Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe je natuurlijke vruchtbaarheid vergroten?

Olivier
5 min read

Als je probeert om zwanger te worden, is de mate waarin je vruchtbaar bent uiteraard een belangrijke factor in het proces van het opwekken van de zwangerschap. Ben je erg vruchtbaar, dan is de kans groter dat je zwanger wordt. Om jouw natuurlijke vruchtbaarheid te vergroten en de kans te vergroten dat je daadwerkelijk zwanger wordt, kun je onderstaande drie tips hanteren. Deze tips vergroten jouw vruchtbaarheid op natuurlijke wijze, zodat je sneller en gemakkelijker zwanger kunt worden.

Tot slot lees je op deze pagina wat je moet doen als het niet lukt om zwanger te worden. Heb je onderstaande tips al geprobeerd en lukt het nog steeds niet om zwanger te worden? Lees dan de onderste alinea van deze pagina goed door.

Tip 1: houd je gewicht in de gaten

Hoewel veel mensen niet weten dat gewicht van de vrouw een belangrijke factor is met betrekking tot de vruchtbaarheid van de vrouw, speelt het gewicht zeker een belangrijke rol bij het zwanger worden. Zo kan een gezond gewicht bij de conceptie helpen, waardoor je sneller en gemakkelijker zwanger wordt. Een gezond gewicht kan gemakkelijk worden aangeduid met het BMI. De BMI die bij een gezond gewicht hoort is 18.5 tot 24.9. Heb je een BMI van 25 of meer? Dan is er sprake van overgewicht of zelfs obesitas (bij een BMI van 30 of meer). Mensen met overgewicht hebben twee keer zo veel tijd nodig om zwanger te worden. Heb je te maken met een hoog BMI en dus met overgewicht? Dan is het zeker aan te raden om af te vallen.

Een te laag BMI is daarentegen ook niet goed. Heb je een laag BMI van minder dan 18.5, dan duurt het ongeveer vier keer zo lang om zwanger te worden. In dit geval is het dan ook zeker aan te raden om snel aan te komen.

Tip 2: houd een gezonde leefstijl aan

Een gezonde leefstijl wordt gekenmerkt door verschillende factoren, namelijk goede voeding, voldoende beweging en gematigd drankgebruik. Daarnaast is het bij het naleven van een gezonde leefstijl aan te raden om niet te roken.

Door een gezonde leefstijl aan te houden, is het gemakkelijker om zwanger te worden. Enkele tips bij het naleven van een gezonde leefstijl is het eten van gevarieerd en gezond voedsel, het regelmatig bewegen, het matigen van je alcoholgebruik en het stoppen met roken. Ook is het verstandig om minder koffie te drinken. Het drinken van vijf of meer koppen koffie per dag kan jouw vruchtbaarheid namelijk automatisch verlagen. Dit geldt ook voor het drinken van zes of meer koppen thee per dag. Door minder koffie en thee te drinken, wordt de vruchtbaarheid dan ook vergroot.

Tot slot wordt het niet aangeraden om te veel te sporten. Door te veel te sporten wordt de vruchtbaarheid namelijk niet verbeterd, maar juist aangetast op negatieve wijze.

Tip 3: houd de juiste timing aan

Niet alleen je gewicht en je leefstijl bepalen jouw vruchtbaarheid, maar ook jouw menstruatiecyclus bepaalt voor een groot deel hoe vruchtbaar je bent. Zo ben je het meest vruchtbaar in de drie dagen voor de ovulatie. Door jouw cyclus en ovulatie gedurende enkele maanden in de gaten te houden, kom je er al snel achter wanneer jouw meest vruchtbare periode is. Door in deze periode vervolgens seks te hebben, vergroot je de kans om zwanger te worden.

Het lukt niet om zwanger te worden. Wat moet ik doen?

Als het niet lukt om zwanger te worden, ook niet met bovenstaande tips, wil dit absoluut niet zeggen dat je onvruchtbaar bent. In de meeste gevallen is er een andere reden waarom het niet lukt om zwanger te worden, zoals stress. Als je je zorgen maakt over jouw vruchtbaarheid, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Zo kan de huisarts onderzoeken waarom je niet zwanger kunt worden en kan er actie ondernomen worden om de vruchtbaarheid te vergroten.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…