Een zwangerschapstest is een snelle en bovendien duidelijke manier om erachter te komen of je in verwachting bent. Veruit de meeste zwangerschapstesten werken door te plassen op een staafje, of door het dopen van de teststaaf in je urine. Met een zwangerschapstest heb je niet alleen binnen een paar minuten een precieze uitslag maar de meeste testen zijn daarnaast goedkoop, eenvoudig en gemakkelijk te verkrijgen bij vrijwel iedere drogist of apotheek.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Ongeveer twee weken nadat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, kun je een zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid HCG (humaan choriongonadotrofine), ook wel het zwangerschapshormoon genoemd, in je urine. Het hormoon HCG wordt alleen door je lijf aangemaakt indien je in verwachting bent. De productie van HCG begint zodra een bevrucht eitje ingenesteld is in je baarmoeder. Dit is dan ook het officiële begin van een zwangerschap. Omdat HCG echt alleen aangemaakt wordt bij een zwangerschap is een zwangerschapstest zo nauwkeurig.
De meeste zwangerschapstesten geven je een duidelijke indicatie bij een negatief of positief resultaat. Sommige testen werken met één of twee verticale streepjes (één voor ‘niet zwanger’ en twee voor ‘zwanger’). Ook worden soms een min (‘niet zwanger’) of een plus (‘zwanger’) gebruikt. Weer andere zwangerschapstesten laten in de display in woorden ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ zien. Hoe dan ook, in de bijsluiter of op de verpakking staat duidelijk welk symbool bij welk resultaat van je zwangerschapstest hoort.
Hoe nauwkeurig is een zwangerschapstest?
Zwangerschapstesten bieden tegenwoordig meer dan 99% zekerheid over of je wel of niet zwanger bent. Het is wel belangrijk dat je de test precies doet zoals voorgeschreven is in de bijsluiter. Indien je de zwangerschapstest niet doet zoals beschreven is, bestaat de kans op een valse positieve of negatieve uitslag. De zwangerschapstesten die je bij de drogist en de apotheek kunt kopen zijn bijna even nauwkeurig als de zwangerschapstest die je huisarts zal doen.
De meeste zwangerschapstesten zijn het nauwkeurigst wanneer je ze doet nadat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Zorg er altijd wel voor dat de zwangerschapstest die je gebruikt niet over de datum is. Check de vervaldatum dus voordat je hem koopt.
Lees ook nauwkeurig de bijsluiter door want een niet correct uitgevoerde test kan uiteraard zorgen voor een verkeerde uitslag. Verschillende zwangerschapstesten hebben vaak ook een verschillende gebruiksaanwijzing dus het is zaak dat je de instructies niet voor lief neemt enkel omdat je ooit eerder een test hebt gedaan. Indien je twijfelt of je de zwangerschapstest juist hebt uitgevoerd, kun je altijd een tweede zwangerschapstest van een ander merk proberen of contact opnemen met je huisarts.
Hoe snel kun je een zwangerschapstest doen?
Je kunt een zwangerschapstest het beste doen op de dag of nadat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Dat is het moment waarop de meeste zwangerschapstesten het nauwkeurigste resultaat geven. Het is verstandig om bij een gemiste of te late menstruatie direct een test te doen. Hoe eerder je weet of je wel of niet zwanger bent, des te eerder kun je je opties gaan overwegen en de juiste zorg plannen. Ook kun je zo spoedig mogelijk een aantal veranderingen aanbrengen in je leef- en eetpatroon waardoor jij en je baby gezond zijn en blijven.
Er zijn zwangerschapstesten die beweren dat je de test al tien dagen kunt doen nadat je een onbeschermd contact hebt gehad waarbij je misschien zanger bent geworden. De resultaten zijn dan echter niet zo zeker dan wanneer je wacht tot het moment waarop je te laat bent met je menstruatie. De meeste zwangerschapstesten geven in de bijsluiter aan in hoeverre je zeker kunt zijn van het resultaat wanneer je de test eerder doet dan tijdens een gemiste menstruatie.
Soms, bij erg nauwkeurige zwangerschapstesten, kan er tien dagen na onbeschermd seksueel contact al HGC in je urine worden gedetecteerd. Maar, zoals gezegd, is het resultaat dan vaak minder nauwkeurig en krijg je misschien een vals positief of negatief resultaat. Je wilt natuurlijk zekerheid en het is daarom van belang om, hoe lastig het ook is, iets meer geduld te hebben. Wacht dus met het doen van de test tot de dag waarop je menstruatie plaats moet vinden.
Waar kan ik een zwangerschapstest kopen of laten uitvoeren?
Een zwangerschapstest is bij vrijwel iedere drogist te verkrijgen. Denk aan het Kruidvat, de Carrefour, de Delhaize, SPAR, Colruyt of bij je apotheek.
Supermarkten met een wat betere sortering hebben vaak ook zwangerschapstesten in hun assortiment. Soms moet je hier specifiek om vragen bij de servicebalie, waar de andere thuismedicijnen staan. Zwangerschapstesten kun je al voor minder dan twee euro kopen. De duurdere varianten kunnen zo’n twaalf euro kosten. Een duurdere zwangerschapstest is niet per se beter dan een goedkopere.
Indien je wacht met het doen van de test totdat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, zijn vrijwel alle tests tot bijna 100% nauwkeurig. Iedereen mag een zwangerschapstest kopen zonder recept of zonder vragen. Ook kun je bij online shops terecht voor een zwangerschapstest en kun je deze vaak met korting bestellen wanneer je er meerdere wilt.
Naast je huisarts kun je ook bij bijvoorbeeld andere instellingen terecht voor een zwangerschapstest. Het voordeel hiervan is dat je hier anoniem een test kunt laten uitvoeren. Ook hoef je dan niets te betalen voor je zwangerschapstest.
Maar ook online kun je een zwangerschapstest kopen. Bij Bol.com vind je de Clearblue zwangerschapstest. Vandaag besteld, morgen in huis. Hoe je deze gebruikt vind je terug in bovenstaand video.
Tekenen van je lichaam dat je in verwachting bent
Uiteraard geeft een test je bijna volledige zekerheid over een mogelijke zwangerschap. Maar meestal geeft je lichaam al wel een paar hints dat je best eens in verwachting zou kunnen zijn.
- Je borsten kunnen gevoelig of zelfs wat pijnlijk zijn. De tepels zijn soms donkerder van kleur en kunnen vergroot zijn.
- Je hebt ’s ochtends last van misselijkheid en moet dan soms zelfs braken.
- Hoofdpijn en onverklaarbare moeheid kunnen ook een teken zijn van een zwangerschap.
- Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur.
- Je menstruatie blijft uit of je verliest veel minder bloed dan normaal het geval is.
Lees ook: Meest voorkomende kwaaltjes tijdens je zwangerschap