Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikgriep

Buikgriep is eigenlijk geen ziekte, maar wel een verzameling van klachten die dikwijls het gevolg zijn van ontstekingen van je maag en/of je darmen (darmen in de medische wereld wordt dan vaak gesproken van gastro-enteritis). Zoals bij alle ontstekingen kan een darmontsteking eveneens in combinatie voorkomen met en/of veroorzaakt zijn door een infectie. Een ontsteking kan echter ook aanwezig zijn zonder dat er een vorm van infectie in het spel is.

Wat is buikgriep?

De ziekten die onder de term buikgriep kunnen worden samengebracht, hebben iets te maken met een ontsteking aan de slijmvliezen van je maag en/of je darmen. De meest algemene symptomen bij buikgriep zijn:

  • Pijn in je buik,
  • Weinig, of helemaal geen, zin hebben in eten,
  • Het produceren van waterdunne ontlasting (diarree),
  • Een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • Overgeven, of de neiging hiertoe.

Indien alleen je maag aan is gedaan dan mag je spreken van een gastritis, of zoals in de volksmond vaak gedaan wordt: een maagontsteking. Als echter enkel de darmen een rol spelen bij de klachten wordt dit door medici als enteritis aangeduid, terwijl de meeste leken gewoon over een darmontsteking zullen spreken.

Oorzaken van buikgriep

Buikgriep kan het gevolg zijn van een besmetting met een virus zoals het norovirus/ Maar ook een bacterie, onder andere Salmonella (en dan in het bijzonder in ontwikkelingslanden) kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van buikgriep, evenals de aanwezigheid van een parasiet, de Entamoeba histolytica bijvoorbeeld.

Behandeling buikgriep

Rehydratie is de meest toegepast behandeling van buikgriep. Het tegengaan of bestrijden van uitdroging is een behandeling die bij patiënten op alle leeftijden dient te worden toegepast. Rehydrattie betekent dat je de hoeveelheid vocht, die tijdens het ziekteproces verloren haat (door overgeven en diarree), weer op het juiste peil gaat brengen. Om dit doel te bereiken kunnen een behoorlijk aantal verschillende wegen worden bewandeld.

Het gebruik van ORS is bij de meeste mensen echter wel bekend. ORS is een middel dat niet alleen een aantal essentiële zouten bevat, maar ook de nodige suikers. Deze zouten en suikers zorgen ervoor dat je lichaam minder vocht uit zal scheiden en je een geringere kans op uitdroging hebt.

Bacteriële ontsteking bij buikgriep

Zodra vast is komen te staan dat de buikgriep het gevolg is van een bacteriële ontsteking, dan zijn er een aantal medicamenten voor handen die ingezet kunnen worden bij de bestrijding van de klachten. Zo kun je bijvoorbeeld diarreeremmers inzetten om de waterdunne ontlasting in te dikken. Door producten te gebruiken die gebaseerd zijn op actieve kool (zoals onder andere Norit) dan zorg je er tevens voor dat zorgen de schadelijke stoffen, die in het maag-darmkanaal aanwezig zijn, gemakkelijk op worden genomen om daarna via de natuurlijke weg (dus met de ontlasting) je lichaam weer zullen verlaten.

Voeding tijdens buikgriep

Er zijn nog steeds een groot aantal mensen dat, weliswaar onterecht, denken dat je niet normaal zou kunnen eten als je last hebt van buikgriep. Niet is gelukkig minder waar. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat het voortzetten van het normale eetpatroon geen kwaad kan als je getroffen bent door buikgriep. Deskundigen zijn zelfs van mening dat een normale manier van eten, tijdens buikgriep, je alleen maar ten goede zal komen. Met andere woorden: als je trek hebt dan kun je ook als je buikgriep hebt gewoon blijven eten.

Een ander misverstand: dat je de laatste drie uur voor het slapengaan niets meer zou mogen eten als je buikgriep hebt, dient eveneens voor goed de wereld uitgeholpen te worden. Er is namelijk een wetenschappelijk bewijs gevonden om deze veronderstelling te staven.

Uitzieken bij buikgriep zonder medische behandeling

In het gros van alle gevallen van buikgriep zal er geen medische behandeling nodig zijn. Een arts zal in de regel uitzieken aanraden als je met buikgriepklachten op het spreekuur komt. Alleen bij mensen die al gedurende een langere periode last hebben van buikgriep en de klachten aan blijven houden, zal een arts overwegen om een behandeling op te starten. Helaas kan er niet in alle gevallen van buikgriep worden teruggegrepen op een behandeling. Een virale ontsteking van je maag en/of darmen kan bijvoorbeeld niet worden behandeld. Terwijl een bacterie in veel gevallen wel met behulp van een antibioticum kan worden bestreden.

Herstel van buikgriep

Een essentiële factor voor een optimaal herstel van buikgriep is het innemen van genoeg vocht zodat je niet uit zult drogen. In het bijzonder wanneer een baby, een kind of een bejaarde last heeft van buikgriep dan is alertheid op uitdrogingsverschijnselen geboden. Op het moment dat een baby met buikgriep niet meer wil drinken dan kun je beter steeds een klein beetje water geven, bijvoorbeeld met behulp van een lepeltje. Wanneer een ouder kind niet wil drinken, kun je dat soms verleiden tot het eten van een waterijsje, komkommer of meloen om het vochtgehalte op een goed peil te houden.