Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ouderdoms-verwardheid

Als je ouder wordt, heb je kans om te maken te krijgen met ouderdoms-verwardheid. Dit is een vorm van verwardheid die optreedt bij ouderen en te maken heeft met het achteruit gaan van de primaire functies van het lichaam, veroorzaakt door ouderdom. Ouderdoms-verwardheid is niet gevaarlijk of schadelijk, maar kan wel erg vervelend zijn.

De oorzaak van ouderdoms-verwardheid

Ouderdoms-verwardheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het natuurlijke proces van het ouder worden, waarbij de functies van het lichaam langzaam achteruit gaan naarmate de jaren vorderen. Zo gaan ook de hersenen achteruit, waardoor men te maken krijgt met vergeetachtigheid en verwardheid. Hier is niets tegen te doen, want dit is in feite een natuurlijke ontwikkeling in het leven en ouderdomsproces van de mens.

Andere oorzaken van het ontstaan van ouderdoms-verwardheid, zijn achterliggende aandoeningen zoals infecties in de longen, infecties in de urinewegen, beroertes, hartaanvallen, inwendige bloedingen, een laag bloedsuikergehalte, depressiviteit, medicijngebruik en vitaminetekort. Daarnaast kunnen ook ernstige temperatuurdalingen zorgen voor ouderdoms-verwardheid. De vormen van ouderdoms-verwardheid die hierdoor worden veroorzaakt, kunnen met de juiste behandeling gemakkelijk verholpen worden. Deze vormen van verwardheid zijn dan ook slechts tijdelijk, in tegenstelling tot onderstaande vormen van ouderdoms-verwardheid: dementie en de ziekte van Alzheimer.

Ouderdoms-verwardheid in de vorm van dementie

Dementie wordt ook wel seniliteit genoemd. Bij deze vorm van ouderdoms-verwardheid is er sprake van steeds erger wordende vergeetachtigheid, waarbij men bijvoorbeeld zelfs de namen van familieleden kan vergeten. Dementie kan veroorzaakt worden door misbruik van alchol, misbruik van drugs, een gebrek aan vitamines, syfilis, een schildklier die niet voldoende functioneert en hersenaandoeningen zoals tumoren in de hersenen en bloedingen in de hersenen.

Ouderdoms-verwardheid in de vorm van de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een veelvoorkomende oorzaak van seniele dementie. De ziekte van Alzheimer is een aandoening die niet genezen kan worden en waarbij er sprake is van een verval van het normaal functioneren van de geest. Hierdoor kan vergeetachtigheid, verwardheid en verlies van het besef van de dagelijkse werkelijkheid optreden.

Hoe de ziekte van Alzheimer veroorzaakt wordt, is niet helemaal duidelijk. Sommigen zeggen dat dit komt door aderverkalking en een afbraak van hersencellen, maar of dit ook echt het geval is, is nooit bewezen. Door het ontbreken van kennis met betrekking tot de oorzaak van de ziekte, kan de ziekte niet voorkomen worden. Daarnaast zijn er tevens geen medicijnen voor de ziekte van Alzheimer, waardoor men langzaam maar zeker steeds verder achteruit gaat en uiteindelijk vaak professionele zorg nodig heeft.

Niets gevonden