Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

11 meeslepende documentaires over mentale gezondheid

Lisa Piotti
10 min read

Onze mentale gezondheid krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Niet enkel in de zorg, ook de media belichten het onderwerp meer en meer. In dit artikel lijsten wij elf meeslepende documentaires over mentale gezondheid op die je gezien moét hebben.

1. Therapie

Deze docureeks op Canvas kijkt binnen in de spreekkamer van zeven therapeuten. Volg de vaak herkenbare verhalen van mensen die moeite hebben met hun mentale gezondheid en ontdek welke inzichten ze krijgen tijdens hun therapie. In 2019, nog voor de coronapandemie, werd het eerste seizoen van deze reeks uitgebracht. In het tweede seizoen komen ook bekende Vlamingen aan bod en delen therapeuten hun inzichten.

Bekijk de reeks op vrt.nu.

Therapie – Canvas

2. Of Two Minds

Hoe is het om op te staan met een big smile, maar even later donkere gedachten te krijgen? Ongeveer 1 tot 2 procent van de bevolking lijdt aan een bipolaire stoornis. Of Two Minds vertelt over de dagelijkse strijd waarmee patiënten worden geconfronteerd en de complicaties die het met zich meebrengt op vlak van relaties, carrière en medische verzekeringskwesties.

Te zien op Amazon Prime.

Of Two Minds

3. Demi Lovato: Simply Complicated

Ook bij jongeren hangt er nog steeds een taboe rond mentale gezondheid. Hulp zoeken en je problemen delen blijft een struikelblok. Vaak helpt het om te weten dat je niet de enige bent die worstelt. Ook wereldberoemde sterren hebben het soms moeilijk, want ook zij zijn gewoon mensen van vlees en bloed. In Demi Lovato: Simply Complicated vertelt de Amerikaanse zangeres over haar worstelingen met een bipolaire stoornis en verslaving. Ze onthult dingen waar ze nooit eerder publiekelijk over sprak en toont aan hoeveel druk een leven als internationale popster met zich meebrengt.

Bekijk de volledige documentaire op youtube.com.

Demi Lovato: Simply Complicated

4. The Wounds We Cannot See

Voormalige US Navy-vlieger Nancy Ross werd geadopteerd. De reden? Een familiegeheim. Tijdens haar dienst in 1988 werd ze bovendien gewelddadig verkracht. Sindsdien worstelt ze met verslaving, depressie en andere psychische aandoeningen. Ondanks de uitgebreide therapie blijft Nancy het moeilijk hebben en leeft ze in constante angst voor de toekomst.

Bekijk de documentaire via Amazon Prime.

The Wounds We Cannot See

5. De prijs van de winnaar

Ook topatleten hebben het soms moeilijk. Denk maar aan de hoge prestatiedruk. De verwachtingen zijn hoog, maar de doelstellingen soms onrealistisch. In deze driedelige documentaire getuigen Vlaamse topsporters uit verschillende disciplines over de keerzijde van een leven als atleet. Wat doet constante prestatiedruk met je lichaam en geest? En hoe gaan zij hiermee om?

De volledige reeks is beschikbaar via vrt.be.

De prijs van de winnaar – Canvas

6. Out of Mind, Out of Sight

De setting van deze documentaire is het Brockville Mental Health Centre in Canada, een instelling gespecialiseerd in forensische psychiatrie. Vier bewoners nemen ons mee in hun betrokkenheid bij geweldmisdrijven en laten zien hoe ze hier nu mee omgaan en de controle over hun leven proberen terug te krijgen.

Te bekijken via nfb.ca.

Out of Mind, Out of Sight

7. Unrest

PhD-studtent Jennifer Brea neemt je mee op haar persoonlijke reis van patiënt tot advocaat tot verhalenverteller. Op 28-jarige leeftijd krijgt Jennifer plots een mysterieuze koorts. Dokters vertellen haar dat het ‘allemaal in haar hoofd zit’. Ze besluit in actie te schieten en gaat op zoek naar lotgenoten en verduidelijking. Brea is medeoprichter van #MEAction, een wereldwijd netwerk van patiënten met Myalgische Encefalomyelitis, wat vaak geassocieerd wordt met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Ga voor meer informatie over de film en acties naar unrest.film.
De film kun je bekijken op vimeo.com.

Unrest

8. Thin

The Fenfrew Center of Florida is een van de bekendste Amerikaanse centra voor intramurale eetstoornissen. In Thin worden vier vrouwelijke patiënten met anorexia nervosa, boulimia nervosa en andere eetstoornissen gevolgd.

Bekijk de documentaire via youtube.com.

Thin

9. Light in the Darkness – Living Well After Trauma

In Light in the Darkness – Living Well After Trauma staat PTSS centraal. Een posttraumatische stressstoornis is vaak een verborgen probleem dat je niet meteen aan iemands uiterlijk opmerkt. Deze documentaire brengt enkele verhalen die hoop geven op overleving en herstel van PTSS-patiënten.

Te bekijken op Amazon Prime.

Light in the Darkness – Living Well After Trauma

10. I am Maris

Maris is een sterke jonge vrouw die ooit heel erg in de knoop zat met zichzelf. Zij ging de strijd met haar mentale problemen aan op een creatieve manier. Schrijven en schilderen hielp haar enorm, maar vooral yoga zorgde ervoor dat ze er weer bovenop kwam. Nu is Maris zelf yogadocente en mentor. Dit persoonlijke en inspirerende portret laat zien hoe kunst en yoga je kunnen helpen in de weg naar zelfacceptatie- en liefde.

De documentaire is beschikbaar via Amazon Prime.

I am Maris

11. Gekooid

De Oost-Vlaamse Laura Vermeire (27) ontdekte in 2019 dat ze aan anorexia lijdt. Ze strijdt ondertussen al drie jaar om haar lichaam weer in evenwicht te krijgen, maar dat verliep tot nu toe met veel ups en downs. In gekooid krijg je een realistische indruk van wat anorexia met je doet, en hoe het je leven beïnvloedt.

De documentaire is beschikbaar via Vimeo.

Gekooid
Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…