Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 tips om pigmentvlekken te voorkomen

Gezond.be
5 min read

Pigmentvlekken kunnen storend zijn, zeker wanneer ze op zichtbare plaatsen op de huid staan. Als huidtherapeut krijgt Karoline Van de Mergel vaak vragen over hoe je pigmentvlekken voorkomt en hoe je ervoor zorgt dat vlekjes niet donkerder worden. Deze zeven tips helpen je bij het voorkomen en verzorgen van pigmentvlekken.

SPF 30 of hoger

Gebruik een SPF 30 of hoger, liefst met zinkoxide of titanium dioxide. Dit zijn fysische filters die de UV-straling weerkaatsen. Chemische filters absorberen de UV-straling, om ze vervolgens in de huid onschadelijk te maken. In het geval van pigmentproblemen zijn fysische zonnefilters beter, omdat de
pigmentcellen zo min mogelijk geactiveerd worden.

Vermijd de zonnebank

Het lijkt vanzelfsprekend, maar ik krijg geregeld patiënten over de vloer die vragen wanneer ze weer onder de zonnebank mogen na een behandeling. De zonnebank kan juist pigmentvlekken veroorzaken en dus ook verergeren. Daarnaast wordt er in zonnebanken voornamelijk gebruik gemaakt van UVA en nauwelijks of een klein beetje UVB. UVA-straling zorgt voor Ageing en dus ook voor rimpels en
pigmentvlekken. Wil je een bruin kleurtje? Gebruik dan een zelfbruiner die niet schadelijk is voor je huid.

Puistjes uitknijpen

Je kent het wel: plots staat er een puist op je gezicht, net op de dag dat je een feestje hebt. Uitknijpen en de volgende dag wakker worden met een nog grotere puist en ontsteking als je echt pech hebt. Natuurlijk knijp je die ook weer uit, met als gevolg een bloedend wondje. Maar dat doe je dus best niet.
De wondjes kunnen onder invloed van de zon kleine pigmentvlekjes achterlaten. Hoe meer schade
aan je huid, hoe meer kans dat er pigmentvlekken ontstaan.

Fruitzuren

Fruitzuurpeelings en/of retinol kunnen juist heel veel goeds doen voor de huid en ook zeker verbetering van pigmentvlekken geven. Maar helaas werken peelings averechts als je niet van plan bent de zon te vermijden en als je lekker op zonvakantie gaat. De kans op pigmentvlekken neemt aanzienlijk toe doordat je huid veel dunner is na een peeling.

Huis, tuin en keukenmiddeltjes

Gebruik geen thuismiddeltjes zoals citroensap om het pigment te bleken. Dit kan de huidbarrière verstoren, waardoor er juist problemen ontstaan. Die barrière zit er niet voor niets. Bedenk altijd dat als het te goed is om waar te zijn, dat het dan meestal ook effectief zo is.

Hormonen

Anticonceptie preparaten zoals de pil bevatten oestrogenen die extra stimulatie geven aan de pigmentcellen. Je hoort weleens dat tijdens de zwangerschap een ‘zwangerschapsmasker’ kan ontstaan.
Dit komt door de veranderde hormoonhuishouding. Sommige vrouwen zijn er gevoelig voor en kunnen zo’n masker ook krijgen zonder zwanger te zijn. Kijk of er een andere manier van anticonceptie is voor jou als het je stoort. De oorzaak wegnemen kan een groot verschil maken.

Behandeling

Heb je alles geprobeerd en willen die vlekken echt niet weg? Dan zijn er altijd nog behandelingen die de
pigmentvlekken kunnen verbeteren of zelfs weghalen. Behandelingen met laser of VPL kunnen effectief zijn. Maar ook diepere peelings kunnen hun werk goed doen. Plan een behandeling in de winter zodat de pigmentcellen tijd hebben om tot rust te komen.

Met een eigen skincare clinic in Oostende, een eigen boek en enkele online programma’s wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Ze is huidtherapeut, orthomoleculaire voedingscoach, docent en motivatie spreker. Huidverjonging en huidverbetering wordt dus vanuit een totaalplaatje bekeken. Meer weten? Bekijk dan zeker eens www.karolinevandemergel.com. Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maat of bekijk één van haar online masterclasses.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…