Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Menstruele cyclus

Olivier
5 min read

De normale menstruele cyclus kan onderverdeeld worden in twee fases: de zogeheten folliculaire fase en de luteale fase. De eerste fase zit altijd voor de eisprong en na de eisprong komt de vrouw in de tweede fase van de menstruele cyclus. Wil je meer weten over de verschillende fases van de menstruele cyclus? Lees dan meer over de twee fasen van een normale menstruatiecyclus en het verloop van een menstruele cyclus in dit artikel.

De twee fases van een menstruatiecyclus: de folliculaire fase

De eerste fase van de menstruatiecyclus van de vrouw wordt ook wel de folliculaire fase genoemd. Tijdens deze fase van de menstruele cyclus scheidt een speciaal gebied in de hersenen het zogeheten follikel stimulerend hormoon (ook wel FSH genoemd) af. Door het afscheiden van het hormoon, wordt de follikel of de eicel gestimuleerd tot groei. De eicel zelf produceert in deze fase het belangrijke vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het voorbereiden van de baarmoeder van de vrouw op de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder en is erg belangrijk om een zwangerschap mogelijk te maken.

Heeft de eicel een bepaalde grootte bereikt, dan komt er luteïniserend hormoon (LH) vrij. Dit hormoon wordt afgescheiden van de hypofyse en zorgt ervoor dat de follikel binnen 36 tot 48 uur gaat springen. Is de follikel gesprongen, dan is er sprake van een ovulatie. Op dit moment kan de eicel bevrucht worden.

De twee fases van de menstruatiecyclus: de luteale fase

Als de ovulatie heeft plaatsgevonden, komt de vrouw in de tweede fase van de menstruele cyclus terecht. Deze fase wordt ook wel de luteale fase genoemd. Wat overblijft na de ovulatie, is een geel lichaam dat ook wel de corpus luteum wordt genoemd. Het is de follikel zonder eicel, dat gedurende enkele dagen progesteron gaat produceren. Door de productie van progesteron verandert het baarmoederslijmvlies en wordt de baarmoeder klaargemaakt voor de eventuele innesteling van een embryo.

Wordt na enkele dagen duidelijk dat het gele lichaam niet ondersteund wordt door het zwangerschapshormoon (HCG), dan keert het baarmoederslijmvlies weer in de uitgangspositie terug. Hierbij wordt een deel van de baarmoederslijmvlies afgestoten, samen met de eicel die niet bevrucht is. Wordt een deel van het baarmoederslijmvlies en de onbevruchte eicel afgestoten door het lichaam, dan spreekt men over de menstruatie.

De normale menstruatiecyclus: onderverdeeld in weken

De normale menstruatiecyclus start altijd met de menstruatie, ook wel ongesteldheid genoemd. Tijdens de menstruatie verliest de vrouw het verdikte deel van de baarmoeder, samen met de eicel die in een eerder stadium niet bevrucht werd. Je verliest bloed tijdens de menstruatie en dit duurt gemiddeld twee tot tien dagen. Gemiddeld verlies je 50 milliliter bloed per menstruatie, maar dit verschilt per vrouw.

In de tweede week van de menstruele cyclus neemt het oestrogeen- en progesterongehalte flink toe. Je voelt je vrolijker, socialer, gemotiveerder en energieker en je hebt soms meer de behoefte om te flirten. Ook heb je meer zin in seks, zijn je orgasmen intenser en kom je gemakkelijker klaar. Dit is natuurlijk niet voor niets, want de natuur heeft dit expres zo getimed. Zo ben je vruchtbaarder als je in de tweede week van de menstruele cyclus zit, waardoor dit het perfecte moment is voor een eventuele bevruchting.

In de derde week van de zwangerschap vindt de eisprong plaats. De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd en dit is het moment waarop de eierstok een eicel afstoot om te laten bevruchten. Je hebt in deze tijd iets minder oestrogeen in je lichaam en hierdoor kun je je vermoeid, huilerig en geïrriteerd voelen. Ook kun je een gebrek aan energie hebben. Na enkele dagen is dit overigens weer voorbij, want dan komen de hormoonspiegels weer op peil. Door het verhoogde progesterongehalte heb je minder zin in seks en keldert je libido tijdelijk.

In de vierde en laatste week van de zwangerschap, kun je last krijgen van premenstruele klachten. Dit zijn klachten als:

Dat je te maken krijgt met premenstruele symptomen (PMS), komt omdat het oestrogeenniveau terugloopt en je ook minder progesteron in je lichaam hebt. Hierdoor word je moe, lusteloos en wat geïrriteerd, wat duidt op een menstruatie op de korte termijn.

Sommige vrouwen hebben in deze week meer zin in seks en dit komt omdat de zenuwuiteinden van de vagina gestimuleerd kunnen worden door het dikker worden van de baarmoederwand. Overigens is dit niet bij iedere vrouw zo, want er zijn ook vrouwen die in de vierde week van de menstruele cyclus juist minder zin in seks hebben. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…