Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Buikgriep Symptomen

Bram
4 min read

De term buikgriep wordt door een heleboel mensen gebruikt om een infectie in je maag en darmen (in medisch jargon gastro-enteritis genoemd) aan te duiden. Bij buikgriep is er sprake van een irritatie en een ontsteking van het slijmvlies van de maag en de darmen. Een geval van buikgriep kan het gevolg zijn van een besmetting met een virus, een bacterie, een parasiet of protozoa en parasieten. Je kunt dus op een heleboel verschillende manieren buikgriep oplopen. In het gros van alle gevallen zul je je ziek voelen als je last hebt van buikgriep. Ook zul je niet alleen vaker, maar ook met meer spoed ontlasten omdat je te maken krijgt met diarree.

Symptomen van buikgriep

Over het algemeen zul je, als je lijdt aan buikgriep, te maken krijgen met symptomen zoals:

  • Een gevoel van misselijkheid,
  • De neiging voelen tot overgeven,
  • Daadwerkelijk gaan braken,
  • Een krampende pijn voelen in je buik,
  • Een (waterdunne) diarree produceren,
  • Geen zin hebben om iets te eten,
  • Je voelt je ziek.

Misselijkheid en braken bij buikgriep

De ziekteverwekkers, die ervoor hebben gezorgd dat je last hebt van buikgriep, horen niet in je lichaam thuis. Je lichaam zal om die reden er alles aan doen om deze ongenode indringers zo snel mogelijk weer naar buiten te brengen. Je maag en darmen, waar de ziekteverwekkers zich meestal ophouden, zullen te maken krijgen met irritaties van het slijmvlies dat de wanden bekleedt. Als gevolg van deze irritaties zul je je misselijk gaan voelen en soms over gaan geven.

Buikkrampen en diarree

Naast je maag zullen ook je darmen samen gaan trekken om op die manier de ziekteverwekkers zo snel mogelijk uit je lichaam te laten verdwijnen. Het samentrekken van je darmen zal echter buikkrampen en een waterdunne ontlasting (diarree) tot gevolg hebben. Diarree ontstaat meestal als het slijmvlies van je dikke darm eveneens is aangedaan. In een dergelijk geval kan dan namelijk niet genoeg vocht uit de ontlasting worden gehaald voordat deze je lichaam verlaat.

Afweersysteem tijdens buikgriep

Door te braken en het produceren van diarree zal je lichaam proberen om de ongewenste indringers zo gauw mogelijke weer naar buiten te brengen. Een nadeel van deze processen is echter het aanzienlijke vochtverlies waar je vervolgens mee te maken zult krijgen. De kans op uitdroging ligt bij buikgriep dus altijd op de loer. In zeker als het een baby, of juist een ouder persoon, betreft dan is extra alertheid zeker op zijn plaats.

Uitdroging door buikgriep

Buikgriep het ogenblik dat je niet genoeg verloren vocht aanvult als je aan buikgriep lijdt, dan is de kans behoorlijk groot dat je uitdroogt. Uitdroging is een gevaarlijke, en in derde wereld landen zelfs voor kinderen een levensbedreigende, complicatie van een buikgriep. Zodra je het vermoeden hebt dat er sprake is van uitdroging dan vermoedt dat is het een must om zo snel mogelijk je vochtbalans weer op peil te brengen.

Je kunt je vochtbalans weer op peil brengen door extra vocht tot je te nemen, bijvoorbeeld door meer te drinken. Bij baby's en kinderen moet je bij een vermoeden van uitdroging meteen contact zoeken met een arts. Bij deze groep patientjes kan uitdroging immers al na een korte tijd voor ernstige complicaties zorgen. In sommige gevallen is een opname in een ziekenhuis zelfs onvermijdelijk omdat een lichaam al zover uit is gedroogd dat meer drinken niet meer voldoende effect heeft. Er zal dan vocht toe gediend moeten worden door middel van een infuus. Pas wanneer de vochtbalans weer is hersteld zal deze behandeling gestaakt kunnen worden.

Naar de dokter

In het gros van alle gevallen zul je, als je verder in een goede lichamelijke conditie verkeerd, na ongeveer twee tot drie dagen genezen zijn van de buikgriep. Indien dit niet het geval is dan zul je contact op dienen te nemen met je huisarts. Je roept eveneens medische hulp in bij buikgriep als je:

  • bloed in je ontlasting vindt,
  • niet meer in staat bent om vocht binnen te houden,
  • de zieke een baby, een kind of een oudere is,
  • de zieke bekend is met een verminderde weerstand,
  • je gezondheid alsmaar slechter wordt,
  • er zich ook andere klachten voordoen, zoals een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • je verschijnselen van uitdroging waarneemt of het vermoeden hebt dat er sprake van uitdroging kan zijn,
  • je je zorgen maakt of twijfels hebt over de lichamelijke conditie of de gezondheidstoestand van de zieken.
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…