Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De Billings ovulatiemethode nader bekeken

Bram
4 min read

Iedere vrouw heeft een bepaalde menstruele cyclus. Deze cyclus verschilt per persoon en heeft grote invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Zo is de kans dat een vrouw zwanger wordt groter op de drie dagen voor de ovulatie of eisprong dan op andere momenten in de menstruele cyclus. De eisprong vindt meestal veertien dagen na het begin van de menstruatie plaats (in een normale cyclus). Omdat de eisprong een belangrijk herkenningspunt is voor een verbeterde vruchtbaarheid, wordt aangeraden om je meer te verdiepen in je menstruele cyclus, zodat je jouw eisprong kunt herkennen en dus weet wanneer je in je meest vruchtbare periode zit. 

Maar hoe weet je wanneer je te maken hebt met een eisprong? Dat kun je onder andere herkennen aan de samenstelling van het zogeheten cervixslijm. Het cervixslijm wordt in de baarmoederhals geproduceerd om de weg naar de eicel toegankelijk te maken. Door het cervixslijm in de gaten te houden, weet je wanneer je eisprong plaatsvindt en je in je meest vruchtbare periode zit. Deze methode wordt ook wel de Billings ovulatiemethode genoemd. 

Hoe werkt de Billings ovulatiemethode?

Het uitgangspunt van de Billings ovulatiemethode is dat je aan het cervixslijm kan zien wanneer je in je meest vruchtbare periode zit. Tijdens de cyclus verandert de kleur en samenstelling van het slijm namelijk, waardoor er een duidelijk patroon zichtbaar kan worden in de menstruele cyclus van een vrouw. Zo wordt het volgende patroon aangehouden.

Week 1 van de cyclus

In de eerste week van de cyclus vanaf de eerste dag van je menstruatie, zit de baarmoedermond dicht. Hierdoor is het cervixslijm troebel en taai. Heb je te maken met troebel en taaie afscheiding, dan zit je in de eerste week van je cyclus. Dit kun je uiteraard ook gemakkelijk herkennen aan het feit dat de eerste week altijd start op de eerste dag van de menstruatie. 

Week 2 van de cyclus

In de tweede week van de cyclus heeft het slijm een andere kleur en samenstelling dan in de eerste week. Zo verandert het slijm een aantal dagen voor je eisprong en één tot twee dagen na je eisprong in een elastisch, vloeibaar en helder slijm waar je draden van kunt trekken. Dit komt omdat de opening van de baarmoedermond wijder wordt. Je herkent het slijm van de tweede week van de cyclus gemakkelijk als je naar de wc gaat. Na het plassen kan er namelijk glibberig slijm op het toiletpapier zitten. Dit is een aanwijzing dat je in de tweede week van je cyclus zit, ofwel het dichtst bij de eisprong zit. Dit is dan ook de meest vruchtbare periode van de vrouw. 

Week 3 van de cyclus

In de derde week van de cyclus begint de onvruchtbaarheid weer. De eicel is dood en de afscheiding wordt weer droger en korrelig. 

Week 4 van de cyclus

De vierde week van de cyclus van de vrouw is vlak voor de menstruatie van de vrouw. Op dit moment kan het cervixslijm en dus de afscheiding wat nat zijn in vergelijking met andere weken tijdens de menstruele cyclus. 

Hanteer de juiste timing

Door je menstruele cyclus in de gaten te houden met de Billings ovulatiemethode, weet je wanneer je het best seks kan hebben om jouw kans op zwangerschap te vergroten. Dit is namelijk in de tweede week van de cyclus, als het cervixslijm elastisch, vloeibaar en helder is. Door in deze periode seks te hebben, is de kans dat je zwanger wordt groter.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…