Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikklachten ontstaan door stress

Camille
4 min read

Buikklachten veroorzaakt door stress, zijn meestal niet ernstig maar wel erg vervelend. Omdat de oorzaak niet lichamelijk is, maar voortkomt uit problemen op het psychische vlak, kun je dergelijke buikklachten meestal niet met medicatie te lijf gaan. Je zult verlichting dus echt moeten zoeken in de oorzaak – stress in dit geval. Dan moet je dus eerst op zoek naar de oorzaak die aan de stressgevoelens ten grondslag ligt.

Psychische spanning vertaald in lichamelijke symptomen

Het lichaam vertaalt de psychische spanning of sterke emoties naar lichamelijke klachten, dat zorgt voor buikklachten ontstaan door stress. Dit kunnen zowel negatieve als positieve emoties zijn. Iedereen kent wel buikpijn van de zenuwen, maar ook als je blije spanning voelt, voor een spannende date bijvoorbeeld, kan dit zich vertalen in buikklachten ontstaan door stress.

Verschillende soorten buikklachten

Buikklachten ontstaan door stress kunnen zich op verschillende manieren manifesteren en zijn per persoon uiteraard heel verschillend. Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid
  • misselijkheidklachten
  • zeurend gevoel in de buikregio

Gelukkig kun je tegen sommige klachten wel direct wat doen. Zoals eerder gezegd, het is wel erg belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken. Maar tegen een opgeblazen gevoel bijvoorbeeld, kunnen bepaalde middeltjes wel helpen. En het klinkt niet zo aantrekkelijk, maar flink boeren of een wind laten kan ook het gevoel van een opgeblazen buik bij buikklachten ontstaan door stress behoorlijk verlichten.

Wat kun je het beste doen bij buikklachten ontstaan door stress?

Uiteindelijk gaat het er dus om, dat je de oorzaak van je stress achterhaalt. Soms is die heel gemakkelijk te achterhalen, omdat je bijvoorbeeld een spannende afspraak, een examen of een sollicitatiegesprek hebt. Maar het kan ook wat lastiger zijn de bron van stress die buikklachten veroorzaakt te achterhalen. Bijvoorbeeld als de stress al wat langer speelt.

Een paar tips

  • Houd bij wanneer de buikklachten optreden. Bijvoorbeeld door in je agenda of een schriftje op te schrijven wat wanneer optreedt. Zo kun je misschien op den duur een bepaald patroon ontdekken.
  • Probeer je, eventueel meerdere keren per dag, heel bewust te ontspannen
  • Neem een of meerdere momenten per dag je rust en ga heel bewust ontspannen. Op internet kun je allerlei ontspanningsoefeningen vinden, die je overal kunt doen.
  • Praat over dingen die je bezighouden of waar je je zorgen over maakt
  • Praten kan soms erg opluchten, gewoon je verhaal even kwijtraken. Kies afhankelijk van bij wie je je het prettigst voelt over het onderwerp voor vrienden, je gezin of eventueel je huisarts.
  • Kijk eens naar je eetpatroon bij stress Houd in de gaten of je bij gevoelens van stress misschien meer of anders gaat eten of drinken. Misschien eet of drink je bepaalde voedingsmiddelen meer dan anders. Bijvoorbeeld meer zoet of meer vette dingen die dan indirect de oorzaak zijn van buikpijn ontstaan door stress.
  • Blijf in beweging. Bewegen is goed voor buikklachten ontstaan door stress. Zorg dat je lekker in beweging blijft, of ga heel bewust bewegen. Het zorgt voor afleiding in je hoofd en breng ook systemen op gang in je lichaam die voor verlichting of verdwijnen van de klachten kunnen zorgen. Een stukje hardlopen, zwemmen of fietsen, maar ook een flinke wandeling kunnen het verschil maken. Bij het lopen of fietsen kun je je telefoon meenemen met wat lekkere muziek erop. Dat helpt je ook ontspannen en geeft de nodige afleiding.

Kijk wat voor jou werkt

Niet altijd kun je met de bovenstaande tips bij buikklachten ontstaan door stress het vervelende gevoel in je buik wegnemen. Zoals bij zo veel dingen, verschilt de soort klachten, maar ook hoe de klachten voelen en hoelang deze aanhouden, per persoon. Je moet altijd kijken naar je persoonlijke situatie buikklachten ontstaan door stress op je eigen manier aanpakken. Wat voor een ander werkt, hoeft niet per se voor jou te werken. Maar het is altijd zinvol om tips met mensen die je kent uit te wisselen. Vaak is het een geval van baat het niet, dan schaadt het niet. En wie weet help je iemand met jouw aanpak of krijg jij de gouden tip van een ander.

Bij twijfel over buikklachten veroorzaakt door stress: naar de huisarts

Als je het niet vertrouwt, of als klachten erg lang aanhouden zonder dat je de oorzaak vindt, of de tips die je hebt gekregen helpen niet of nauwelijks, raadpleeg dan altijd je huisarts. Dit geldt voor, buikklachten ontstaan door stress, maar natuurlijk eigenlijk bij wat voor klachten dan ook.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…