Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Misselijkheid, overgeven, prikkelbaar zijn, het zijn allemaal bekende klachten die hoeren bij de mooiste periode in het leven van de vrouw: de zwangerschap. En waar zoveel vrouwen last hebben van een waar scala aan lichamelijke ongemakken, daar hebben net zo veel vrouwen ogenschijnlijk nergens last van. Als je echter tot de vrouwen behoort die wel te maken hebben met de last van misselijkheid tijdens de zwangerschap, weet dan dat je niet de enigste bent, ongeveer 60% tot 80% van de zwangere vrouwen geeft aan in meer of mindere mate last te hebben van de bekende . Wat kun je hieraan doen is dan ook een van de meest gestelde vragen.
Elke vrouw die zwanger is zal op haar eigen manier hinder ondervinden van de bekende zwangerschapsklachten. Geen enkele vrouw is hetzelfde en iedereen reageert weer op een eigen unieke manier op de verschillende kwalen, zo is het ook met bekende zwangerschapsmisselijkheid. Sommige vrouwen hebben er maar heel even last van, bij een ander kan het wat langer duren. Ook de intensiteit verschilt van persoon tot persoon. Slecht in een heel klein aantal gevallen ( 1% tot 2%) is er sprake van aanhoudende misselijkheid. Hierbij kan sprake zijn van veelvuldig overgeven en veel moeite hebben om het voedsel binnen te houden. We spreken dan over Hyperemesis Gravidarum.
Hyperemesis Gravidarum (HG) of extreme zwangerschapsmisselijkheid is het hele scala aan symptomen tijdens de zwangerschap. Het kenmerkende hieraan is de enorme, bijna ontoombare misselijkheid en de drang om veelvuldig over te geven. Hierdoor loopt de zwangere vrouw kans om uitgedroogd te raken waarbij ook het gevaar van ondervoeding op de loer ligt. Omdat hierbij dus sprake is van een ernstige medische situatie is opname in een ziekenhuis vaak onvermijdelijk.
Bij een opname in het ziekenhuis krijgt de vrouw in kwestie via een infuus vocht toegediend waardoor het risico op uitdroging verminderd. Vaak zal de vrouw snel opknappen en neemt ook de misselijkheid sterk af, een behandeling in het ziekenhuis neemt echter niet de onderliggende oorzaak weg. In veel gevallen zal er daarom ook gekozen worden voor het toedienen van medicatie. Er kan dan gekozen worden voor anti-misselijkheidsmedicijnen zoals Emesafene of Primperan. Andere alternatieven zijn Zofran of anti-reflux medicijnen zoals Gaviscon, Omeprazol of Rennies. Tijdens de opname in het ziekenhuis zal men ook proberen om de opname van vast voedsel weer op gang te brengen, soms lukt dat, in enkele gevallen ook niet. Sondevoeding (via een slangetje in de neus) is dan een alternatief om de patiënt voldoende voeding te geven.
Als je net een zwangerschapstest hebt gedaan heeft de vreugde vaak de overhand. Je lichaam mag dan wellicht wat anders aanvoelen dan eerst, maar dat is vaak een kwestie van wennen. Je bent daarom al snel geneigd om de eerste de beste ongemak te wijten aan je zwangerschap, er is echter juist veel wat je zelf kan doen om de meeste ongemakken te bestrijden:
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon