Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikloop na het eten? Oorzaken & Behandeling

Bram De Brabander
5 min read

Iedereen heeft wel eens last van diarree. Tijdens een griep of als je iets raar hebt gegeten, kunnen je darmen wel eens wat overstuur raken, met buikloop als gevolg. Heb je hier niet veel last van, dan is het een ongemak waar mee te leven valt. Maar als je regelmatig buikloop hebt, moet je je afvragen of er niet iets meer aan de hand is. Een dokter kan daarover vaak uitsluitsel geven, maar voor die tijd kun je zelf ook al het een en ander proberen om de oorzaak van de diarree te vinden – en misschien zelfs weg te nemen. Soms krijgen mensen veel last van diarree direct na het eten. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken bestaan, en zijn dus ook verschillende behandelingen. Die vind je hier uitgelegd.

Diarree vlak na het eten

Als je vaak diarree hebt vlak na het eten, is er vaak iets ongebruikelijks aan de hand. Voor plotseling opkomende diarree kunnen verschillende oorzaken zijn. De meest veel voorkomende daarvan zijn:

  • Een allergie. Het kan zijn dat je lichaam heftig reageert op een voedingsstof waar je gevoelig voor bent. Als je hier teveel van binnenkrijgt, slaan je darmen op hol. Dit kan een reden zijn voor diarree na het eten. Lactose-intolerantie is een veel voorkomende allergie die diarree kan veroorzaken.
  • Een spastische darm, ook wel een prikkelbare darm genoemd. Heb je last van een prikkelbare darm, dan kunnen de klachten vlak na het eten erger worden.
  • Een buikgriep of virus. Heb je iets opgelopen, dan kan het zijn dat je na het eten meer last krijgt van je darmen.

Zoals je kunt zien, is de reden voor diarree vlak na het eten meestal dat het lichaam – in het specifiek de darmen – prikkelbaar zijn, of gevoelig zijn voor een bepaalde stof. Eet je daar teveel van, dan raken de darmen overbelast en krijg je last van diarree. Het is echter niet gemakkelijk om er achter komen welke van de verschillende oorzaken ten grondslag ligt aan de diarree die jij hebt. Vaak is het vinden van de boosdoener een kwestie van uitsluiten. Heb je verder geen last van andere verschijnselen, en treedt de diarree consequent alleen maar op na het eten, dan kun je een virus of buikgriep vaak uitsluiten. Een spastische darm (PDS) gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals moeheid, pijn in de buik, en winderigheid. Heb je last van dit soort symptomen naast de diarree, dan kan het zijn dat je een prikkelbare darm hebt. Een allergie ten slotte is vaak het meest lastig te bepalen. Vooral als je een allergie hebt voor een veel voorkomende stof, is het ingewikkeld om de boosdoener te vinden. Toch is de kans dat de oorzaak van plotselinge diarree na het eten een allergie is voor de een of andere stof vrij groot.

Het behandelen van buikloop

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk af van diarree, zeker als je er vaak last van hebt. Allereerst doe je er goed aan om de oorzaak te vinden. Heb je een griepje of een virus te pakken, dan zal het probleem vanzelf over gaan als je een tijdje uitziekt. Heb je echter PDS of vermoed je dat je een allergie hebt, dan kun je het beste naar een dokter of specialist toe gaan. Hij of zij kan vaststellen waar je precies last van hebt, zonder dat je zelf op ingewikkelde wijze hoeft te proberen om er achter te komen waar je allergisch voor bent. De dokter of diëtist kan je ook vertellen hoe je de problemen het beste kunt onderdrukken of kunt oplossen op een verantwoorde en gezonde manier.

Vaak komt de oplossing in de vorm van een speciaal dieet, waarbij je zo de darmflora gezond probeert te houden en de prikkelende stoffen mindert of helemaal vermijdt. Door de oorzaak van de diarree weg te nemen, kun je het probleem vaak gedeeltelijk of zelfs helemaal oplossen, zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je weet wat het probleem veroorzaakt en dat je weet hoe je een gezond dieet kunt samenstellen. Meer in het algemeen kan ook verbetering van de algemene gezondheid helpen om specifieke problemen zoals diarree na het eten op te lossen. Voldoende lichaamsbeweging en vermindering van stress kunnen een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de darmfuncties, en kunnen diarree gedeeltelijk of zelfs helemaal oplossen.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…