Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van Misselijkheid tijdens de Zwangerschap? Wat kun je hieraan doen?

Jaro Broeklander
4 min read

Last van Misselijkheid tijdens de Zwangerschap? Wat kun je hieraan doen?

Misselijkheid, overgeven, prikkelbaar zijn, het zijn allemaal bekende klachten die hoeren bij de mooiste periode in het leven van de vrouw: de zwangerschap. En waar zoveel vrouwen last hebben van een waar scala aan lichamelijke ongemakken, daar hebben net zo veel vrouwen ogenschijnlijk nergens last van. Als je echter tot de vrouwen behoort die wel te maken hebben met de last van misselijkheid tijdens de zwangerschap, weet dan dat je niet de enigste bent, ongeveer 60% tot 80% van de zwangere vrouwen geeft aan in meer of mindere mate last te hebben van de bekende . Wat kun je hieraan doen is dan ook een van de meest gestelde vragen.

Elke vrouw die zwanger is zal op haar eigen manier hinder ondervinden van de bekende zwangerschapsklachten. Geen enkele vrouw is hetzelfde en iedereen reageert weer op een eigen unieke manier op de verschillende kwalen, zo is het ook met bekende zwangerschapsmisselijkheid. Sommige vrouwen hebben er maar heel even last van, bij een ander kan het wat langer duren. Ook de intensiteit verschilt van persoon tot persoon. Slecht in een heel klein aantal gevallen ( 1% tot 2%) is er sprake van aanhoudende misselijkheid. Hierbij kan sprake zijn van veelvuldig overgeven en veel moeite hebben om het voedsel binnen te houden. We spreken dan over Hyperemesis Gravidarum.

Hyperemesis Gravidarum

Hyperemesis Gravidarum (HG) of extreme zwangerschapsmisselijkheid is het hele scala aan symptomen tijdens de zwangerschap. Het kenmerkende hieraan is de enorme, bijna ontoombare misselijkheid en de drang om veelvuldig over te geven. Hierdoor loopt de zwangere vrouw kans om uitgedroogd te raken waarbij ook het gevaar van ondervoeding op de loer ligt. Omdat hierbij dus sprake is van een ernstige medische situatie is opname in een ziekenhuis vaak onvermijdelijk.

Bij een opname in het ziekenhuis krijgt de vrouw in kwestie via een infuus vocht toegediend waardoor het risico op uitdroging verminderd. Vaak zal de vrouw snel opknappen en neemt ook de misselijkheid sterk af, een behandeling in het ziekenhuis neemt echter niet de onderliggende oorzaak weg. In veel gevallen zal er daarom ook gekozen worden voor het toedienen van medicatie. Er kan dan gekozen worden voor anti-misselijkheidsmedicijnen zoals Emesafene of Primperan. Andere alternatieven zijn Zofran of anti-reflux medicijnen zoals Gaviscon, Omeprazol of Rennies. Tijdens de opname in het ziekenhuis zal men ook proberen om de opname van vast voedsel weer op gang te brengen, soms lukt dat, in enkele gevallen ook niet. Sondevoeding (via een slangetje in de neus) is dan een alternatief om de patiënt voldoende voeding te geven.

Hoe om te gaan met zwangerschapsmisselijkheid?

Als je net een zwangerschapstest hebt gedaan heeft de vreugde vaak de overhand. Je lichaam mag dan wellicht wat anders aanvoelen dan eerst, maar dat is vaak een kwestie van wennen. Je bent daarom al snel geneigd om de eerste de beste ongemak te wijten aan je zwangerschap, er is echter juist veel wat je zelf kan doen om de meeste ongemakken te bestrijden:

  • Luisteren naar je lichaam is het beste wat je kan doen! Ga dus niet te snel zeggen dat het wel overgaat of dat het er bij hoort. Neem tijdig je rust en drink of eet gerust als je daar behoefte aan hebt. De misselijkheid wordt in veel gevallen juist erger door een tekort aan voeding of vocht.
  • Ook al ben je geneigd om het goede nieuws voor je te houden, in sommige gevallen is het juist wenselijk om je omgeving om de hoogte te stellen van je zwangerschap. Zeker als je vaak last hebt va misselijkheid of vermoeidheid kan het een voordeel zijn dat de mensen in je omgeving, collegae bijvoorbeeld, er rekening mee kunnen houden. Met name als je fysiek zwaar werk verricht is het logisch dat je sneller moe bent dan voorheen. Ook als je daardoor een extra pauze wilt nemen is het prettig als je leidinggevende op de hoogte is van de aanstaande gezinsuitbreiding.
  • Door goed te letten op hoe jijzelf reageert, kan je snel te weten komen wat je misselijkheid versterkt of juist verzwakt. Dat kan een specifieke geur zijn, of juist een bepaalde beweging. Door deze ‘triggers’ tijdig te herkennen kun je veel situaties vermijden die anders tot misselijkheid kunnen leiden. Kan je bijvoorbeeld niet goed tegen de geur bij het bereiden van het avondeten, vraag dan aan je partner of hij wilt koken.
  • Ben je toevallig gek op gember, dan komt dat mooi uit. Gemberpillen werken uitstekend tegen misselijkheid. Ook het slikken van extra Vitamine B kan goed helpen om de misselijkheid buiten de deur te houden.

 

Door Jaro Broeklander