Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slijm bij Ontlasting

Olivier
4 min read

Hoe de ontlasting eruit ziet, zegt veel over de gezondheid van de darmen. Ziet de ontlasting er anders uit dan normaal, dan maken veel mensen zich meteen zorgen. Een afwijkende ontlasting kan inderdaad duiden op lichamelijke problemen, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Heb jij op dit moment slijm bij de ontlasting en vraag je je af hoe dit kan komen? Lees dan meer over de mogelijke oorzaken van slijm bij de ontlasting in dit artikel en bepaal op basis van de informatie op deze pagina of het verstandig is om een afspraak te maken met de dokter om jouw ontlasting te laten onderzoeken.

Slijm bij de ontlasting: lang niet altijd ernstig

Als je slijm hebt bij de ontlasting, hoeft dit niet te betekenen dat je ziek bent. Slijm bij de ontlasting hoeft namelijk niet altijd een slecht teken te zijn en dit komt simpelweg omdat de darmen een slijmlaag hebben die de darmwand beschermt. Wordt er ontlasting geproduceerd, dan kan het slijm van deze slijmlaag afgevoerd worden. Dit betekent dat er slijm bij de ontlasting komt, zonder dat er iets aan de hand heeft.

Het kan dus voorkomen dat je slijm bij de ontlasting hebt zonder dat er iets aan de hand heeft. Heb je iets minder gegeten of heb je een maaltijd gehad die je nog nooit eerder hebt genomen, dan kan het voorkomen dat er meer slijm bij de ontlasting zit. Is het slijm slechts enkele malen aanwezig in de ontlasting, dan hoef je je geen zorgen te maken. Heb je verder ook geen klachten, dan is er al helemaal geen reden tot paniek en is het niet nodig om naar de dokter te gaan met jouw afwijkende ontlasting. In dit geval is het slijm namelijk geen signaal van een ziekte, maar gewoon een natuurlijk en onschadelijk verschijnsel.

Slijm bij de ontlasting en darmproblemen

Heb je vaker last van slijm bij de ontlasting of heb je ook andere klachten, dan kan de slijm duiden op een achterliggend darmprobleem. Er zijn diverse darmproblemen die gerelateerd worden aan slijm bij de ontlasting en de meest voorkomende darmproblemen, zijn de volgende:

  • Een darminfectie: als je een darminfectie hebt, zijn er te veel bacteriën in de darm of is er een virus in de darm gekomen. De organismes kunnen de darmcellen beschadigen en als reactie op de beschadigde darmcellen, maken de darmen extra slijmlaag aan. Door de extra slijmlaag hebben de darmcellen namelijk extra bescherming tegen de organismes, maar hierdoor zit er wel meer slijm bij de ontlasting.
  • Een ontstoken darm: de darm kan acuut ontstoken raken, maar het is ook mogelijk dat je een chronische darmontsteking krijgt. Heb je een chronische darmontsteking, dan kun je te maken hebben met de ziekte van Crohn of Colitus Ulceroses.
  • Een prikkelbare darm: als je een prikkelbare darm hebt, is de darm overactief. Omdat de darm te vaak samenknijpt, ontstaan er klachten en heb je meer slijm bij de ontlasting.
  • Een darmobstructie: als je te maken hebt met een darmobstructie, kan het voedsel niet goed door de darm komen. Hierdoor raakt de darm van slag, produceert de darm meer slijm en heb je meer slijm bij de ontlasting.
  • Een darmtumor: heb je te maken met een darmtumor, dan kan er ook meer slijm geproduceerd worden door de darmen. Deze oorzaak komt wat minde vaak voor, maar het kan zeker een mogelijke oorzaak zijn van slijm in de ontlasting.

Om te achterhalen welke aandoening of klacht er achter de slijm in de ontlasting zit, kun je naar de huisarts gaan en hier een onderzoek laten starten om de oorzaak van jouw slijmerige ontlasting te achterhalen.

Slijm bij de ontlasting van een baby

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jonge baby’s kunnen te maken krijgen met slijm bij de ontlasting. Heeft een baby slijm bij de ontlasting, dan duidt dit vaak op irritaties in de darmen. Een andere mogelijke oorzaak van de slijmerige ontlasting, is verkoudheid bij het kind. Is een baby verkouden en wordt er veel slijm ingeslikt, dan kan dit slijm ook in de ontlasting komen en op deze manier zorgen voor een afwijkende ontlasting.

Heeft je kind voor langere tijd te maken met slijm bij de ontlasting, dan wordt aangeraden om naar de dokter te gaan en jouw kind te laten onderzoeken. Mogelijk zit er een achterliggende aandoening in de darmen achter de slijmerige ontlasting en deze aandoening moet zeker onderzocht worden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…