Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hier is waarom je menstruatie te laat is, ontbreekt of gewoon vreemd doet

Anja
2 min read

Als je te laat menstrueert, als je helemaal niet ongesteld wordt of als je menstruatie plotseling niet meer regelmatig komt, is het niet zo vreemd dat je meteen denkt dat je zwanger bent. Een te late menstruatie, een menstruatie die uitblijft of een onregelmatige menstruatie kan namelijk duiden op een zwangerschap en is zelfs een van de belangrijkste kenmerken van een kindje in je buik.

Dat je menstruatie verandert als je zwanger bent, betekent dan weer niet dat je altijd zwanger bent als je menstruatie te laat komt, niet komt of ineens onregelmatig is. Welke andere oorzaken er achter jouw afwijkende menstruatie kunnen liggen, lees je in dit artikel.

Stress

Stress kan echt een aanslag plegen op je lichaam. Word je niet ongesteld, word je later ongesteld of ben je ineens onregelmatig ongesteld, dan is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe dit komt. Zijn er zaken waar je gestrest door bent? Dan kan dit jouw menstruatiecyclus zeker beïnvloeden.

Zware inspanningen

Sport je extreem veel of zwaar, dan kan het voorkomen dat je niet meer ongesteld wordt, later ongesteld wordt of niet meer regelmatig ongesteld bent. Overigens gaat het hier om extreem zwaar en veel sporten, niet als je twee keer per week naar de sportschool gaat voor een vrij toegankelijke training.

Ziekte

Een langdurige en ernstige ziekte kan invloed hebben op jouw cyclus, maar een griepje kan ook al invloed hebben op je menstruatie. Twee ziekten die erom bekend staan de menstruatiecyclus te beïnvloeden, zijn diabetes en schildklierproblemen.

Drastische gewichtsveranderingen

Ben je in een korte tijd veel aangekomen of ben je juist veel afgevallen? Dan is de kans groot dat je niet meer ongesteld wordt. Voornamelijk dames met anorexia worden niet meer ongesteld en dit komt omdat zij niet voldoende eten en hun lichaamsprocessen hierdoor negatief beïnvloeden.

POC syndroom

Het POC syndroom wordt ook wel het PolyCysteus Ovarium Syndroom genoemd. Heb je dit syndroom, dan zijn een paar hormonen niet in balans. De symptomen van het syndroom zijn haargroei op verschillende plekken van het lichaam en een onregelmatige menstruatiecyclus.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…