Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De redactie test uit: een maand lang intuïtief bewegen

Lisa Piotti
10 min read

Van intuïtief eten hebben we ondertussen allemaal al wel gehoord. Maar wist je dat je ook intuïtief kunt bewegen? In dit artikel kom je te weten wat intuïtief bewegen juist is en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Redactrice Lisa testte een maand lang intuïtief bewegen uit onder begeleiding van personal trainer Sabrine zarti. Hier lees je wat zij ervan vond.

‘Ik zal maar beginnen bij het begin: mijn conditie staat momenteel op een laag pitje. Ik heb het erg druk de laatste tijd en heb last van vermoeidheid. Daardoor vind ik de tijd en energie niet om te gaan sporten. Maar mijn lichaam voelt dat ook. Zowat alle spieren in mijn lichaam zitten vast en doen pijn. Ik ben iemand die dat soort dingen vaak laat aanslepen tot het echt te erg wordt, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tijd om daar verandering in te brengen! Ik ben benieuwd of intuïtief bewegen mij kan helpen mijn goede sportgewoontes wél vol te houden. Let’s begin!’

Dag 1

‘Het is zestien februari, de dag dat ik start met intuïtief bewegen. Ik moet toegeven: mijn eerste dag was geen topper. Zowat alles liep in het honderd, waardoor ik ’s avonds nog laat heb moeten doorwerken en weinig tijd had om effectief aan de slag te gaan. Absoluut geen goed begin dus, maar morgen zal een betere dag zijn!’

‘Ik heb ondertussen wel al toegang gekregen tot de bewegings- en voedingsapps van Personalfit. In de bewegingsapp zie ik mijn persoonlijk schema, kan ik work-outs volgen, pas ik dagelijks mijn gewicht aan en zie ik hoeveel stappen ik zet en hoeveel calorieën ik daarmee verbrand. Erg handig dus! In de voedingsapp kies je eerst een plan dat bij jou past. Je beschrijft wat je wil bereiken, en op basis daarvan wordt berekend hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je dagelijks moet binnenkrijgen. De producten die je eet kun je toevoegen in verschillende hoeveelheden.’

‘Omdat ik veel reis en steeds op andere plaatsen verblijf, vind ik het lastig om mijn vaste beweegroutine vast te houden. Het liefst ga ik zwemmen of naar de sportschool, maar ik heb niet overal een gym of een zwembad in de buurt.’

Lezeres Jacqueline

Dag 5

‘Mijn vaste beweegmomenten zijn op maandag, woensdag en vrijdag. Op de tweede dag is het vrijdag, en dus moet ik vandaag zeker bewegen. Ik werk van thuis en zit al even achter mijn laptop. Ik snak naar frisse buitenlucht – dat sowieso – en wil mijn spieren even in actie zetten. Ik besluit om te gaan wandelen met de hond. We wandelen ongeveer drie kilometer – op een stevig tempo – tussen velden en langs vijvers. Ik woon buiten de bebouwde kom, en heb dus heel wat prachtige natuur in mijn omgeving. Ik geniet van de frisse lucht en de koude. Wanneer ik thuis kom, merk ik al meteen dat mijn lichaam dit niet meer gewoon is. Schandalig eigenlijk, maar mijn benen voelen echt wel dat ze gewerkt hebben. Hopelijk merk ik hier niets meer van op het einde van de maand.’

‘Het is maandag, dag vijf, en ik besluit in de avond een work-out te doen. Ik leg mijn matje neer en gebruik de oefeningen die in de app voor mij klaarstaan. Mijn personal trainer Sabrine vroeg me voor het opmaken van mijn schema enkele vragen. Ik gaf aan dat ik vaak last heb van mijn rechterknie, en daar heeft ze in de oefeningen ook rekening mee gehouden. De focus ligt dan ook vooral op arm- en buikspieren in deze work-out. Voldaan neem ik een douche en kruip ik in mijn bed.’

Dag 10

‘Op dag zeven is het woensdag, en dus moet ik bewegen. Die dag ga ik vier kilometer lopen. Niet echt veel, maar het is lang geleden en voor een ‘eerste keer’ was het voor mij zeker al genoeg. Op vrijdag maak ik nog eens een grote wandeling met de hond. Deze keer loop ik langs andere vijvers – daarom niet minder mooi. Ik voel wel dat bewegen in de frisse lucht mij meer deugd doet dan sporten op een matje binnenshuis.’

‘Ik geeft wel toe dat ik het moeilijk vind om de app actief te gebruiken. Alles wat je op een dag eet precies ingeven is een hele opgave. De producten die in de lijst staan zijn Brits, en dat maakt het natuurlijk nog moeilijker. Wat ik wel fijn vind, is dat ik kan zien aan mijn gewicht dat ik goed bezig ben. Het getal dat ik nu op de weegschaal zie heb ik in twee jaar tijd al niet meer gezien. En ik lijk elke dag lichtjes af te vallen. Het loont!’

