan de linkerzijde zorgt voor het verergeren van de klachten.
- Chronische darminfecties, waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Beide ziekten geven buikpijn op verschillende plekken in de buik, die elkaar steeds afwisselen. Bij de ontlasting kan slijm of bloed zitten.
- Darmkanker: buikpijn op diverse plekken in de buik, vermagering, het verliezen van de eetlust en bloed bij de ontlasting.
Buikklachten door problemen met de eileiders of de baarmoeder
Naast klachten die kunnen ontstaan door problemen in het maagdarmstelsel, is het voor vrouwen ook mogelijk om pijnklachten in de buik te ontwikkelen door problemen in de eileiders of de baarmoeder. Enkele klachten die op kunnen treden door deze problemen, zijn de volgende:
- Een eileiderontsteking: pijn in de onderbuik en een veranderende afscheiding van de vagina. Bijvoorbeeld meer afscheiding, een andere kleur afscheiding of afscheiding met een vreemde geur.
- Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap: pijn in de onderbuik, het bleek worden van het gezicht, bewusteloosheid en het klam aanvoelen van de handen en voeten.
- Een zwangerschap: krampende buikpijn met eventueel licht bloedverlies.
- Een miskraam: krampende buikpijn met hevig bloedverlies tijdens de zwangerschap.
Buikklachten door problemen met de urinewegen
Tot slot kunnen buikklachten ook ontstaan door problemen met de urinewegen. De klachten die op kunnen treden door dit soort lichamelijke problemen, zijn de volgende:
- Een niersteen in de urineleider: pijn in aanvallen in de zijkant van de buik, uitstraling van de pijn naar de lies, een enorme drang om te bewegen tijdens het ervaren van een pijnaanval en bloed in de urine.
- Een blaasontsteking met pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, vaak moeten plassen en bloed in de ontlasting.
Naar de dokter met buikklachten
Als je naar de mogelijke oorzaken van buikklachten kijkt, zie je dat sommige buikklachten worden veroorzaakt door onschuldige problemen als het eten van gasvormende voedingsmiddelen en stress. Wel moet je goed opletten, want de klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een aandoening als de ziekte van Crohn en zelfs darmkanker. Heb je vaker last van buikklachten of worden de klachten alleen maar erger, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan en jouw klachten te laten onderzoeken. In dit geval zit er mogelijk een achterliggende aandoening of ziekte achter de klachten, die verholpen moet worden om de klachten en andere lichamelijke problemen te verhelpen.