Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikpijn Symptomen

Bram
4 min read

Op het moment dat je last van buikpijn hebt, kan dit op een heleboel verschillende dingen wijzen. Buikpijn is namelijk een symptoom dat je bij een groot aantal aandoeningen en ziektes tegenkomt. Buikpijn is dus een veel voorkomend verschijnsel dat sterk qua ernst kan variëren. Echt vreemd is dit overigens niet gezien het aantal organen dat zich in de buikholte bevindt, en waar dus iets mee aan de hand kan zijn.

Buikpijn als onschuldig symptoom

Iedereen heeft vast wel eens last van buikpijn gehad door een overvloedige maaltijd of als teken om je te ontlasten. Maar ook door te lang wachten met het leegmaken van je urineblaas kun je gemakkelijk buikpijn krijgen. In deze gevallen zal, zodra de oorzaak is weggenomen, de pijn in je buik vanzelf verdwijnen. In de eerder genoemde gevallen zal dat betekenen dat je geen klachten meer hebt als je respectievelijk: het eten hebt laten zakken, je hebt ontlast of bent gaan plassen. 

Andere onschuldige oorzaken van buikpijn zijn spanningen en stress. Denk maar eens aan buikpijn die kan ontstaan op het moment dat je belangrijke prestatie moet leveren of als er een spannende gebeurtenis op het programma staat. Maar ook als je je zorgen of ongerust maakt, kan buikpijn de kop opsteken. In vrijwel al deze gevallen zal de buikpijn weer verdwijnen zodra, of kort nadat, de oorzaak er ervan is weggenomen. 

Buikpijn als serieus symptoom

Op het moment dat je aanhoudende pijn in je buik hebt, of als er andere klachten bijkomen, zoals een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts), sufheid of bloed in je ontlasting of je urine, dan kun je het beste de deskundigheid van een arts inroepen. Ook als je twijfelt over de oorzaak van de buikpijn, of gewoon ongerust bent, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een arts om raad vragen.

Een veranderde ontlasting (diarree of juist verstopping) kan eveneens gepaard gaan met buikpijn. Als deze situatie aan blijft houden of voor erg veel klachten zorgt dan is het eveneens zaak om een arts om advies te vragen. Bij diarree kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een ontsteking die is veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers (zoals bacteriën, virussen of parasieten). Ook door het eten van bedorven of besmet voedsel kan je buik van streek raken, met een krampende pijn tot gevolg. 

Buikpijn bij vrouwen

Bij een meisje of een vrouw kan buikpijn ook in verband staan met haar menstruatiecyclus en/of een zwangerschap. Wanneer de baarmoeder het slijmvlies afstoot, omdat er zich geen bevruchte eicel in heeft genesteld, zal er een krampende buikpijn worden gevoeld. De spieren van de baarmoeder zullen immers krachtig samentrekken om het afgestoten slijmvlies met het menstruatiebloed uit het lichaam af te voeren.

Maar ook als een vrouw zwanger is kan er buikpijn ontstaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van zogenaamde bandenpijn. Deze vorm van buikpijn ontstaat doordat de banden, waaraan de baarmoeder op is gehangen in de buikholte, uitrekken. Er zal immers extra aan deze banden worden getrokken als de baarmoeder en de ongeboren vrucht groter worden. 

Een ander moment waarop een zwangere vrouw buikpijn zal krijgen, is als de bevalling is begonnen. Net zoals bij een menstruele bloeding zullen ook nu de baarmoederspieren krachtig samentrekken. Dit keer echter niet alleen om afgestoten slijmvlies naar buiten te werken maar ook om de baby door het geboortekanaal te duwen. De buikpijn die tijdens een bevalling wordt gevoeld, wordt ook vaak met de term weeën aangeduid. 

Levensbedreigende buikpijn

Als er sprake is van buikpijn als gevolg van een ontstoken blindedarm, of beter gezegd van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm: de appendix) dan dient er met spoed medische hulp in te worden geroepen. De blindedarmontsteking kan, mits deze niet door middel van een operatie wordt verwijderd, open kunnen breken. Het ontstekingsvocht kan daardoor in de buikholte terechtkomen en daar een ontsteking van het buikvlies veroorzaken. Buikvliesontsteking is een levensbedreigende situatie waarbij niet gewacht kan worden met een behandeling. Zonder behandeling zal een blindedarmontsteking, en de daarop volgende buikvliesontsteking, lijden tot de dood. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…