Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Medisch verlof voor menstruatiepijn? In Spanje is het binnenkort mogelijk

Marc Horckmans
3 min read

Een dagje thuisblijven als menstruatiepijn opsteekt? Yes please! In Spanje buigt de regering zich hierrond over een akkoord en verwacht wordt dat de wet snel kan worden doorgevoerd. Daarmee wordt Spanje meteen het eerste Europese land dat een medisch verlof invoert voor vrouwen die aan menstruatiepijn lijden.

Het medisch verlof voor menstruatiepijn is een voorstel van Irene Montero (Unidas Podemos), de Spaanse minister van Gelijkheid. ‘We gaan bij wet het recht van vrouwen met pijnlijke menstruatie erkennen als een speciale tijdelijke handicap die vanaf de eerste dag door de staat wordt betaald’, benadrukte minister Montero.

De nieuwe wetgeving zou geen financiële tussenkomst van de werkgever vereisen. Evenmin zou van de betrokkenen een bijdrage aan de sociale zekerheid worden gevraagd. De wet zal er tegelijkertijd voor zorgen dat meisjes van zestien en zeventien jaar bij een ongewenste zwangerschap niet langer aan hun ouders toestemming zouden moeten vragen om tot een abortus te mogen overgaan.

Eerste land in Europa

Indien de wet wordt aangenomen, zou Spanje het eerste land worden waar vrouwen een recht op medisch verlof wegens menstruatiepijn krijgen. In Italië werd zes jaar geleden een gelijkaardig initiatief ingediend, maar het voorstel raakte nooit goedgekeurd.

In Duitsland kunnen vrouwen voor menstruatiepijn wel verlof aanvragen, maar dat is geen recht. In Japan is het recht op medisch verlof wegens menstruatiepijn al driekwart eeuw van kracht. Andere landen met een gelijkaardige wetgeving zijn Zuid-Korea, Indonesië en Zambia.

Niet bagatelliseren

Het Spaanse ministerie van Gelijkheid dringt er al maanden op aan dat de hervorming in de toekomstige wet op abortus zou worden opgenomen. Het voorstel kon echter op geen enkel begrip rekenen bij Alberto Núñez Feijóo (Partido Popular), de leider van de conservatieve oppositie. ‘Mijn standpunt is duidelijk’, beklemtoonde Feijóo. ‘Een ziekteverlof moet door artsen worden voorgeschreven. Zij weten immers heel goed wanneer een ziekteverlof al dan niet aangewezen is.’

Het initiatief heeft in Spanje voor heel wat controverses en debatten gezorgd. Vele gynaecologen en huisartsen drukten daarbij het publiek en de media op het hart om een probleem waarmee veel vrouwen te maken, niet te bagatelliseren. ‘Menstruatiepijn is een geldige reden voor ziekteverlof’, merkte Lorenzo Armenteros, hoofd van de divisie vrouwengezondheid bij de Spaanse vereniging voor huisartsen, daarbij op. ‘De nieuwe regelgeving moet dan ook tegemoetkomen aan vrouwen die op geregelde basis met het probleem te kampen hebben.’

Door Marc Horckmans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…