Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De Symptomen van Leverkanker

@nick
4 min read

Leverkanker is kanker in de lever, waarbij de tumor in de lever ontstaan kan zijn of de tumor in de lever kan komen door uitzaaiingen van kankercellen vanuit andere plekken in het lichaam. Als de levertumor in de lever zelf onstaat, spreekt men van primaire leverkanker. Primaire leverkanker komt het meest voor bij mensen met chronische leverziekten, zoals levercirrose. Ontstaat de tumor in de lever door uitzaaiingen van kankercellen vanuit andere plekken in het lichaam, dan spreekt men van secundaire leverkanker. Deze vorm van kanker komt het meest voor, omdat de lever veel bloed verwerkt en kankercellen vaak worden vervoerd door het bloed. Zo kunnen kankercellen gemakkelijk in de lever terecht komen en hier nieuwe tumoren vormen.

Patiënten met leverkanker hebben te maken met verschillende symptomen. Maar omdat de lever een grote reservecapaciteit heeft, kan het lang duren voordat patiënten met leverkanker te maken krijgen met de symptomen van leverkanker. Daar komt nog bij dat het per patiënt met leverkanker verschilt met welke symptomen men te maken krijgt. Met welke symptomen men te maken krijgt, is namelijk afhankelijk van de plaats waar de tumor of tumoren zitten, de grootte van de tumor of tumoren en het aantal tumoren dat men heeft. Op deze pagina lees je meer over de symptomen en klachten van leverkanker.

De symptomen van leverkanker

Patiënten met leverkanker kunnen te maken krijgen met verschillende symptomen. Met welke symptomen je daadwerkelijk te maken krijgt, is afhankelijk van het aantal tumoren dat je hebt, de grootte van deze tumor of tumoren en de plaats van deze tumor of tumoren in de lever. Zo heb je logischerwijs meer klachten als je meer tumoren hebt, grotere tumoren hebt of als de tumoren op belangrijke plaatsen in de lever liggen.

De meest voorkomende symptomen van leverkanker, zijn de volgende:

  • Vage buikpijn
  • Een opgezette lever
  • Een verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Geelzucht en jeuk

Deze symptomen kunnen zowel voorkomen bij patiënten met primaire leverkanker als bij mensen met secundiare leverkanker, in meer of mindere mate.

Geelzucht en jeuk

Geelzucht ontstaat als de tumor in de lever de galbuis dichtdrukt. Als dit het geval is, kan de galblaas de gal namelijk niet meer afstaan aan de darmen. Hierdoor wordt de vertering van voedsel en vetten verstoord, waardoor de ontlasting lichtgekleurd is en urine juist donkerder gekleurd is. Ook kunnen de huid en het oogwit van de ogen geel kleuren en kan er jeuk over het gehele lichaam ontstaan. Omdat patiënten met geelzucht een gele huid en geel oogwit hebben, wordt geelzucht vaak snel herkend.

Het verslechteren van de functie van de lever

Als de tumor in de lever verder groeit, kan de functie van de lever verslechterd worden. Dit wil zeggen dat de lever zijn functies niet meer goed uit kan voeren, waardoor er vervelende klachten kunnen ontstaan. Deze klachten zijn bovendien niet alleen vervelend, maar ook erg gevaarlijk. Zo kan de lever in sommige gevallen bijvoorbeeld geen giftige stoffen meer afbreken, waardoor deze in de hersenen terecht komen. Hierdoor kan een patiënt eerst verward raken, om vervolgens zelfs in coma te raken.

Tot slot kunnen er spataderen ontstaan in de slokdarm of de maag door de verhoogde druk op de lever of kunnen er vochtophopingen in de buik ontstaan. Deze vochtophopingen worden ook wel ascites genoemd. 

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…