Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Te kampen met dunne ontlasting?

Olivier
5 min read

Dunne ontlasting is een vorm van onregelmatige stoelgang die door diverse oorzaken kan ontstaan. Heb jij op dit moment te maken met een dunne ontlasting en wil je meer te weten komen over dit probleem? Lees dan meer over deze vorm van onregelmatige stoelgang in dit artikel. Op deze pagina lees je niet alleen welke soorten dunne ontlasting er in de medische wereld onderscheiden worden, maar ook wat de mogelijke oorzaken zijn van het ontstaan van dunne ontlasting en wat je zelf kunt doen als je dunne ontlasting hebt.

Dunne ontlasting: twee soorten ontlasting

Veel mensen denken bij dunne ontlasting standaard aan diarree, maar in feite zijn er twee vormen van dunne ontlasting:

  • Dunne ontlasting met een dunne consistentie van de ontlasting, ook wel diarree genoemd.
  • Dunne ontlasting met een dunne vorm van de ontlasting, ofwel een stoelgang in de vorm van een lange en dunne sliert. De consistentie van de ontlasting is in dit geval normaal, alleen de vorm wijkt af. De meeste mensen die deze vorm van dunne ontlasting hebben, krijgen hiermee te maken door een obstructie in de darmen.

Omdat de dunne ontlasting in de vorm van diarree het meest voorkomt, gaan we in dit artikel alleen verder in op deze vorm van dunne ontlasting.

De oorzaken van dunne ontlasting

Je kunt door diverse achterliggende oorzaken te maken krijgen met diarree. De belangrijkste mogelijke oorzaken van deze vorm van dunne ontlasting, zijn de volgende:

Sommige oorzaken veroorzaken acute diarree, zoals bijvoorbeeld een infectie van het maagdarmstelsel of buiktyfus, terwijl andere oorzaken chronische diarree veroorzaken. Denk hierbij aan een voedselallergie, maar ook aan de ziekte van Crohn.

Te kampen met dunne ontlasting? Lees deze tips

Heb jij op dit moment last van dunne ontlasting? Gebruik dan onderstaande tips om jouw klachten te verminderen en om te voorkomen dat je klachten erger worden of dat je door de diarree te maken krijgt met nieuwe problemen, zoals uitdroging.

  • Tip 1: drink voldoende water. Als je diarree hebt, verlies je veel vocht. Drink je niet voldoende water bij een dunne ontlasting, dan kun je uitdrogen. Het is belangrijk om in ieder geval twee tot drie liter water per dag te drinken en zeker als je diarree hebt. Zelfs als je denkt dat iedere slok water er onmiddellijk weer uit loopt, is het belangrijk om te blijven drinken. Eventueel kun je ook water drinken met ORS: een stofje dat je bij de apotheek kunt krijgen en dat naast het vocht ook de mineralen en suikers in het lichaam aanvult.
  • Tip 2: blijf normaal eten en neem waar je trek in hebt. Over het algemeen is het beter om bruin brood te eten dan wit brood, maar dit heeft simpelweg te maken met de hoeveelheid vezels in het brood. Dit betekent niet dat het eten van wit brood niet verstandig is of niet mag, want je moet gewoon blijven eten wat je altijd eet en waar je zin in hebt.
  • Tip 3: zorg voor goede hygiëne, zeker bij acute diarree. Was je handen na het toiletbezoek en houd de wc ook goed schoon, zodat de bacteriën verdwijnen en niet meer schade aan kunnen brengen bij jezelf of bij de mensen die in hetzelfde huis wonen.
  • Tip 4: gebruik probiotica om je klachten te verminderen. Probiotica zijn medicijnen waaraan nuttige darmbacteriën zijn toegevoegd, die ervoor zorgen dat de ontlasting weer normaal wordt. In de darmen zijn van nature al goede bacteriën aanwezig, maar deze organismen functioneren niet of minder goed als je diarree hebt. Neem je probiotica, dan stuur je een legertje nieuwe bacteriën het lichaam in om het probleem met de dunne ontlasting op te lossen.

Naar de dokter met een dunne ontlasting

Het is verstandig om naar de dokter te gaan als de klachten blijven bestaan, als de klachten erger worden of als de klachten steeds terug blijven komen en je te maken hebt met zogeheten chronische diarree (en mogelijk een achterliggende aandoening). Verder is het verstandig om naar de dokter te gaan als je uitdrogingsverschijnselen gaat vertonen of als je koorts krijgt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…