Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: de oorzaken van een blaasontsteking uit ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ van Ester Bertholet + win 3 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we de oorzaken van een blaasontsteking uit ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ van Ester Bertholet. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

De meeste mensen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Zeker als mensen voor het eerst of opnieuw seksueel actief worden, komt een blaasontsteking vaak voor. Op oudere leeftijd is een blaasontsteking niet zeldzaam.

Minder goede barrière

Bij een blaasontsteking bewegen bacteriën van buiten via de urinebuis naar binnen. Bij mannen moeten ze een langere weg door de plasbuis van de penis afleggen voordat ze bij de blaas zijn. Dat maakt
dat mannen minder gevoelig zijn voor een blaasontsteking. De bacteriën kunnen onderweg naar de
blaas tegengehouden worden door slijmvliezen en afweercellen. Bij vrouwen is de route korter. Bij oudere vrouwen zijn bovendien de slijmvliezen vaak droger door de afname van oestrogenen. De barrière werkt daardoor minder goed.

Seksuele activiteit

Vrijen kan een blaasontsteking veroorzaken omdat bacteriën zo in de plasbuis kunnen komen. Meteen
plassen na het vrijen kan helpen een blaasontsteking te voorkomen.

Hygiëne

De voornaamste bron van deze bacteriën is ontlasting. De belangrijkste bacteriën uit de ontlasting die
blaasontsteking veroorzaken, zijn E.coli-bacteriën. Aangezien de anus en plasbuis dichtbij elkaar liggen, kan deze darmbacterie soms in de plasbuis komen. Je kunt de kans hierop kleiner maken door na ontlasting van voor naar achter af te vegen, dus weg van de plasbuis.

Bij het afvegen na plassen veeg je ook van voor naar achter; van de plasbuis richting de anus. Als je het
andersom doet, heb je grote kans dat je de E.coli-bacteriën in de urinebuis veegt.

Overige oorzaken

Andere oorzaken van bacteriën in de blaas zijn:

  • Niet goed uitplassen door te veel haast.
  • Te weinig drinken, waardoor er te weinig vocht is om de urinewegen steeds goed door te spoelen.
  • Het achterblijven van urine in de blaas na het plassen door bijvoorbeeld een verzakking of een hoge bekkenbodemspanning, zie Incontinentie. Om goed te leren uitplassen, kun je dezelfde adviezen volgen die genoemd zijn in Verstopping.
  • Blaasstenen waar bacteriën op kunnen groeien.

Win drie exemplaren van ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’

Heb jij zin gekregen om te lezen en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Scriptum drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Vul hieronder je gegevens in en beantwoord de schiftingsvraag!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…