Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Levercirrose

Levercirrose wordt ook wel de verschrompeling van de lever genoemd. Er is sprake van levercirrose als het weefsel van de lever zo erg beschadigd is, dat deze schade aan de lever niet meer kan herstellen en de lever niet meer gezond kan worden. Het leverweefsel kan zo beschadigd raken door een infectie in de lever, een vergiftiging of een ziekte. Deze infecties, vergiftigingen of ziektes aan de lever zijn altijd onderdeel van een chronische leverziekte, die de lever op een bepaalde manier beschadigt.

Op deze pagina lees je meer over de ziekte levercirrose. Zo wordt de ziekte op deze pagina beschreven door het begrip levercirrose uit te leggen, de oorzaken van levercirrose uiteen te zetten en de behandeling van levercirrose te beschrijven.

Wat is levercirrose?

Als leverweefsel beschadigd wordt, gaan levercellen ontsteken. Vervolgens sterven de levercellen af, waarna deze afgestorven cellen automatisch worden vervangen door littekenweefsel. Uiteraard kan dit littekenweefsel niet dezelfde functies uitvoeren als de oorspronkelijke levercellen. Hierdoor is het lever dus minder in staat om de verschillende functies van de lever uit te voeren.

Levercirrose bestaat uit drie stadia. Tijdens het eerste stadium, stadium A genoemd, is de levercirrose nog omkeerbaar. Zo kan de littekenvorming van de levercirrose worden tegengegaan door de oorzaak van levercirrose te bestrijden. Gebeurt dit niet, dan start stadium B. Vanaf nu is levercirrose niet meer omkeerbaar. Vervolgens kan levercirrose weer verslechteren tot stadium C, waarbij in sommige gevallen alleen levertransplantatie nog een oplossing kan bieden tegen levercirrose. In dit geval is de lever zodanig beschadigd, dat deze absoluut geen functies meer kan uitvoeren voor het lichaam.

De oorzaken van levercirrose

Er zijn verschilende oorzaken aan te wijzen voor levercirrose. Zo zijn er enkele chronische leverziekten die levercirrose kunnen veroorzaken. De meest voorkomende leverziekten die tot levercirrose kunnen leiden, zijn de volgende leverziekten:

  • Hepatitis B
  • Hepatitis C
  • Auto-immuun hepatitis
  • Primaire Biliaire Cirrose
  • Hemochromatose
  • Chronische hepatitis
  • Primaire Scleroserende Cholangitis

Daarnaast kan een chronische leveraandoening ten gevolge van langdurig, overmatig alcoholgebruik ook aangewezen worden als de oorzaak van levercirrose. Ook langdurig en overmatig alcoholgebruik kan de lever namelijk zodanig beschadigen, dat levercirrose ontstaat.

De behandeling van levercirrose

Helaas is levercirrose niet te genezen. Vanaf stadium B is levercirrose namelijk niet meer omkeerbaar. De schade die op dit moment aan de lever is aangebracht, is dus niet meer te genezen. Alleen door het proces van levercirrose op tijd stil te zetten, dit wil zeggen in stadium A, zijn de effecten van levercirrose nog omkeerbaar. Daarom is het belangrijk het proces van levercirrose zo snel mogelijk stil te zetten. Dit geldt overigens ook voor mensen die al in stadium B of C zijn van levercirrose. Door het proces nu alsnog stil te etten, blijft de rest van de lever in ieder geval gezond. Afhankelijk van de omvang van dit gezonde deel van de lever, kun je nog gewoon verder leven.

Daarnaast is het belangrijk om de oorzaken van de levercirrose op tijd te achterhalen en deze zo snel mogelijk weg te nemen. Heb je bijvoorbeeld levercirrose door Hepatitis C, dan dient deze ziekte zo snel mogelijk bestreden te worden om levercirrose op tijd te stoppen voor er nog meer schade aan de lever wordt aangebracht. In sommige gevallen is levertransplantatie nog de enige mogelijkheid. Dit is het geval bij mensen van wie de lever zodanig beschadigd is, dat deze niet meer kan functioneren en verwijderd moet worden.

Omdat dit een ingrijpende operatie is met vele complicaties, wordt dit echter niet vaak gedaan bij levercirrose. Tot slot is het mogelijk om de symptomen van levercirrose te behandelen. Op deze manier kunnen de klachten van levercirrose verminderd worden en is het leven met levercirrose draaglijker dan zonder behandeling.