Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hepatitis

Hepatitis is een aandoening die in de volksmond ook wel leverontsteking wordt genoemd. Je lever is een orgaan met een groot aantal uiteenlopende functies en dus van groot belang voor je lichaam. Naast de productie van galvloeistof zorgt je lever ook voor de stapeling van vitaminen en mineralen. Je lever is verder verantwoordelijk voor de productie van een groot aantal essentiële stoffen, zoals vetten en eiwitten.

Door je lever worden bovendien giftige stoffen en medicijnen onschadelijk gemaakt wordt je energiehuishouding op peil gehouden. Met andere woorden: je lever kan worden beschouwd als een bijzonder orgaan met een enorme reservecapaciteit en een uitstekend vermogen zichzelf te herstellen.

Enkele weetjes over je lever

Je lever ligt rechtsboven in je buik, meteen achter je ribben. Bij een volwassen persoon heeft een lever een gewicht van ongeveer 1500 gram en een grootte die haast vergelijkbaar is met die van een voetbal. Op het moment dat een gedeelte van je lever weg wordt genomen dan groeit het overgebleven deel weer aan, mits dit deel van je lever groot genoeg en gezond is.

De grote reservecapaciteit van je lever kan zowel als een voor- als een nadeel worden beschouwd.  Leverziektes zullen als gevolg daarvan namelijk pas in een laat stadium klachten veroorzaken. In een beginstadium heeft een groot deel van de patiënten met een leverziekte geen klachten omdat het gezonde leverdeel de diverse functies afdoende weet uit te voeren.

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een leverontsteking en komt tamelijk veel voor. Een op de twintig personen zal in de loop van zijn, of haar, leven met een vorm van hepatitis te maken krijgen. Hepatitis is vaak het gevolg van een virale infectie (virale hepatitis). Hepatitis kan echter ook een andere oorzaak hebben. Er kan daarom een onderscheid worden gemaakt tussen:

  • niet-virale hepatitis,
  • virale hepatitis.

Op elke tweehonderd mensen is er één drager van een hepatitisvirus. Niet iedereen die besmet is met een herpesvirus zal daar zelf weet van hebben omdat de symptomen die kenmerkend zijn voor hepatitis in het begin op die van griep kunnen lijken. Verder kun je besmet zijn zonder klachten te hebben, in het bijzonder in het geval van hepatitis C kunnen symptomen lange tijd uitblijven. De overeenkomst tussen alle hepatitisvirussen is dat deze allemaal een leverontsteking tot gevolg kunnen hebben en bovendien besmettelijk zijn. De virussen verschillen onderling in de wijze van besmetting en de ernst van de symptomen.

Veel voorkomende virale hepatitis
Hepatitis A Virale leverontsteking die over wordt gedragen door middel van besmet voedsel en besmet drinkwater Hepatitis A geneest spontaan.
Hepatitis B Ernstige virale leverontsteking die over wordt gedragen door middel van onveilig seksueel contact en bloedcontact met besmet bloed. Hepatitis A geneest spontaan of neemt een chronische vorm aan.
Hepatitis C Ernstige virale leverontsteking die over wordt gedragen door middel van bloedcontact met besmet bloed. Hepatitis A neemt meestal een chronische vorm aan.
Niet virale hepatitis
Auto-immuun hepatitis Leverontsteking die het gevolg is van een auto-immuunziekte. Dit is een aandoening van het immuunsysteem waarbij je lichaam antistoffen tegen de eigen levercellen aanmaakt. De levercellen worden dan aangevallen en raken mogelijk beschadigd.
Alcoholische hepatitis Leverontsteking als gevolg van veelvuldig alcoholgebruik. Doorgaans veroorzaakt langdurig alcoholmisbruik leververvetting die na verloop van tijd over zal gaan in alcoholische hepatitis.
Niet Alcoholische Steatose Hepatitis (NASH) Leverontsteking die het gevolg is van leververvetting (steatose) waar alcohol geen rol bij heeft gespeeld. Niet alcoholische leververvetting is een stapeling van vet in de lever door bijvoorbeeld overgewicht of diabetes type 2.
Gebruik van bepaalde geneesmiddelen Deze geneesmiddelen, die in de lever afgebroken moeten, kunnen leiden tot een verstoorde werking van de lever met leververvetting tot gevolg. Bij een aanhoudende vervetting van de lever kan er hepatitis ontstaan.

Leververvetting voor hepatitis

In bepaalde gevallen wordt hepatitis voorafgegaan door leververvetting. Met leververvetting wordt een stapeling van vetten in de lever bedoeld. Dit kan optreden bij alcoholische hepatitis, bij NASH en bij hepatitis die het gevolg is van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Indien de oorzaak van leververvetting niet weg wordt genomen, kan deze overgaan in hepatitis. Als de oorzaak wel weg wordt genomen dan zal de leververvetting vanzelf genezen. Soms kan hepatitis voorkomen, worden, bijvoorbeeld door geen alcohol meer te drinken en/ of je lichaamsgewicht op een gezond peil te brengen of te houden.

Cirrose door hepatitis

Hepatitis kan overgaan in cirrose. Dit is een proces dat alleen in de lever op kan treden (de term levercirrose is daarom dubbelop) waarbij littekenweefsel wordt gevormd. Je lever zal als gevolg van cirrose onherstelbaar beschadigd raken en minder goed gaan werken. De kans dat cirrose ontstaat, hangt onder andere af van de oorzaak van de hepatitis waar je aan lijdt.