Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Steken in onderbuik

Heb je last van pijn of steken in de onderbuik? Dat is vervelend en kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van waar de pijn zich precies bevindt, kun je vaak wel een aantal oorzaken aanwijzen of uitsluiten.

Ook de hevigheid en de soort steken zijn een indicatie van de mogelijke aandoeningen. We lopen een aantal mogelijke oorzaken langs en vertellen er iets over. Aan de hand van deze informatie kun je misschien iets meer te weten komen over de oorsprong van de steken in de onderbuik voor je eventueel naar de huisarts stapt. Lage buikpijn heeft vaak te maken met je darmen, nieren of blaas. Steken in onderbuik komen in het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij vrouwen kan het ook uit de baarmoederregio of bij de eierstokken vandaan komen en bij mannen bij de prostaat.

Waar voel je de steken in je onderbuik?

Waar voel je de steken in je onderbuik?

Waar voel je de steken in onderbuik?

1. Pijn in de onderbuik aan de linkerkant

Dit kan te maken hebben met je dikke darm; bij vrouwen kan dit ook duiden op een oorzaak in het gynaecologische gebied.

2. Pijn in het midden van de onderbuik

Bij vrouwen komt deze pijn meestal bij de blaas vandaan. Als mannen pijn hebben in het midden van de onderbuik, kan dit duiden op een aandoening aan de prostaat.

3. Pijn aan de rechterkant van de onderbuik

Aan deze kant zitten een groot deel van de dikke darm en ook de blinde darm. Bij vrouwen kan ook een ontsteking aan de eileider in dit gebied pijn veroorzaken.

Steken in onderbuik: welk pijntype?

Pijn is er in vele soorten, het type pijn zegt ook iets over de mogelijke aandoening of oorzaak. Ga je naar de huisarts, dan kan het beschrijven van de soort pijn die je voelt ook helpen bij het stellen van een juiste diagnose. Er kan sprake zijn van:

  • branderige pijn
  • kloppende pijn
  • zeurende pijn
  • krampen
  • stekende of prikkende pijn

Veelvoorkomende oorzaken steken in onderbuik

Heel bekende oorzaken van pijn of steken in onderbuik zijn blaasontsteking, buikgriep, blindedarmontsteking, gal- of nierstenen, obstipatie, eisprong of nierbekkenontsteking. Uiteraard zijn er nog veel meer oorzaken te noemen en te vinden, maar wij beperken ons hier tot de genoemde aandoeningen.

Wat zijn de oorzaken van steken in de onderbuik?

Wat zijn de oorzaken van steken in de onderbuik?

Blaasontsteking een bekende oorzaak

Pijn in de onderbuik kan (veelal) bij vrouwen duiden op een – chronische – blaasontsteking. Een blaasontsteking, maar ook andere urineweginfecties kun je vaak direct herkennen aan een branderig gevoel bij het plassen.

Buikgriep en lage buikpijn

Buikgriep gaat vaak gepaard met lage buikpijn. De steken in onderbuik komen door een ontsteking van het maag-darmstelsel. Vaak heb je bij buikgriep naast buikklachten ook last van diarree, misselijkheid, overgeven en soms – lichte – verhoging of koorts.

Steken in onderbuik: blindedarmontsteking?

Het ontsteken van de blindedarm kan heel geleidelijk gaan en hoeft in het begin ook niet voor hevige klachten te zorgen. Hierdoor kan een blindedarmontsteking pas laat of niet worden opgemerkt. In dat laatste geval kunnen dan – ogenschijnlijk – uit het niets ineens heftige pijnscheuten aan de rechterkant in de onderbuik optreden. Meestal moet de blindedarm dan worden verwijderd.

Galstenen of nierstenen zorgen voor steken in onderbuik

Soms kunnen afvalstoffen in urine kristallen gaan vormen, dit worden als het ware steentjes die in grootte kunnen variëren. Sommige worden uitgeplast, andere zijn groter en veroorzaken pijnklachten die hevige steken in onderbuik kunnen geven. Grotere gal- en nierstenen moeten operatief worden verwijderd of kunnen worden vergruisd, waarna je de restanten uitplast.

Obstipatie of verstopping

Obstipatie of verstopping betekent dat de dikke darm verstopt zit door verharding van ontlasting. Als je hierdoor niet gemakkelijk naar de wc kunt, dus je gaat niet en dit houdt lang aan, kan dit hevige steken onderbuik tot gevolg hebben. Naast pijn heb je bij een darmverstopping vaak ook last van een opgeblazen gevoel.

Pijnlijke eisprong

Ongeveer veertien dagen voor je menstruatie krijgt een vrouw haar eisprong. Heel veel vrouwen merken hier niets van, maar er zijn ook vrouwen die op het moment van eisprong al menstruatieachtige klachten krijgen zoals steken in onderbuik. Vaak niet zo heftig als bij de menstruatie wel kan voorkomen, maar de pijntjes worden wel opgemerkt en als vervelend ervaren.

Nierbekkenontsteking

Ook een nierbekkenontsteking staat erom bekend dat het hevige steken in onderbuik kan veroorzaken. Een nierbekkenontsteking gaat behalve met steken in onderbuik vaak vergezeld van misselijkheid, braken en koorts.

Tot slot

Bij klachten als steken in onderbuik geldt altijd: vertrouw je het niet, raadpleeg je huisarts. Beschrijf je klachten zo goed mogelijk, probeer de soort pijn te beschrijven, wanneer deze opspeelt of voorkomt en hoelang deze al duurt of aanhoudt.