Chinezen gebruiken nieuwe manier om op corona te testen (en ze is niet meteen aangenamer)
Voor wie dacht alles te hebben gezien tijdens de coronaviruspandemie, zit er mogelijk een verrassing aan te komen: de toevoeging van anale uitstrijkjes –...
Inhoud
Depressie is een stemmingsstoornis waarbij een verlies van levenslust of een zware neerslachtigheid typerend is. Een klinische depressie is een mengeling van klachten en verschijnselen en er kan geen verklaring of oorzaak worden gevonden voor het gebrek aan levenslust of de zeer neerslachtige stemming. Om van een depressie te kunnen spreken dienen er zich wel één of meerdere verschijnselen aanwezig te zijn. Met andere woorden: niet in alle gevallen van somberheid of neerslachtigheid is er ook sprake van een depressie.
Op het moment dat je lijdt aan een depressie dan zul je te maken krijgen met kenmerkende verschijnselen en symptomen zoals:
Een depressie wordt in de regel niet goed begrepen en het bieden van afleiding, medeleven of troost door mensen uit je omgeving zullen meestal geen soulaas bieden.
Bij een depressie kan er een gevaarlijke situatie ontstaan op het moment dat je weer een beetje bewust kunt handelen. Op dat ogenblik is de kans op zelfdoding immers sterk toegenomen zonder dat je daar zelf veel aan kunt veranderen. De neiging tot zelfdoding bij een depressie vindt in een heleboel gevallen een basis in een voor buitenstaanders (en dikwijls ook voor je zelf) logische redenering. Bij een depressie is het dan ook essentieel om te beseffen dat je rationele processen in de hersenen op een zeker moment niet langer meer als rem kun gebruiken om de emotionele processen te stoppen. Dikwijls zal dan eveneens duidelijk worden hoe je probeert om zelf een oplossing te vinden, en vervolgens doorgaans radeloos wordt omdat iedere logische ingreep op de depressie gedoemd lijkt te mislukken.
Wanneer je vermoedt dat je in een depressieve toestand terecht bent gekomen, en er zelf niet meer uitkomt, dan is het goed om hier over te gaan praten (met bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of beter nog je huisarts). Alleen op die manier kun je de hulp krijgen die nodig is om je van je depressieve klachten af te helpen, of tenminste deze te verminderen.
Voor wie dacht alles te hebben gezien tijdens de coronaviruspandemie, zit er mogelijk een verrassing aan te komen: de toevoeging van anale uitstrijkjes –...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon