Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Bram
5 min read

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn beide aandoeningen in de darm. De aandoeningen vallen onder de zogeheten Inflammatory Bowel Diseases, ook wel inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten genoemd. Meer weten over deze darmaandoeningen? Lees dan meer over de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa op deze pagina.

Alles wat je moet weten over de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking die in het gehele spijsverteringskanaal voorkomt. De ziekte werd voor het eerste beschreven door de Amerikaanse dokter Burrill B. Crohn in het jaar 1932 en naar deze dokter is de ziekte dan ook vernoemd. De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten, maar komt meestal voor in het laatste gedeelte van de dunne darm of in het laatste gedeelte van de dikke darm. Crohn breidt zich langzaam uit en kan op deze manier voor littekenweefsel zorgen in de gehele darmwand.

De oorzaak van de ziekte van Crohn

Hoewel er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de oorzaak van de ziekte van Crohn, is de exacte oorzaak nog niet helemaal bekend. Dit komt waarschijnlijk omdat de ziekte niet veroorzaakt wordt door één enkele oorzaak, maar omdat de ziekte komt door diverse oorzaken. Artsen denken dat diverse ziekteverwekkende mechanismen voor de chronische darmontsteking zorgen, waarbij het afweersysteem flink in de war is. Omdat het afweersysteem zo in de war is, wordt het eigen lichaam aangevallen en hier krijg je klachten van. Ook is bekend dat bepaalde omgevingsfactoren en bovendien erfelijkheid een rol kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte. Roken vergroot bijvoorbeeld de kans op de ziekte, maar er is ook een relatie tussen de ziekte van Crohn en het nuttigen van bepaalde voeding.

De symptomen van de ziekte van Crohn

De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Crohn, zijn de volgende:

Het betreft een chronische ziekte, wat betekent dat je je gehele leven met bovenstaande klachten te maken krijgt als je de ziekte van Crohn hebt.

Alles wat je moet weten over Colitis Ulcerosa

Net zoals de ziekte van Crohn, is ook Colitis Ulcerosa een chronische darmontsteking. Het gaat hierbij niet om een ontsteking in het gehele spijsverteringskanaal zoals bij de ziekte van Crohn het geval is, maar om een ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Dit betekent dat de ziekte alleen voorkomt in de dikke darm en zich niet in de rest van het spijsverteringsstelsel manifesteert.

De oorzaak van Colitis Ulcerosa

Er zijn diverse factoren de van invloed zijn bij het ontstaan van Colitis Ulcerosa, namelijk:

  • Het afweersysteem
  • Erfelijkheid
  • Roken
  • Bacteriën in de darm
  • Stress

Wat in ieder geval belangrijk is om te weten, is dat de ontstekingen van deze aandoening niet veroorzaakt worden door een infectie van een virus of een infectie van een bacterie of parasiet. Veel mensen denken dit wel, maar dit is niet het geval.

De symptomen van Colitis Ulcerosa

Mensen die te maken hebben met de chronische darmaandoening Colitis Ulcerosa, hebben last van diverse vervelende klachten. De klachten en de ernst van de klachten verschillen erg per patiënt, maar de meeste mensen met deze aandoening hebben in ieder geval last van de meest voorkomende klachten. De meest voorkomende klachten van Colitis Ulcerosa, zijn de volgende:

In enkele uitzonderlijke gevallen komen er ook klachten buiten de darm voor. Het kan hierbij gaan om:

Tot slot heeft ongeveer 10 procent van de mensen met Colitis Ulcerosa te maken met PSC, ook wel Primaire Scleroserende Cholangitis genoemd. Dit betreft een ontsteking van de galwegen in en buiten de lever, die diverse vervelende klachten oplevert.

Het verloop van de aandoening Colitis Ulcerosa kan erg verschillen per patiënt. Sommige mensen hebben bijna nergens last van, terwijl andere mensen regelmatig heftige aanvallen krijgen. Deze aanvallen worden ook wel opvlammingen genoemd en kunnen het dagelijkse functioneren flink beperken. Tot slot is het belangrijk om te weten dat mensen met darmziekten een iets verhoogd risico hebben om darmkanker te ontwikkelen. Het verhoogde risico op darmkanker begint ongeveer acht jaar na het stellen van de diagnose en om het risico te verminderen, is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan.

Door Bram

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…