‘Wekelijks heb ik het goede voornemen om op woensdag een uurtje te gaan zwemmen, maar iedere keer komt er wel iets tussen: te lang moeten werken, nog boodschappen moeten doen, te moe zijn,… Ter compensatie probeer ik te wandelen tijdens de lunchpauze, maar die tijd is ook beperkt, dus ik besef dat ik eigenlijk te weinig beweeg’

Lezeres Debbie

Dag 15

‘Mijn voeding bijhouden doe ik ondertussen niet meer. Het was dan ook vooral het intuïtief bewegen dat ik wilde uitproberen. Dat loopt dan wel weer vlot. Op maandag – dag 12 – ging opnieuw wandelen met de hond. Die woensdag spendeerde ik zo’n half uur op de hometrainer. Dat is weer eens een andere manier van bewegen. Door het koude weer heb ik geen zin om naar buiten te gaan, en de hometrainer is dus de ideale oplossing.’

Dag 20

‘Het is vrijdag – dag 16 – en vandaag besluit ik opnieuw een work-out te doen. Het regent al dagen en ik heb dus echt geen zin om naar buiten te gaan. Ik werk aan mijn buik- en beenspieren, zo’n 25 minuten lang. Op dag 19 – dat is een maandag – doe ik diezelfde work-out opnieuw. Ik weet dat het niet in het gedachtengoed van intuïtief bewegen past om op voorhand te bepalen wat je gaat doen, maar dit wil ik toch echt proberen volhouden. Als ik dit drie keer per week kan doen, zou ik dat geweldig vinden. We zullen zien!’

Dag 25

‘Op dag 21 ga ik samen met een vriendin zwemmen. Net voor corona besloot ik wekelijks te gaan zwemmen, maar sindsdien heb ik de draad niet terug opgenomen. Dit is dus het ideale moment om terug vaker het water in te gaan. En ik kan je verzekeren dat het me veel voldoening gaf! Op dag 23 is het vrijdag, en doe ik nog eens een work-out.’

‘Ik ben al zo dikwijls begonnen met start to run. Telkens komt er iets op mijn pad waardoor ik niet aan de tien kilometer geraak.’

Lezeres Stefanie

Dag 30

‘Op dag 26 is het einde in zicht – al wil ik dit natuurlijk graag blijven doen – en ga ik nog eens lopen in de buitenlucht. Het weer was niet ideaal, maar ik haal er wel veel voldoening uit. Op dag 28 ga ik nog eens zwemmen. Ik besef dat ik dat wel gemist heb. Tijdens het zwemmen zet je je hele lichaam aan het werk, en vaak gaat de tijd ook nog eens snel vooruit. Dag 30 is een vrijdag, en dus ook op mijn laatste dag moet ik bewegen. Ik doe nog maar eens een work-out om mee af te sluiten. En goed nieuws: ik ben nog steeds gemotiveerd om te blijven sporten!’

Het resultaat

‘Wat is nu het resultaat na een maand intuïtief bewegen? Wel, ik ben op vier weken tijd een kleine drie kilogram afgevallen. Ik moet wel toegeven dat het een drukke periode was, waarin ik soms een ontbijt oversloeg en ook wel wat stress had. Hoewel ik er zeker van ben dat die factoren zeker meespeelden, voel ik dat bewegen ook heel wat heeft geholpen, zeker omdat ik de weken voordien zelden ging sporten. Ik voel me fris en voldaan na zo’n beweegmoment. En het feit dat ik in jaren niet meer zo’n laag getal op de weegschaal zag staan, motiveert me extra hard om te blijven bewegen. Ik kan zelfs zeggen dat het me weinig moeite kostte om mezelf aan het werk te zetten.’

‘Conclusie: ik kan het iedereen aanraden. Probeer het gewoon! Je kunt er niets mee verliezen. Maar stel je eisen ook niet te hoog. Het kan zijn dat je na een maand één kilogram bent afgevallen, maar dat is ook al een mooie prestatie. Blijf vooral doorgaan en beweeg niet alleen, maar let ook een beetje op wat je eet. Je hoeft daarom niet te diëten of extreem weinig te eten. Ik merk zelf dat kleine verandering ook heel wat kunnen helpen. En tot slot: wees er niet obsessief mee bezig. Ik ging zeker niet elke dag op de weegschaal staan. Soms sloeg ik dagen over omdat ik weinig tijd had of het gewoon vergat. Soms kwam er ook weer een beetje gewicht bij, maar dat is helemaal normaal.’

Zin om zelf te starten met intuïtief bewegen? Dat kan op zelfstandige basis of met een coach. Personal trainer Sabrine Zarti helpt je graag op weg via PersonalFit.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…