Levercirrose is een zodanige beschadiging van de lever, dat delen van de lever afsterven en vervangen worden door littekenweefsel. Dit is erg schadelijk, want als een deel van de levercellen vervangen worden door littekenweefsel kan de lever zijn functies niet meer goed uitvoeren. Op deze manier kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Levercirrose bestaat uit drie stadia. Zo start de ziekte in stadium A: het enige stadium waarbij de ziekte nog omkeerbaar is. Tijdens het eerste stadium kan de littekenvorming namelijk nog worden tegengegaan als de oorzaak van de levercirrose op tijd wordt ontdekt en op de juiste manier wordt bestreden. Ben je er te laat bij, dan start stadium B van levercirrose. Nu is levercirrose niet meer omkeerbaar. Doe je wederom niets om de levercirrose te verminderen, dan kom je in stadium C van levercirrose terecht. Dit is een levensgevaarlijke situaties, waarbij in sommige gevallen alleen levertransplantatie nog een oplossing kan bieden tegen levercirrose.
De symptomen van levercirrose
Levercirrose heeft verschillende symptomen. Deze symptomen zijn helaas nog niet goed zichtbaar in stadium A. Pas als de beschadiging van de lever ver gevorderd is, gaan de volgende symptomen zich voordoen:
- Gemakkelijk bloeden
- Gemakkelijk ontstaan van blauwe plekken
- Een jeukende huid
- Vermoeidheid
- Geelzucht: gele verkleuring van de huid en ogen
- Verlies van de eetlust
- Misselijkheid en braken
- Gewichtsverlies
- Vochtophopingen in de buik (ascites)
- Gezwollen benen
- Algehele zwakte
- Buikpijn
- Kleine bloedvaatjes op de borst en bovenarmen, in de vorm van een spin
- Donkere plekken in het gezicht
- Donkere plekken in de handpalmen
- Stoppen van de menstruatie bij vrouwen
- Borstvorming bij mannen
- Impotentie bij mannen
Omdat de symptomen pas zichtbaar worden als de lever al in een ver stadium is beschadigd, is het belangrijk om direct naar de dokter te gaan bij het ervaren van één van bovenstaande symptomen of meerdere van deze symptomen. Nu is het namelijk zaak om het proces van levercirrose zo snel mogelijk stop te zetten, voordat de lever in zijn geheel beschadigd is en zijn functie niet meer kan uitoefenen. Als je het proces van levercirrose namelijk op tijd stop zet, kun je nog gewoon verder leven met een beschadigde lever. In dit geval moet je er wel op tijd bij zijn.
De symptomen van ernstige levercirrose
Als de lever zodanig beschadigd is dat deze zijn functie niet meer kan uitvoeren, kunnen er naast bovenstaande symptomen van levercirrose enkele ernstige complicaties ontstaan. Zo kan levercirrose een verhoogde druk in de bloedvaten van de lever geven, waardoor er een stuwing ontstaat in de bloedvaten van de lever en de darmen. Hierdoor neemt de druk op de poortader, het bloedvat dat bloed naar de lever aanvoert, toe. Dit verschijnsel wordt portale hypertensie genoemd en kan voor de volgende complicaties zorgen:
- Vochtophoping in de buikholte
- Spataderen in de slokdarm of maag
- Een vergrote milt
Tot slot kan levercirrose in een ver stadium leiden tot leverkanker. Daarom is het belangrijk om bij het ervaren van bovenstaande symptomen direct naar de huisarts te gaan.