Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Groene stoelgang: Waarom is mijn ontlasting groen?

Jaro Broeklander
4 min read

Je zal er wellicht niet elke dag bij stilstaan maar de kleur van je ontlasting kan je, net als de structuur, veel vertellen over je eigen gezondheid. Onder normale omstandigheden is de menselijke ontlasting stevig en goed gevormd door de samentrekking van de darmen. Doordat ons lichaam alle voedingsstoffen die nodig zijn uit de voeding haalt ontstaat een ontlasting met een stevige structuur. De kleur varieert normaliter van lichtbruin tot donkerbruin. Een donkere kleur geeft al aan dat het langer in ons lichaam heeft gezeten. De bruine tinten worden daarnaast gevormd door de gal en bilirubine van de rode bloedcellen. Een afwijkende kleur van de feces kan een aanwijzing zijn voor gezondheidsklachten, ook al heb je zelf nergens last van. Als er sprake is van bloed bij de ontlasting duidt dat in veel gevallen om problemen met de darmen, terwijl groene ontlasting juist problemen met de gal kan verraden. Als je jezelf dus vraagt ‘waarom is mijn kaka groen’, dan kan het duiden op een dieperliggend probleem. Het heeft in ieder geval een specifieke betekenis.

Groene ontlasting: Betekenis

Wanneer een gezond individu ontlasting produceert zal deze in de regel stevig van structuur zijn, een donkerbruine kleur hebben en geen afwijkende geur kennen. Als de ontlasting echter een groenachtige kleur heeft kan dit duiden op teveel galstoffen on de stoelgang. In veel gevallen is er dan sprake van een oververzadigde galblaas. Deze overbelasting kan verschillende oorzaken hebben:

  • overmatige productie van gal door de lever
  • een verminderde uitscheiding van galzouten door de galblaas
  • een verhoogde concentratie van cholesterol in de gal

Waarom is galvloeistof belangrijk?

Galvloeistof heeft het lichaam nodig om de vetten in ons voedsel te kunnen verteren. Het deelt als het ware de vetten op waardoor het vettige voedsel makkelijker door de darmwand geabsorbeerd kan worden. De galvloeistof wordt uitgescheiden door de lever en wordt via de galblaas in de darmen gebracht. De galblaas is dus in feite een opslagplaats voor de galvloeistof zodat het beschikbaar is op de momenten dat het ook ingezet moet worden.

Een overmatige productie van gal kan een veelvoud aan oorzaken hebben. Een veelgenoemde reden is vitamine- en mineraalgebrek. Maar een ongezond (lees: te vet) eetpatroon kan ook de galproductie verhogen. Ook problemen met de nieren of een verstoorde vochthuishouding kunnen leiden tot een verzadigde galblaas. In alle gevallen leidt het tot een verzadiging van de galblaas waardoor er teveel gal in de darmen komt. De te grote hoeveelheid galvloeistof dient het lichaam weer te verlaten waardoor je ontlasting een groene kleur krijgt.

Overigens is het geen vaststaand gegeven dat groene ontlasting wordt veroorzaakt door problemen van de galvloeistof. Gebruik je veel groene bladgroenten of groene koolsoorten, zoals groene kool en broccoli, dan zal je ontlasting ook sneller groen kleuren door de natuurlijke kleurstoffen in de voeding.

Groene ontlasting of kaka bij zuigelingen en baby’s

Zuigelingen hebben standaard groenige ontlasting. Dit duidt zeker niet op een probleem met de galvloeistof. Bij zuigelingen is het spijsverteringssysteem nog niet volledig ontwikkeld. Omdat babyvoeding vaak enkel of vooral groenten bevat, zal de baby groene ontlasting hebben. Geen reden tot extra zorg dus. Indien je twijfelt is het uiteraard mogelijk om je huisarts hierover te contacteren.

Dunne ontlasting is geen Groene Diarree

Groene ontlasting is iets heel anders dan groene diarree. In dat laatste geval is het duidelijk een aanwijzing voor onvoldoende verteerd voedsel en zou er sprake kunnen zijn van een dieperliggend probleem. Doordat het voedsel te snel het maag-darmkanaal passeert is er te weinig tijd voor de galvloeistof om de vetten uit het voedsel te halen en af te breken. Hierdoor krijgt de ontlasting een groene kleur. Indien je last hebt van chronische diarree, wanneer het dus langer aanhoudt dan enkele dagen is het zinvol de huisarts te raadplegen.

Verkleuring van de ontlasting door medicijngebruik en andere oorzaken

Het gebruik van medicatie, en dan met name antibiotica kan ook leiden tot verkleuring van de ontlasting. Doordat antibiotica invloed heeft op de bacteriën in de darmen, raakt de darmflora verstoord. Een groene ontlasting kan dan het gevolg zijn. Bekende probiotica zoals yoghurt en kombucha kunnen dan helpen om de balans in de darmflora weer te herstellen.

Medische behandelingen

Heb je net een zwarte operatie achter de rug? Dan heb je ook een vergrote kans op verkleuring van de ontlasting. Dit wordt in dergelijke situaties bijna altijd veroorzaakt door wat men de graft-versus-host ziekte noemt. Hierbij keren de lichaamseigen cellen tegen de vreemde cellen waardoor je gastro-intestinale klachten kan krijgen. Dit leidt in de meeste gevallen tot een groene verkleuring van de ontlasting.

Door Jaro Broeklander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…