Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De symptomen van een levertumor

Olivier
3 min read

Er zijn twee soorten levertumoren. Zo kun je te maken krijgen met goedaardige levertumoren en kwaadaardige levertumoren. Beide soorten levertumoren ontstaan vanuit een abnormale celgroei. Toch is er een verschil tussen goedaardige en kwaadaardige levertumoren. Zo zijn goedaardige levertumoren in de meeste gevallen niet gevaarlijk en kunnen deze snel verholpen worden. Kwaadaardige levertumoren daarentegen, kunnen erg gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam en zijn in de meeste gevallen bovendien moeilijker om te bestrijden.

Op deze pagina lees je meer over de symptomen van goedaardige levertumoren en kwaadaardige levertumoren. Op deze manier heb je meer inzicht in beide soorten levertumoren en de klachten die deze tumoren met zich mee kunnen brengen.

De symptomen van goedaardige levertumoren

Niet iedereen met goedaardige levertumoren heeft last van klachten of symptomen. Of men daadwerkelijk te maken krijgt met klachten, hangt namelijk af van de grootte van de goedaardige levertumor. Heeft de patiënt slechts een kleine tumor, dan heeft men vaak geen last van klachten en weet men vaak niet eens dat er een levertumor in de lever zit. Heeft de patiënt een tumor van grotere omvang, dan kan men wel te maken krijgen met enkel klachten. De klachten waar men mee te maken kan krijgen, zijn de volgende:

  • Pijn in de buik 
  • Pijn in de lever
  • Druk of massa gevoel in de bovenbuik
  • Bloedingen, indien er sprake is van een levertumor van grote omvang

Daarnaast kan een goedaardige tumor tevens veranderen in een kwaadaardige tumor. Dit is echter erg zeldzaam en komt niet vaak voor.

Alleen als je last hebt van bovenstaande symptomen bij een goedaardige tumor, is het nodig de tumor te behandelen. Heb je geen last van de symptomen, dan is het vaak niet nodig om een behandeling voor de goedaardige tumor te ondergaan. Omdat een goedaardige levertumor niet gevaarlijk is, en zeker niet als je geen last hebt van de symptomen, is het namelijk vaak niet nodig om de goedaardige tumor te behandelen.

De symptomen van kwaadaardige levertumoren

Kwaadaardige levertumoren brengen enkele symptomen met zich mee. Met welke symptomen patiënten met kwaadaardige levertumoren te maken krijgen, is afhankelijk van de omvang van de tumor of tumoren, de ligging van de tumor of tumoren en het aantal tumoren in de lever. Wel zijn er enkele algemene symptomen aan te wijzen voor kwaadaardige levertumoren. Deze worden in onderstaande tekst beschreven.

De symptomen waar patiënten met kwaadaardige levertumoren mee te maken kunnen krijgen, zijn de volgende:

  • Gewichtsverlies
  • Gebrek aan eetlust
  • Buikklachten
  • Zwelling van de lever
  • Geelzucht en jeuk
  • Pijn in de lever

Niet iedereen met kwaadaardige tumoren heeft te maken met dezelfde symptomen. Ook kunnen sommige symptomen bij patiënten heviger voorkomen dan bij andere patiënten. Dit verschilt per patiënt en per levertumor. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…