Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht dat ontstaat in het weefsel tussen verschilende cellen van het lichaam in. Oedeem komt altijd voor op plaatsen waar normaliter geen vocht aanwezig is, zoals in de benen, in de enkels en in de longen. Oedeem kan zo groot worden en zo veel vocht vasthouden, dat je door oedeem wel tot twee kilo aan kan komen in slechts enkele dagen tijd. Deze gewichtstoename is volledig te wijden aan de hoeveelheid vocht in oedeem, waardoor je vanzelf zwaarder weegt.

De oorzaken van oedeem

Oedeem ontstaat omdat er meer vocht wordt aangevoerd dan dat er door het lichaam wordt afgevoerd door de urine. Hierdoor ontstaan er ophopingen van vocht in het lichaam waar normaliter geen vocht te vinden is. Oorzaken voor het feit dat er te weinig urine wordt afgevoerd en er oedeem ontstaat, zijn de volgende:

  1. Andere, achterliggende aandoeningen, zoals hartfalen, nierziekten en leveraandoeningen.
  2. Een verslechterde bloedafvoer.
  3. Beschadiging van lymfevaten, in dit geval wordt oedeem lymfoedeem genoemd.
  4. Beschadigde bloedvaten.
  5. Ondervoeding, in dit geval wordt oedeem hongeroedeem genoemd.
  6. Zwangerschap.
  7. Het gebruik van een bepaalde anticonceptiepil, waardoor vrouwen meer vocht vast gaan houden.

De symptomen van oedeem

Oedeem is gemakkelijk te herkennen. Twijfel je of je oedeem hebt in bijvoorbeeld je been, dan kun je met je vinger zachtjes op deze plek drukken. Haal nu je vinger voorzichtig van de plek af en als er een putje blijft staan in het been, is er sprake van oedeem, ofwel een ophoping van vocht.

Enkele andere symptomen waar je oedeem aan kunt herkennen, zijn de volgende:

Tips tegen een oedeem

Herken je jezelf in bovenstaande situatie, dan zijn er enkele tips die je op kunt volgen om oedeem te bestrijden. Deze tips lees je in onderstaande tekst.

TIP 1: Oedeem kun je het best Zwachtelen

Heb je oedeem in je benen, dan kun je deze het best zwachtelen. Op deze manier gaat oedeem namelijk sneller weg. Ook het dragen van steunkousen bij oedeem in de benen of enkels is een goede manier om je benen te ondersteunen bij het afvoeren van het overmatige vocht van oedeem. Ook heb je met steunkousen minder last van vermoeide en pijnlijke benen.

TIP 2: Het gezwollen lichaamsdeel omhoog houden

Houd het gezwollen lichaamsdeel omhoog. Hierdoor kan het bloed terug naar het hart stromen, waardoor het lichaamsdeel even rust kan krijgen. Dit geldt voornamelijk voor oedeem in de benen en enkels, want bij een oedeem in de longen is het uiteraard lastig om het lichaamsdeel omhoog te houden.

TIP 3: Minder zout eten

Eet minder zout, want zout houdt vocht vast. Eet daarentegen juist meer eiwitten, want eiwiten helpen je lichaam om vocht af te voeren.

TIP 4: Vaak het lichaamsdeel bewegen

Beweeg het lichaamsdeel met oedeem. Door te bewegen, kan het opgestapelde bloed in het betreffende lichaamsdeel terug naar het hart gepompt worden. Op deze manier wordt oedeem minder.

TIP 5: Drink voldoende water

Drink voldoende water, want dit helpt oedeem te bestrijden. Probeer in ieder geval 1,5 liter water per dag te drinken, zodat oedeem sneller kan verdwijnen.

TIP 6: Maak gebruik van Plasmiddelen

gebruik plasmiddelen, zodat je lichaam de ophoping van vocht gemakkelijker kan afvoeren. Omdat er te weinig vocht afgevoerd wordt bij oedeem, kun je jouw lichaam gemakkelijk een handje helpen met plasmiddelen om toch voldoende vocht af te voeren.

Niets gevonden