Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leveraandoening

De lever heeft enkele belangrijke functies in het lichaam. Daar komt nog bij dat de lever een enorme capaciteit heeft. Zo stroomt er iedere minuut wel anderhalve liter bloed door dit grote en zware orgaan. Helaas heeft niet iedereen een gezonde lever. Er zijn namelijk verschillende leveraandoeningen die het functioneren van de lever kunnen beperken. Op deze pagina lees je meer over de functies van de lever, de verschillende leveraandoeningen waar je mee te maken kan krijgen en de symptomen van deze leveraandoeningen.

De functies van de lever

De lever vervult enkele belangrijke functies. Daarom is het erg vervelend als je te maken krijgt met een leveraandoening. Enkele belangrijke functies van de lever, zijn de volgende:

  • De lever zorgt ervoor dat er altijd suiker beschikbaar is in het lichaam
  • De lever zorgt voor de opbouw, opslag en afbraak van stoffen met energie
  • De lever maakt eiwitten, vitamines en stoffen die de stolling van het bloed mogelijk maken aan en zet deze om in bruikbare stoffen voor het lichaam
  • De lever zorgt voor de vorming van gal
  • De lever maakt allerlei giftige stoffen in het lichaam onschadelijk. Hieronder vallen geneesmiddelen en alcohol.

Als je een leveraandoening hebt, kan het zo zijn dat de lever enkele belangrijke functies niet meer goed kan uitvoeren. Meer over de verschillende leveraandoeningen die het functioneren van de lever kunnen verminderen, lees je in onderstaande tekst.

Verschillende leveraandoeningen

Er zijn verschillende soorten leveraandoeningen, zoals leververvetting, levercirrose, levertumor en hepatitis. Deze leveraandoeningen kunnen acute of chronsiche aandoeningen zijn. Dit verschilt per leveraandoening. Ook de oorzaak van het ontstaan van de leveraandoening verschilt per leveraandoening. Zo kan een leveraandoening ontstaan door een virale infectie, door een verkeerde leefstijl, door erfelijke belasting, door langdurige blootstelling aan alcohol of geneesmiddelen of door een auto-immuunaandoening.

Welke leeftijd je ook hebt: je kan altijd te maken krijgen met leveraandoeningen. De meeste kinderen met een leveraandoening hebben deze aandoening al vanaf de geboorte vanwege erfelijke belasting. Volwassenen met een leveraandoening kunnen deze aandoening krijgen door een verkeerde leefstijl, een ziekte of een infectie. Bij de meeste van deze gevallen komt de ziekte niet accuut op, maar sluimert de ziekte enige tijd voort, voor deze daadwerkelijk herkend wordt als leveraandoening.

De verschillende leveraandoenigen die op dit moment bekend zijn, zijn de volgende aandoeningen: Alphal, Auto Immuun Hepatitis, BRIC, Budd Chiari, Hemochromatose, virale hepatitis, Galgangatresie, leverfalen, levertumoren, leververvetting, NASH, PFIC, PBC, PSC, Porfyrie, syndroom van Alagille, syndroom van Gilbert en ziekte van Wilson.

De symptomen van een leveraandoening

Omdat er verschillende soorten leveraandoeningen zijn, zijn er ook verschillende symptomen aan te wijzen. De symptomen waar je last van hebt, zijn afhankelijk van de leveraandoening die je hebt. Wel zijn er enkele symptomen die bij vrijwel iedereen met een leveraandoening voorkomen. Deze symptomen zijn de volgende:

  • Moeheid
  • Zwelling van de lever
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Buikpijn aan de rechter bovenbuik
  • Geelzucht: een verkleuring van de huid en ogen door verhoogde concentraties van bilirubine in het bloed

Tot slot kunnen mensen met een leveraandoening tevens te maken krijgen met gewichtsverlies. De specifieke symptomen van een leveraandoening verschillen per aandoening. Zo hebben mensen met levertumoren andere symptomen dan mensen met virale hepatitis. Zoek daarom altijd de specifieke symptomen per leveraandoening op om hier meer informatie over te krijgen.