Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Acute diarree bij volwassenen

Olivier
5 min read

Heb je te maken met acute diarree, dan heb je een brijachtige tot waterige ontlasting en raak je meer en vaker ontlasting kwijt dan normaal. Het betreft een plotseling optredende afwijking van het gewone ontlastingspatroon, die meestal vier tot zeven dagen blijft duren. Heb jij op dit moment te maken met acute diarree? Lees dan meer over deze vervelende klacht in dit artikel. Op deze pagina lees je niet alleen wat de mogelijke oorzaken zijn van acute diarree, maar ook wat de symptomen zijn, wanneer je naar de dokter moet en wat je zelf kunt doen om de diarree te verminderen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van acute diarree bij volwassenen?

In de meeste gevallen wordt acute diarree veroorzaakt door een infectie in de darmen. Deze infectie kan het gevolg zijn van een besmetting met een bacterie, een protozo of een virus. Je kunt de ziekteverwekkers op diverse manieren binnen krijgen, namelijk:

  • Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, meestal vlees, vis of schaaldieren die niet goed of te lang bewaard zijn of niet door en door gaar waren bij het nuttigen van de maaltijd.
  • Het drinken van besmet water.
  • Het in contact komen met de ontlasting of het speeksel van iemand die diarree heeft.

Verblijf je in de tropen, dan heb je meer kans op een besmetting door de slechtere hygiënische omstandigheden in deze gebieden.

De infectie die achter de acute diarree zit, tast de darmwand tijdelijk aan. Hierdoor kan de darmwand niet meer goed functioneren, waardoor er minder vocht opgenomen kan worden door de darmen. Hierdoor kan de ontlasting niet meer goed aangedikt worden door het onttrekken van vocht, waardoor je waterige ontlasting krijgt. Daar komt nog bij dat de darmwand zelf ook vocht afgeeft, waardoor de ontlasting nog dunner en wateriger wordt.

Wat zijn de Symptomen van acute diarree bij volwassenen

Heb je te maken met acute diarree, dan heb je dunnere ontlasting dan je gewend bent. Ook voel je je beroerd, heb je last van buikkrampen en kun je ook te maken krijgen met koorts, misselijkheid en braken. Soms zie je bloed of slijm in de ontlasting, maar dit is niet altijd het geval. Zeker als je naar het toilet gaat, voel je je erg ziek. Kom je uit het toilet, dan voel je je vaak iets beter tot er een nieuwe aanval begint.

Naar de dokter met acute diarree?

Er zijn diverse aandoeningen die in relatie staan met acute diarree. Heb je acute diarree, dan betekent dit niet meteen dat je een (ernstige) achterliggende aandoening hebt, maar soms is het wel belangrijk om dit te laten onderzoeken.

In de volgende gevallen moet je in ieder geval naar de dokter gaan met jouw klachten:

  • Je hebt continu last van buikpijn.
  • Je hebt drie dagen lang last van waterdunne diarree.
  • Je hebt drie dagen last van koorts.
  • Je bent 70 jaar of ouder en hebt langer dan 1 dag waterdunne diarree en/of koorts.
  • Je hebt diarree en blijft braken, zelfs als je iets drinkt.
  • Je hebt bloed of slijm bij de ontlasting.
  • Je hebt het idee dat je flauw gaat vallen en voelt je suf en/of verward.
  • Je hebt 24 uur niet geplast.
  • Je gebruikt bepaalde medicijnen, die mogelijk niet meer goed opgenomen kunnen worden door de darmen.
  • Je hebt diabetes mellitus.
  • Je werkt in een omgeving met besmettingsgevaar voor anderen, zoals een restaurant.

Ook als je twijfelt of je naar de dokter moet gaan met jouw klachten, kun je dit beter gewoon doen.

Acute diarree zelf verhelpen: 5 handige tips

Hoef je niet naar de dokter met jouw acute diarree? Dan betekent dit nog niet dat je er niets aan kunt doen. Er zijn namelijk ook enkele dingen die je zelf kunt of zelfs moet doen als je acute diarree hebt en deze dingen worden in onderstaande tips beschreven.

  1. Tip 1: Drink extra veel. Heb je diarree, dan verlies je veel vocht. Iedere keer als je dunne ontlasting hebt, moet je een groot glas water drinken om het vochtpeil in balans te houden.
  2. Tip 2: Drink niet te veel tegelijk als je last hebt van misselijkheid en/of braken. Neem liever een paar slokjes per minuut, zodat je meer kans hebt dat je het vocht binnen houdt.
  3. Tip 3: Drink geen zoete dranken als de diarree langer dan zeven dagen aanhoudt of steeds weer opnieuw begint.
  4. Tip 4: Blijf altijd eten en eet waar je trek in hebt. Heb je buikkrampen? Eet dan kleine porties.
  5. Tip 5: Was je handen als je naar de wc bent geweest, voor je eten klaar gaat maken en voor je gaat eten. Op deze manier verklein je het besmettingsgevaar, bijvoorbeeld voor de rest van het gezin of je huisgenoten.

Lees ook: Middelen tegen diarree

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…