Galicië: Tot 60.000 euro boete voor wie zich niet laat vaccineren
Het parlement van de Spaanse deelstaat Galicië heeft een wet goedgekeurd die de overheid toelaat vaccinatie te verplichten wanneer de sanitaire toestand dat vereist....
Inhoud
Heb je te maken met acute diarree, dan heb je een brijachtige tot waterige ontlasting en raak je meer en vaker ontlasting kwijt dan normaal. Het betreft een plotseling optredende afwijking van het gewone ontlastingspatroon, die meestal vier tot zeven dagen blijft duren. Heb jij op dit moment te maken met acute diarree? Lees dan meer over deze vervelende klacht in dit artikel. Op deze pagina lees je niet alleen wat de mogelijke oorzaken zijn van acute diarree, maar ook wat de symptomen zijn, wanneer je naar de dokter moet en wat je zelf kunt doen om de diarree te verminderen.
In de meeste gevallen wordt acute diarree veroorzaakt door een infectie in de darmen. Deze infectie kan het gevolg zijn van een besmetting met een bacterie, een protozo of een virus. Je kunt de ziekteverwekkers op diverse manieren binnen krijgen, namelijk:
Verblijf je in de tropen, dan heb je meer kans op een besmetting door de slechtere hygiënische omstandigheden in deze gebieden.
De infectie die achter de acute diarree zit, tast de darmwand tijdelijk aan. Hierdoor kan de darmwand niet meer goed functioneren, waardoor er minder vocht opgenomen kan worden door de darmen. Hierdoor kan de ontlasting niet meer goed aangedikt worden door het onttrekken van vocht, waardoor je waterige ontlasting krijgt. Daar komt nog bij dat de darmwand zelf ook vocht afgeeft, waardoor de ontlasting nog dunner en wateriger wordt.
Heb je te maken met acute diarree, dan heb je dunnere ontlasting dan je gewend bent. Ook voel je je beroerd, heb je last van buikkrampen en kun je ook te maken krijgen met koorts, misselijkheid en braken. Soms zie je bloed of slijm in de ontlasting, maar dit is niet altijd het geval. Zeker als je naar het toilet gaat, voel je je erg ziek. Kom je uit het toilet, dan voel je je vaak iets beter tot er een nieuwe aanval begint.
Er zijn diverse aandoeningen die in relatie staan met acute diarree. Heb je acute diarree, dan betekent dit niet meteen dat je een (ernstige) achterliggende aandoening hebt, maar soms is het wel belangrijk om dit te laten onderzoeken.
In de volgende gevallen moet je in ieder geval naar de dokter gaan met jouw klachten:
Ook als je twijfelt of je naar de dokter moet gaan met jouw klachten, kun je dit beter gewoon doen.
Hoef je niet naar de dokter met jouw acute diarree? Dan betekent dit nog niet dat je er niets aan kunt doen. Er zijn namelijk ook enkele dingen die je zelf kunt of zelfs moet doen als je acute diarree hebt en deze dingen worden in onderstaande tips beschreven.
Lees ook: Middelen tegen diarree
Het parlement van de Spaanse deelstaat Galicië heeft een wet goedgekeurd die de overheid toelaat vaccinatie te verplichten wanneer de sanitaire toestand dat vereist....
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon