Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed bij de ontlasting

Bloed bij de ontlasting is meestal onschuldig, maar toch is het vaak verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Circa twee op de tien personen zal jaarlijks bloed bij de ontlasting aantreffen. Bloed bij de ontlasting is in de regel echter een symptoom dan een aandoening, het kan duiden op een heleboel verschillende problemen in je maag-darmkanaal.

Wanneer merk je bloed bij je ontlasting?

Over het algemeen zul je bloed bij je ontlasting opmerken na je stoelgang. Na het afvegen van je billen zit er bijvoorbeeld een beetje bloed op het toiletpapier, of er ligt een beetje bloed op de ontlasting in het toilet. Het bloed kan eveneens met je ontlasting zijn vermengd en deze een rode, of soms zelfs een zwarte, kleur geven.

In bepaalde gevallen kan het ook gebeuren dat bloed, bloedstolsels en/of slijm verliest zonder dat je je hebt ontlast. Op het moment dat het bloed in contact komt met het water in het toilet zal het zich gaan vermengen en aanzienlijk meer lijken. In het gros van alle gevallen zal het echter maar om geringe hoeveelheden bloed gaan.

Oorzaken van bloed bij de ontlasting

Bloed bij je ontlasting kan een heleboel verschillende oorzaken hebben. De oorzaken die het meest voorkomen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet en kort besproken.

  • Aambeien en anale scheurtjes (fissuur) zijn vaak de veroorzaker van klachten. Doorgaans zul je, als aambeien en anale scheurtjes de oorzaak zijn van het bloed bij je ontlasting, vers, helder, rood bloed op je ontlasting of in het toilet aantreffen. Iedere keer dat je je ontlast zal het aanwezige scheurtje weer opengaan en zal er bloed tevoorschijn komen.

Helder rood bloed zal in de meeste gevallen afkomstig zijn uit het laatste deel van je maag-darmkanaal. Op het moment dat het bloed een langere weg door je darmen af heeft moeten leggen, zal het donkerder van kleur worden en in sommige gevallen zelfs zwarte ontlasting veroorzaken. Indien je ontlasting zwart van kleur is dan kan er sprake zijn van bloedverlies in je maag of in je twaalfvingerige darm.

  • Bloed in je ontlasting kan eveneens duiden op een ernstige maag- en/of darminfectie. Vaak gaan dergelijke infecties gepaard met diarree. Een infectie als gevolg van een anale besmetting met een seksueel overdraagbare aandoening in bepaalde gevallen leiden tot bloedverlies. Dit geldt eveneens voor een ontsteking van de darmwand, zoals bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, de aanwezigheid van een darmpoliep of darmdivertikel (een goedaardige darmuitstulping). Verder kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen anaal bloedverlies tot gevolg hebben.
  • Kanker kan in sporadische gevallen de veroorzaker zijn van bloed bij je ontlasting. Van alle personen vanaf veertig jaar, die zich met anaal bloedverlies bij hun huisarts melden, heeft circa drie procent te maken met een vorm van darmkanker. De kans op het ontwikkelen van darmkanker is echter hoger op het moment dat:
    • je de vijftig bent gepasseerd,
    • je een familielid hebt dat voor het zeventigste levensjaar aan darmkanker leed,
    • je ontlasting is veranderd (diarree of juist verstopping),
    • er bloed door de ontlasting heen is vermengd,
    • er geen anale afwijkingen gevonden kunnen worden.

Wat doe als je bloed bij je ontlasting aantreft?

In het gros van alle gevallen zal het anale bloedverlies vanzelf weer verdwijnen. Je dient er dan wel voor te zorgen dat je ontlasting niet te hard wordt en dat je niet meer hard perst tijdens de stoelgang. Op het moment dat de oorzaak van het bloed bij de ontlasting onduidelijk is, is een bezoek aan je huisarts absoluut aan te raden. Dit geldt ook als het bloedverlies langere tijd aan blijft houden, het bloed zich vermengd heeft met je ontlasting, er slijm bij de ontlastingaanwezig is of je ontlasting een zwarte kleur heeft. Een huisartsbezoek is eveneens noodzakelijk als het bloedverlies samengaat met:

  • onverklaarbaar gewichtsverlies,
  • een verminderde eetlust,
  • je niet lekker voelen,
  • een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • pijn in je buik,
  • afwisselend last hebben van diarree en verstopping.

Behandelen van bloed bij je ontlasting

De klachten waar je mee bij je huisarts komt zullen bepalend zijn voor de onderzoeken en de behandelingen die uitgevoerd gaan worden. Zo kan een arts bijvoorbeeld een rectaal toucher uitvoeren of een bloedmonster laten onderzoeken in het laboratorium. Nader onderzoek kan met behulp van een zogenaamde colonoscopie (een kijkonderzoek je volledige dikke darm) of een sigmoïdoscopie (een kijkonderzoek alleen in het einde van je dikke darm).

Er bestaat echter geen eenduidige behandeling voor bloed bij de ontlasting omdat je immers met een symptoom te maken hebt. De behandeling zal dan ook afhangen van de onderliggende oorzaak of aandoening. Zo kunnen bijvoorbeeld aambeien en anale scheurtje vaak prima worden behandeld terwijl darmkanker een veel ingewikkelder en individuelere aanpak vergt.

Niets gevonden