Eileiderontsteking, in de medische wereld ook vaak met de term Salpingitis aangeduid, is zoals de naam al aangeeft een ontsteking van één of beide eileiders (in het verleden ook wel salpingen geheten). In de meeste gevallen betreft het een infectie door micro-organismen. De ziekteverwekkers komen langs de vagina en de baarmoederhals in de eileiders (en soms zelfs in de buikholte) terecht.
De aandoening kan niet alleen op een sluipende, maar eveneens op een vrij heftige, manier verlopen (met veel pijn en erg hoge lichaamstemperatuur). Om een eileiderontsteking te behandelen wordt vaak gebruikgemaakt van geschikte antibiotica, eventueel in combinatie met chirurgie (als er sprake is van abcesvorming). Op het moment dat de eileider zelf gevuld is met pus (etter) dan wordt er door medici gesproken van een pyosalpinx.
Gevolgen van een eileiderontsteking
Door de vorming van littekenweefsel kunnen de eileiders na een ontsteking dikwijls minder goed hun werk doen. Om die reden is een eileiderontsteking als een tamelijk belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid aan te wijzen. Circa 15 procent van de vrouwen zal na een eenmalige eileiderontsteking onvruchtbaar zijn. Een eileiderontsteking die het gevolg is van de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) chlamydia biedt slechtere vooruitzichten dan wanneer de aandoening is veroorzaakt door de gonorroe.
Een ontsteking van de eileider zal zich in de regel niet tot de eileider(s) beperken maar kan eveneens heel het kleine bekken omvatten. In een dergelijke situatie kan er worden gesproken van pelvic inflammatory disease.
Oorzaken van een eileiderontsteking
Een ziekteverwekker die berucht is als veroorzaker van een eileiderontsteking is het micro-organisme chlamydia trachomatis. Op het moment dat je besmet bent met deze ziekteverwekker dan zal er doorgaans een lichte, vrijwel niet opgemerkte ontsteking het gevolg zijn. Dit wil echter niet zeggen dat de effecten van een dergelijke ontsteking gering zijn: onvruchtbaarheid zal namelijk niet uitgesloten kunnen worden.
Een ontsteking van één of beide eileiders hoeft overigens niet in alle gevallen het gevolg te zijn van een seksueel overdraagbare aandoening. De verantwoordelijke ziekteverwekker kan eveneens bij het plaatsen van een spiraaltje je lichaam binnen komen. In sommige gevallen zal de oorzaak van een eileiderontsteking zelfs volkomen onbekend blijven.
Naar de dokter
Op het moment dat je het vermoeden hebt met een eileiderontsteking, of een seksueel overdraagbare aandoening, te maken te hebben dan is het verstandig om dit even na te laten kijken door je huisarts. Zeker gezien de ernstige gevolgen van de aandoening, zoals onvruchtbaarheid, is een snelle diagnose en adequate behandeling aan te raden.