Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De gezonde effecten van groene thee

shana
4 min read

Groene thee komt de laatste tijd meer en meer voor in de westerse wereld. In het oosten, zoals Japan en China, is groene thee al eeuwen gekend en wordt deze drank gebruikt als een medicijn.

Groene thee vs. Zwarte thee

Groene thee is veel gezonder dan zwarte thee. Nochtans worden ze beiden van de blaadjes van de theeplant, de Camellia Sinensis, gemaakt. Het enige verschil zit in de manier hoe de blaadjes worden gemaakt. Zo wordt groene thee gemaakt door de vers geplukte blaadjes lichtjes te laten stomen. Bij zwarte thee daarentegen worden de blaadjes geroosterd waardoor ze kunnen oxideren. Door deze oxidatie gaan polyfenolen verloren en dat zijn net de antioxidanten die therapeutisch werken. Andere voordelen van groene thee zijn:

Soorten groene thee

Matcha

Matcha is de meest exclusieve en de beste groene thee soort. Het wordt voornamelijk in Japan gebruikt voor speciale gelegenheden bij officiële theeceremoniën. Dit is een thee in poedervorm en is afkomstig van de fijnste blaadjes. Deze blaadjes worden in een overdekte ruimte gekweekt en worden daarna gestoomd, gedroogd en vermalen tussen stenen. Dit heerlijk zoet, groene drankje bevat een heel hoge voedingswaarde.

Sencha

Sencha wordt ook als een van de beste groene thee soorten beschouwd. Dit is dan ook de populairste thee in Japan. Deze thee wordt meestal in de middag gedronken waarbij er iets zoet wordt gegeten. De blaadjes van deze thee worden heel het jaar door gebruikt, maar begin mei hebben de blaadjes de beste kwaliteit. Dat komt omdat de eerste oogst de fijnste blaadjes heeft en daardoor de beste theekwaliteit aanreikt.

Genmai-cha

Genmai-cha is een thee die vaak achter een maaltijd gedronken wordt. De genmai-cha heeft een heel aangename smaak aangezien er geroosterde rijstkorrels aan toegevoegd zijn. Deze thee wordt vooral gedronken omdat het de spijsvertering bevordert. De voorgenoemde thees kan u niet zomaar terugvinden in de supermarkt. Dit komt omdat de therapeutische werking van industriële thees volledig wegvalt. Terwijl in Japan de blaadjes meestal eigenhandig gekweekt, geplukt en verwerkt wordt.

Bancha

De blaadjes voor deze thee zijn heel groot en hebben vooral een lichte smaak. Hierdoor is de bancha zeer geschikt voor het dagelijks gebruik.

Gunpowder

De naam ‘gunpowder’ heeft de thee vooral te danken aan de vorm van de blaadjes. Deze blaadjes kunnen opgerold worden tot kleine ‘kogeltjes’. Het is een donkergroene thee met een zuivere en pittige smaak.

Wees toch voorzichtig met het drinken van groene thee. Groene thee geeft een licht stimulerend effect aangezien ze theïne bevat. Drink daarom best geen groene thee voor het slapengaan. Drink deze thee ook niet koud op, anders gaat de stimulerende werking ervan verloren. 

 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…