Gezond lunchen: we willen én proberen wel, maar toch is niet altijd even makkelijk om de perfecte lunch samen te stellen. Net daarom lieten we de lunchgewoontes van een aantal lezers eens onder loep nemen door OZ-voedingsexpert Daphne. Theo (75) bij de spits af, ontdek hieronder zijn lunchgewoontes met het advies van Daphne.
De lunchgewoontes van Theo
Ik ben 75 jaar, 1.87 meter lang en weeg 86 kilo. Ik fiets regelmatig op de hometrainer en wandel graag.
Tijdens de week wissel ik voor de lunch af tussen vette Griekse yoghurt met fruit en een eetlepel gebroken lijnzaad en havermout met 250 ml volle melk, fruit en een eetlepel gebroken lijnzaad.
Zaterdag eet ik drie sneetjes volkorenbrood met vleeswaren en oude kaas. Zondag kies ik voor drie sneetjes volkorenbrood met een gekookt ei met spek.
Ik voel mij er goed bij en ben zelfs afgevallen.
Het advies van voedingsexpert Daphne
Fijn dat je je lunchgewoontes even wil delen!
Je hebt alvast een gezonde BMI (Body Mass Index). En zo te horen zet je ook nog eens in op die nodige beweging = super! Mocht je graag willen weten of je lichaamssamenstelling (verhouding vetmassa/spiermassa en locatie) en fysieke conditie optimaal zijn, nodig ik je graag uit om eens deel te nemen aan een OZ fit test. Meer info hierover kan je terugvinden op onze website: www.oz.be/beweegadvies.
Om terug te komen op je lunchgewoontes. Deze zien er niet slecht uit!
Goed dat je voor volkorenbrood gaat. Hoe meer vezels, hoe langer je verzadigd blijft.
Volle melk en volle yoghurt hebben niet meteen de voorkeur aangezien ze al snel de energieaanvoer doen oplopen. Natuurlijk hangt ook alles van de portie af: alles met mate vormt geen probleem. Eet je bijvoorbeeld slechts 1 potje volle yoghurt in plaats van 2 magere, komt het min of meer op hetzelfde uit. Weet wel dat in halfvolle yoghurt of halvolle melk evenveel calcium aanwezig is. Daarvoor hoef je het met andere woorden niet te laten.
Zorg wel voor voldoende variatie in je broodbeleg. Wissel spek bijvoorbeeld eens af met bacon. Dit is meestal wat minder vet. Of wissel kaas bijvoorbeeld eens af in consistentie: kies de ene dag voor harde kaas en de dag nadien voor platte kaas. Hoe meer vocht er in de kaas zit, vaak hoe minder energierijk.
Ook eens een stukje fruit tussen de boterham of een laagje hummus of groentespread mag zeker ter afwisseling.
In elk geval fijn om horen dat je je goed voelt. Ook niet onbelangrijk! Veel succes verder, en wie weet tot kijk.
Hoe is het met jouw lunchgewoontes gesteld? Doe de test!
Net als Theo benieuwd hoe het met jouw lunchgewoontes gesteld is? Ontdek het via onze nieuwe test!