Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vrouwen gemiddeld 9 dagen per jaar ‘out’ door menstruatie

Lore
3 min read

Aan de invloed van menstruatie op vrouwen en de samenleving wordt weinig aandacht geschonken. Terwijl vrouwen bijna negen dagen per jaar aan productiviteit op werk of school verliezen door menstruatie. Dat blijkt uit een online onderzoek van het Raboudumc.

Voor het huidige onderzoek vulden 32.748 vrouwen in de leeftijd van 15 tot 45 jaar online een uitgebreide vragenlijst in over:

  • Frequentie en lengte menstruatiecyclus
  • Ernst van (eventuele) bijbehorende symptomen
  • Verlies aan productiviteit op werk of school (namen ze vrij, werd productiviteit beïnvloed…)

Een derde van de tijd minder productief

Ruim 80% van de respondenten gaven aan last te hebben van verminderde arbeidsproductiviteit als gevolg van hun menstruatie en de bijhorende symptomen. Over het algemeen bleek op meer dan 23 dagen van het jaar arbeidsproductiviteit (werk/studie) lager te zijn. Dat komt neer op een totaal van negen dagen verlies aan productiviteit per vrouw op jaarbasis.

Verder berekenden de onderzoekers dat elke vrouw gemiddeld een derde van de tijd (33%) minder productief was vanwege menstruatiesymptomen.

Symptomen nog steeds onderschat

Het lijkt er dus op dat de werkelijke impact van menstruatie-gerelateerde symptomen nog steeds onderschat wordt bij het grote publiek. Bovendien rust er nog steeds een taboe op het onderwerp: slechts één op de vijf (20%) vrouwen die zich ziek meldden, gaf bij hun afwezigheidsmelding bij werkgever/school de échte reden van afwezigheid aan (menstruatieproblemen).

Ongeveer tweederde van de respondenten gaven bovendien aan dat ze graag de optie zouden hebben om tijdens hun menstruatie flexibeler te kunnen werken/studeren.

Duidelijke conclusies, maar…

De conclusie van de onderzoekers is dan ook duidelijk: “Menstruatie-gerelateerde symptomen veroorzaken veel verloren productiviteit; verminderde arbeidsproductiviteit is hierbij een groter probleem dan verzuim.”

Tegelijk geven ze wel mee dat de wervingsmethode voor deze observationele studie eventueel een invloed kan hebben op de uitkomst:

  • Mogelijk zijn vrouwen die klachten ervaren eerder geneigd om deel te nemen aan een dergelijk onderzoek.
  • De analyse was gebaseerd op wat vrouwen zeiden, geen objectieve beoordeling.
Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…