Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Middelen tegen Diarree

Olivier
5 min read

Als je diarree hebt, is het in de meeste gevallen niet nodig om medicijnen te gebruiken. Dit komt omdat diarree vanzelf over moet gaan, ook zonder het gebruik van medicijnen. Heb je echter geen tijd om lang met de klachten rond te blijven lopen, bijvoorbeeld omdat je een belangrijke vergadering hebt of omdat je een tentamen op de planning hebt staan, dan kun je wel gebruik maken van medicijnen om van je klachten af te komen.

Over het algemeen zijn er twee middelen die je kunt gebruiken als je te maken hebt met diarree. In dit artikel lees je welke twee medicijnen je kunt gebruiken om van jouw klachten af te komen, zodat je precies weet welke medicijnen je aan moet schaffen als je diarree hebt.

ORS tegen diarree

De afkorting ORS staat voor Oral Rehydration Solution. Het betreft een middeltje dat je kunt gebruiken als je ernstige diarree hebt en wil voorkomen dat je uitdroogt door jouw klachten. In feite betreft het een drankje met speciale suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te kunnen houden. Het middeltje is verkrijgbaar onder diverse merknamen en je kunt controleren of een medicijn ORS bevat door de verpakking van het medicijn in kwestie goed door te nemen.

Je neemt ORS als je een verhoogde kans op uitdroging hebt of als je al uitgedroogd bent. Dit is vaak niet het geval als je slechts een dag diarree hebt, maar wel als je al langer dan een dag hevige diarree hebt en je echt slap gaat voelen. Je kunt ORS kopen bij de apotheek of drogist en hebt hier geen recept van de dokter voor nodig. Het medicijn is verkrijgbaar in de vorm van een kant-en-klare drank, maar je kunt ook een oplospoeder kopen om zelf een drankje met ORS te maken.

Enkele tips die je kunt gebruiken om ORS op de juiste manier te gebruiken, zijn de volgende:

  1. Lees eerst de bijsluiter van het medicijn dat je wil gebruiken en volg de gehele gebruiksaanwijzing om ervoor te zorgen dat je het medicijn op de juiste manier inneemt.
  2. Meng ORS altijd met water, niet met eten of met ander drinken.
  3. Drink geen frisdranken of energiedranken als je ORS hebt ingenomen.
  4. Haal voor kinderen speciale kinder-ORS.

Hanteer je bovenstaande tips bij het gebruiken van het medicijn, dan weet je zeker dat dit goed gebeurt en het medicijn je echt de verlichting biedt die je nodig hebt.

Loperamide tegen diarree

Het tweede middel dat je kunt gebruiken als je diarree hebt, is loperamide. Loperamide is een zogeheten stopmiddel, ofwel een middeltje dat je kunt gebruiken als je de diarree wil stoppen. Je kunt loperamide bijvoorbeeld gebruiken als je op reis gaat en niet altijd naar de wc kunt, maar ook als je echt naar je werk moet of naar school moet voor bijvoorbeeld een belangrijk proefwerk.

Loperamide zorgt ervoor dat de ontlasting minder vaak komt, maar kan wel zorgen voor verstoppingen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat loperamide de genezing niet versnelt, maar alleen zorgt voor het stoppen van de diarree. Je kunt loperamide krijgen bij de drogist of apotheek en hier heb je geen recept van de dokter voor nodig. Neem het medicijn maximaal twee dagen achter elkaar, want als je het langer gebruikt kun je te maken krijgen met een vervelende en eventueel zelfs gevaarlijke verstopping. Gebruik het middel nooit als je koorts hebt of als je bloederige diarree hebt, want in dit geval kan het middel gevaarlijk zijn. Gebruik het medicijn ook niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft, want dit kan gevaarlijk zijn voor je kindje. Tot slot mag je het medicijn ook niet geven aan kinderen die jonger zijn dan 8 jaar oud.

Diarree? Laat het zo veel mogelijk natuurlijk genezen

De beste manier om diarree te genezen, is door geen medicijnen in te nemen. Diarree moet namelijk vanzelf over gaan en door medicijnen te gebruiken, kun je juist last krijgen van andere problemen (zoals verstoppingen). Gebruik dus liever geen loperamide, tenzij dit echt nodig is omdat je bijvoorbeeld een lage reis voor de boeg hebt. ORS kun je wel gebruiken en dit wordt zelfs aangeraden als je uitdrogingsverschijnselen vertoont of bang bent dat je uit gaat drogen. Dit middel geneest diarree niet, maar zorgt er wel voor dat je in ieder geval niet uitdroogt en hierdoor met andere klachten te maken krijgt. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…