Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Onvruchtbaarheid bij vrouwen

Bram
3 min read

Onvruchtbaarheid wordt ook wel infertiliteit genoemd. Dit is het onvermogen om je voort te kunnen planten en kinderen te kunnen krijgen op een natuurlijke wijze. Zo is het voor vrouwen die onvruchtbaar zijn niet mogelijk om op natuurlijke wijze zwanger te kunnen worden en zich voort te planten. Op deze pagina lees je meer over onvruchtbaarheid bij vrouwen. Zo lees je wanneer er sprake is van onvruchtbaarheid, wat de oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen kunnen zijn en welke symptomen er bij onvruchtbaarheid bij vrouwen komen kijken

Wanneer is er sprake van onvruchtbaarheid?

Als je al enige tijd probeert om zwanger te worden en het nog steeds niet gelukt is, wil dit niet zeggen dat je onvruchtbaar bent. Zelfs als je al langer dan een jaar probeert om zwanger te worden en dit nog steeds niet gelukt is, betekent dit niet dat je onvruchtbaar bent. In dit geval is er namelijk sprake van een verminderde vruchtbaarheid. Deze verminderde vruchtbaarheid kan ontstaan in verband met verschillende factoren, zoals stress, een miskraam of een verkeerde leefstijl. Pas als na uitgebreid onderzoek is aangetoond dat het onmogelijk is om op natuurlijke wijze kinderen te krijgen, is er sprake van onvruchtbaarheid. 

De oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen

In ongeveer dertig procent van de gevallen van onvruchtbaarheid bij koppels is de vrouw onvruchtbaar. Onvruchtbaarheid bij vrouwen kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, namelijk:

  1. Een aangeboren afwijking, waardoor de vrouw niet in staat is om kinderen te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld komen door het ontbreken van eierstokken of het ontbreken van een baarmoeder.
  2. Een te hoge leeftijd, waardoor de vrouw niet meer voldoende eicellen in het lichaam heeft. Door deze kleine hoeveelheid eicellen is het lastiger om zwanger te worden. Ook is de kans op complicaties groter, zoals een miskraam.
  3. Verklevingen in de eileiders, waardoor het bevruchte ei niet naar de baarmoeder vervoerd kan worden.
  4. Verklevingen in de baarmoeder, waardoor de eicel niet kan nestelen. Een verkleving in de baarmoeder kan onder andere ontstaan door een operatie of door abortus. 
  5. Stoornissen in de menstruele cyclus, waardoor er geen eisprong plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn door aangeboren aandoeningen of ernstig over- of ondergewicht. 

In de meeste gevallen is een vrouw onvruchtbaar omdat ze te oud is om nog kinderen te krijgen. Omdat je lichaam steeds minder eicellen aanmaakt als je ouder wordt, is de kans om zwanger te worden steeds kleiner als je ouder bent. Op een bepaald moment stopt de productie van eicellen zelfs helemaal en ben je dus onvruchtbaar. Vrouwen van wie de productie van eicellen is gestopt, kunnen niet meer zwanger worden.

De symptomen van onvruchtbaarheid bij vrouwen

Er zijn enkele symptomen aan te wijzen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dit betreft menstruatiestoornissen, infecties, pijnklachten in de baarmoederstreek of hormonale stoornissen. Als je al langer dan een jaar probeert om zwanger te worden en het nog steeds niet gelukt is, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan vervolgens onderzoeken of je te maken hebt met een verminderde vruchtbaarheid of met onvruchtbaarheid. Vervolgens kunnen er stappen ondernomen worden om de vruchtbaarheid te verhogen of eventueel op een andere wijze zwanger te worden.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…