Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Levercyste

@nick
4 min read

Een levercyste is een holte in je lever, die met vocht gevuld is. De afmeting van deze met vocht gevulde holte kan verschillen van enkele millimeters tot meerdere centimeters. Cysten in de lever komen vrij regelmatig voor en het is zelfs mogelijk om meerdere levercysten te hebben. In de meeste gevallen hebben levercysten geen klachten en zijn deze met vocht gevulde holten vrij onschuldig. Op deze pagina lees je meer over levercysten. Zo lees je wat de oorzaken zijn van levercysten en wat de klachten of symptomen van levercysten zijn. Tot slot lees je welke behandelingen er mogelijk zijn om een levercyste te bestrijden.

De oorzaken van een levercyste

Levercysten kunnen aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Verder zijn er drie oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een levercyste, namelijk:

 1. Uitgezette galwegen: als een galgang in de lever uitzet, kan er een levercyste ontstaan. Het uitzetten van de galwegen kan bijvoorbeeld ontstaan door de ziekte van Caroli, een erfelijke ziekte waarbij zwakke plekken in de galwegen van de lever gaan uitzetten. Hierdoor kunnen cysten ontstaan. Ook kunnen galwegen uitzetten zonder specifiek aan te wijzen oorzaak. Hierdoor kunnen tevens cysten ontstaan.
 2. Polycysteuze nierziekte: polycysteuze nierziekte is een erfelijke ziekte, waarbij 40 procent van de patiënten cysten in de nieren en in de lever hebben.
 3. Een Echinococcus infectie: een Echinococcus infectie is een infectie zoals vossenlintworm en hondenlintworm. Je krijgt deze infecit door de eitjes van de wormen binnen te krijgen, bijvoorbeeld via verontreinigd drinkwater of voedsel. Eenmaal in de darm, kunnen er larven uit de eitjes komen. Vervolgens komen de larven in het bloed terecht, om naar de lever vervoerd te worden. Uit de larve ontstaat een blaasworm, waarna er blaasjes met vocht om de blaasworm heen ontstaan. Op deze manier kan er een cyste ontstaan. Omdat België een hygiënisch land is, komt vossenlintworm en hondenlintworm hier niet zo vaak voor. In landen met minder hygiëne kan deze ziekte vaker voorkomen.

De symptomen van een levercyste

In de meeste gevallen zijn levercysten vrij onschuldig en hebben mensen met één of meerdere levercysten geen klachten door deze cysten. Heb je echter meerdere cysten of cysten van een grote omvang, dan kun je hier wel veel last van krijgen. In dit geval krijg je voornamelijk pijn krijgen in de lever, in combinatie met één of meerdere van de volgende symptomen:

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Een opgezette buik
 • Snel vol zitten bij het nuttigen van een maaltijd
 • Kortademigheid

Ook kan er een bloeding ontstaan als de cyste scheurt. Is dit het geval, dan krijg je hevige buikpijn. Tot slot kunnen er tevens klachten optreden als de cyste of cysten de galwegen en/of bloedvaten dichtdrukken.

De behandeling van een levercyste

De meeste mensen hebben geen last van hun levercyste. Heb je wel klachten, dan kan een behandeling van de cyste mogelijk zijn. Dit kan onder andere door middel van punctie, een injectie met alcohol, een operatie of medicijnen.

 1. Punctie: door middel van een punctie wordt vocht uit de cyste afgevoerd. Op deze manier wordt de levercyste als het ware leeggezogen. Een voordeel van een punctie is dat de levercyste snel verdwijnt, maar een nadeel van een punctie is dat het vocht ook weer snel in de cyste terugkeert.
 2. Injectie met alcohol: een punctie om de levercyste leeg te zuigen, wordt vaak gecombineerd met het injecteren van alcohol. Dit wordt gedaan na het uitvoeren van de punctie, zodat de cyste verhardt. In 70 procent van de gevallen is dit voldoende om de cyste te laten verdwijnen en niet meer terug te laten keren.
 3. Operatie: als bovenstaande behandelingen niet werken of niet mogelijk zijn, kan een levercyste ook verwijderd worden door middel van een operatie. Zo kan een chirurg de cyste openmaken, waarbij de inhoud van de cyste in de buikholte loopt. Ook kan de chirurg de cyste helemaal verwijderen.
 4. Medicijn: als de cyste veroorzaakt is door een Echinococcus infectie, kan deze behandeld worden met een wormdodend medicijn. Wel wordt deze behandeling bijna altijd gecombineerd met andere behandelingsmethoden.
Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…