Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat mag ik eten bij diarree? (Peuter, Volwassene, …)

Olivier
5 min read

Diarree is een reactie van je lichaam op een aantal factoren. Je kan dan denken aan voedselallergie, stress, voedselovergevoeligheid, het gebruik van bepaalde medicijnen, maar over het algemeen zal diarree het rechtstreekse gevolg zijn van een ziekte in je lichaam waardoor je darmen tijdelijk van slag zijn. Door diarree zal je vrij snel uitdrogen. Het advies is dan ook altijd dat je dagelijks twee tot drie liter vocht drinkt wanneer je last hebt van diarree. Daarnaast is het advies om gewoon te blijven eten. Om te weten wat je precies aan diarree kan doen is het heel goed om te weten wat diarree is  waar het door veroorzaakt wordt.

Wanneer spreek je van diarree?

Je spreekt van diarree wanneer je meerdere keren per dag last hebt van waterig dunne ontlasting. Diarree is iets wat doorgaans na een poos vanzelf weer overgaat. Je zal met diarree niet naar de huisarts hoeven te gaan, behalve wanneer je hoge koorts krijgt, of wanneer je heftige buikpijn hebt, wanneer je suffig bent, wanneer je daarnaast ook heel weinig plast of wanneer de diarree lang duurt. Bloed of slijm in je ontlasting is ook een teken dat er meer aan de hand is dan een eenvoudige infectie; schakel ook dan de huisarts in.

Hoe wordt diarree veroorzaakt

Er zijn enkele zaken die diarree kunnen veroorzaken, namelijk:

 • Buikgriep. Dit wordt veroorzaakt door een virus wat je krijgt van andere mensen om je heen Buikgriep veroorzaakt diarree.
 • Een voedselinfectie. Je darmen zijn dan erg van streek wat zorgt voor diarree.
 • Medicijngebruik zoals antibiotica of laxeermiddelen kan zorgen voor diarree.
 • Spanningen die van psychische aard zijn of ernstige nervositeit. Hierdoor trekt ontlasting sneller door je darmen waardoor er in de dikke darm minder water wordt onttrokken. Je ontlasting blijft dun dus je krijgt diarree.
 • Een bepaalde allergie. Denk aan bijvoorbeeld koemelkallergie, glutenintolerantie of lactose-intolerantie.
 • Een aandoening in je maag-darmkanaal zoals het prikkelbare darmsyndroom of darmontstekingen.
 • Overloopdiarree. Dit is eigenlijk geen diarree maar een resultaat van verstopping. De vloeibare ontlasting achter de verstopping zoekt dan zijn weg naar buiten.

Hangt diarree samen met mijn voeding?

Bepaalde  soorten voedsel zullen ervoor zorgen dat je darmen extra geprikkeld raken en dat je diarree krijgt. Je moet hierbij het onderscheid maken tussen een dunne brij en diarree. Dunne ontlasting wordt veroorzaakt door verkeerde voeding. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig vezels eet. Vezels komen in hun geheel in de dikke darm terecht waar ze de ontlasting volume geven waardoor het stevig wordt. Wanneer je dus te weinig vezels eet blijft je ontlasting dun.

Ook wanneer je veel koffie drinkt, of veel fructose eet of eten gebruikt met bepaalde zoetstoffen zoals Sorbitol kan je ontlasting dunner zijn. Je mag dan ook bijvoorbeeld denken aan het veelvuldig kauwen op suikervrije kauwgom.

Mijn peuter heeft last van diarree

Peuters en jonge kinderen zijn heel gevoelig voor diarree. Je krijgt vaak als advies om peuters vruchtensap te laten drinken. Wanneer je onverdund vruchtensap of helder vruchtensap geeft is dit moeilijk te verteren door de darmen van een peuter. Ook kan het zijn dat je peuter te weinig vezels of vet binnen krijgt. Houd in dat geval de normale voedingsregels aan.

Ik heb diarree door een virus, wat kan ik eten?

Wanneer er bij jou geen sprake is van een virus, maar je hebt gewoon opeens van de ene op de andere dag diarree, is er een aantal voedingsrichtlijnen die je darmen zullen helpen om snel weer in het gareel te komen.

 • Eet waar je trek in hebt, zo gezond mogelijk. Eet geen producten waarvan wordt verteld dat ze stoppend werken zoals wit brood of beschuit.
 • Wanneer eten je even niet smaakt omdat je ziek bent, drink dan veel. Anders droog je uit. Ook wanneer je misselijk bent is drinken juist heel belangrijk. Let alleen op dat je niet teveel drankjes met fructose of kunstmatige zoetstoffen drinkt.
 • Vezels. Je kunt er niet genoeg van innemen. Ze geven volume aan je ontlasting. Je kan volkorenbrood of groente eten, of een pakje voedingsvezels bij de drogist kopen. Die kan je gewoon aan je eten toevoegen.
 • Je zou ORS kunnen kopen bij de apotheek. Op die manier krijg je vocht en mineralen binnen waardoor je snel weer op krachten bent.

Aandachtspunten bij diarree

Diarree is een reactie van je lichaam om parasieten of virussen uit je lichaam te verwijderen. Gebruik geen diarreeremmers, maar laat je lichaam zijn werk doen. Let dus ook heel goed op wat je eet en drinkt; op die manier geef je parasieten minder kans om je lichaam binnen te dringen. Was daarnaast goed je handen nadat je naar de wc bent geweest

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…