Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leveraandoening Symptomen – Hoe behandelen?

Olivier
5 min read

Een leveraandoening is een verzamelnaam voor diverse ziekten die in de lever kunnen ontstaan. Enkele voorbeelden van leverziekten die onder de noemer ‘leveraandoening’ vallen, zijn ziekten als leververvetting, levercyste, een levertumor, hepatitis en levercirrose. Meer over de lever en het ontstaan van een leveraandoening, lees je op deze pagina. Heb jij te maken met een leveraandoening of denk je dat je te maken hebt met een leveraandoening? Dan is het lezen van dit artikel zeker een aanrader om meer inzicht te krijgen in de term leveraandoening.

De lever: een belangrijk orgaan

Na de huid, is de lever het grootste orgaan in het lichaam. De lever weegt ongeveer 1,5 kilo en bevindt zich recht in de buik, vlak onder het middenrif. De lever is een belangrijk orgaan die diverse functies vervult, waaronder het reguleren van de stofwisseling, het opslaan van vetten, eiwitten en koolhydraten, het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam en het produceren van gal door de vertering van vetten. Tot slot reguleert de lever ook het bloedvolume en maakt het orgaan ook stollingsfactoren aan, zodat het lichaam goed kan functioneren.

De lever is een orgaan dat zich uitermate goed kan herstellen. Zelfs als een deel van de lever verwijderd wordt, kan de lever weer tot volle grootte aangroeien. Daar komt nog bij dat de lever een grote opslagcapaciteit heeft. Werkt een deel van de lever niet meer goed, dan kan het andere deel van de lever het gemis gewoon opvangen zonder klachten te veroorzaken. Het enige nadeel van de grote reservecapaciteit van de lever, is dat je hierdoor vaak pas laat merkt dat je te maken hebt met een leveraandoening.

De oorzaken van een leveraandoening

Een leveraandoening kan door diverse oorzaken ontstaan. Enkele oorzaken die voor leverziekten kunnen zorgen, zijn de volgende:

  • Alcoholmisbruik, ofwel het overmatig drinken van veel alcohol
  • Medicijngebruik
  • Virussen, zoals hepatitis
  • Een stofwisselingsziekte
  • Een aangeboren afwijking
  • Het ontstaan van een tumor of het voorkomen van kankercellen in de lever, bijvoorbeeld door uitzaaiing van kankercellen uit andere organen.

Omdat ‘leveraandoening’ een breed begrip is waar diverse ziekten onder vallen, zijn de mogelijke oorzaken van dit lichamelijke probleem erg breed.

De symptomen van een leveraandoening

Welke symptomen je precies ervaart als je een leveraandoening hebt, is afhankelijk van de ziekte die je onder de leden hebt. Symptomen die bijna altijd voorkomen bij een leveraandoening en niet afhankelijk zijn van de aandoening die je hebt, zijn de volgende:

  • Zwelling van de lever, waardoor de lever en het gebied rondom de lever gevoelig aanvoelt
  • Geelzucht, ofwel het geel worden van de gelaatskleur en het oogwit
  • Moeheid en lusteloosheid

Verder voel je je niet lekker (algehele malaise), kun je je misselijk voelen en heb je eventueel een verminderde eetlust door de problemen in de lever.

Herken jij jezelf in een of meerdere van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan met jouw klachten. De dokter kan vervolgens jouw klachten onderzoeken en op deze manier achterhalen of je echt een leveraandoening hebt. Zeker als je te maken hebt met geelzucht, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Geelzucht wijst altijd op leverproblemen en mag dus zeker niet genegeerd worden.

De behandeling van een leveraandoening

Welke behandeling je nodig hebt om de leveraandoening te verhelpen of in ieder geval de klachten van de leveraandoening te verminderen, is afhankelijk van de aandoening die je hebt. Als vastgesteld is dat er iets niet goed is met de lever, gaat de arts direct onderzoeken door welke leveraandoening dit mogelijk komt. Afhankelijk van de aandoening die je hebt, wordt er vervolgens een behandeling opgezet.

Welke behandeling je ook krijgt om jouw leverprobleem te verhelpen, je moet in ieder geval de volgende tips opvolgen om de klachten van de leveraandoening te beperken:

  • Matig het alcoholgebruik. Heb je een leveraandoening, dan mag je geen alcohol meer drinken.
  • Overleg met je arts of je bepaalde medicijnen nog wel mag gebruiken. Eventueel kun je vervangende medicijnen krijgen die jouw lever niet kunnen schaden.
  • Vrij altijd veilig en ga gevaccineerd op vakantie als dit wordt aangeraden door experts, want dan voorkom je dat je besmet raakt met hepatitis. Heb je een leveraandoening, dan moet je dit zeker zien te voorkomen door de schadelijke werking van hepatitis op de lever. 
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…