Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Levertumor: Goed- of kwaadaardig?

@nick
4 min read

Een levertumor is het resultaat van abnormale celgroei in de lever. Soms is de tumor die hieruit voortvloeit goedaardig, maar deze kan ook kwaadaardig zijn. Op deze pagina lees je meer over goedaardige en kwaadaardige levertumoren. Zo lees je op deze pagina wat goedaardige tumoren zijn, wat kwaadaardige levertumoren zijn, wat de oorzaken van kwaadaardige levertumoren zijn en wat de symptomen van kwaadaardige levertumoren zijn. Op deze manier krijg je meer inzicht in het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige levertumoren en kom je bovendien meer te weten over kwaadaardige levertumoren over het algemeen.

Wat is een goedaardige levertumor?

Goedaardige levertumoren zijn tumoren die in de lever ontstaan door abnormale celgroei. Zoals de naam het al zegt, zijn goedaardige levertumoren niet gevaarlijk. Dit in tegenstelling tot kwaadaardige levertumoren, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de patiënt met de levertumor of levertumoren.

Goedaardige levertumoren kunnen onderverdeeld worden in enkele hoofdgroepen, namelijk:

 1. Haemangiomen (bloedvatgezwellen)
 2. Adenomen (tumoren uitgaande van de levercellen)
 3. Focale Nodulaire Hyperplasie (FNH, tumoren in de levercellen en galwegen)
 4. Cysten: holtes in de lever die gevuld zijn met vocht

Goedaardige levertumoren komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit komt omdat goedaardige levertumoren onder andere veroorzaakt kunnen worden door het gebruik van anticonceptiepillen. Omdat mannen geen anticonceptiepillen gebruiken, hebben zij minder vaak te maken met goedaardige levertumoren.

Wat is een kwaadaardige levertumor?

Een kwaadaardige levertumor wordt ook wel een maligne tumor genoemd. Deze tumoren zijn niet zoals de goedaardige levertumoren onschadelijk, maar kunnen veel schade aanbrengen aan het lichaam van de patiënt en zelfs leiden tot de dood. Kwaadaardige levertumoren zijn te onderscheiden in primaire tumoren en secundaire tumoren. In onderstaande tekst lees je meer over deze verschillende soorten levertumoren.

Primaire tumoren zijn tumoren die in de lever ontstaan, vanuit de levercellen of de cellen van de galwegen. Deze tumoren ontstaan meestal bij mensen met chronische leverziekten, zoals levercirrose. Secundiare levertumoren daarentegen ontstaan vanuit uitzaaiingen van andere plaatsen in het lichaam. Zo kunnen patiënten met kanker in de maag, in de dikke darm of in de dunne darm ook te maken krijgen met levertumoren als kankercellen door het bloed vervoerd worden en in de lever terecht komen. Hier kunnen deze kankercellen weer nieuwe tumoren vormen, ofwel levertumornen. Deze vorm van leverkanker of levertumoren komt het meest voor in België. Dit komt omdat andere omdat de lever veel bloed verwerkt en dus een risicovolle plek is voor nieuwe tumoren in het lichaam bij uitzaaiingen.

Kwaadaardige levertumoren komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Hoe dit komt, is helaas nog niet bewezen. Daarnaast komen secundaire levertumoren vaker voor dan primaire levertumoren.

De oorzaken van een kwaadaardige levertumor

Primaire en secundaire leverkanker kunnen veroorzaakt worden door verschillende omstandigheden. Mensen met primaire leverkanker hebben deze tumoren meestal opgelopen door een chronische leverziekte, zoals levercirrose of Hepatitis B. Ook blootstelling aan toxische chemicaliën kan een levertumor of leverkanker veroorzaken. Daarnaast kunnen ook aflatoxinen (schimmels in niet goed bewaarde pinda’s en granen) een rol spelen bij leverkanker. De meest voorkomende oorzaak van leverkanker is echter het uitzaaien van tumoren in andere plaatsen van het lichaam naar de lever, zoals bij secundaire leverkanker.

De symptomen van een kwaadaardige levertumor

Mensen met een levertumor, kunnen te maken krijgen met verschillende symptomen. De symptomen waar men mee te maken kan krijgen, zijn de volgende:

 • Een verminderde eetlust
 • Misselijkheid
 • Gewichtsverlies
 • Geelzucht
 • Vermoeidheid
 • Een vergrote lever
 • Een vochtophoping in de buik
 • Jeuk
 • Pijn onder de ribbenboog

Van welke symptomen men daadwerkelijk last heeft, hangt af van de omvang van de tumor, de ligging vna de tumor en het aantal tumoren in de lever.

Door @nick

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…