Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Depressie: symptomen, soorten en behandelingen

8 min read

Maar liefst 20% van de vrouwelijke en 10% van de mannelijke bevolking kampt vroeg of laat in zijn of haar leven met een vorm van depressie. De aandoening, die verschillende gedaantes kan aannemen, treft zowel jong als oud. Hoewel depressies dus vaak voorkomen, is het nog steeds een aandoening die verkeerd begrepen is. Tijd om duidelijkheid te scheppen.

Wat is een depressie?

Als men zich gedurende een lange periode erg somber voelt, kan er sprake zijn van een depressie. De aandoening zorgt ervoor dat men zich constant neerslachtig voelt en nergens zin in heeft. Dagdagelijkse taken lijken plots onmogelijk en alles wordt te veel. Depressieve mensen hebben praktisch nergens nog interesse in en niets bezorgt hen nog plezier.

Depressie is niet louter een psychisch probleem. Genezen is dus niet altijd een kwestie van morele weerstand en wilskracht. Het is een ziekte zoals een andere ziekte die een volwaardige behandeling vraagt.

Wat zijn de symptomen van een depressie?

Men spreekt van een depressie indien men minstens twee weken last heeft van vijf of meer van de onderstaande symptomen:

  • Een constant huilerig, somber, verdrietig of neerslachtig gevoel.
  • Zaken die iemand voordien plezier en voldoening bezorgden, doen dit nu niet langer.
  • De eetlust neemt plots af of toe. Dat resulteert in een paar kilootjes minder of meer.
  • Het slaappatroon is volledig veranderd. Men slaapt amper of net heel veel.
  • Een constant nerveus of rusteloos gevoel. Niets brengt nog rust.
  • Men worstelt met schuldgevoelens en voelt zich waardeloos.
  • Helder denken lukt moeilijk. En ook de concentratie is nihil.

Welke soorten depressie bestaan er?

Voor we de verschillende vormen die depressies kunnen aannemen toelichten, is het belangrijk een onderscheid te maken tussen een tijdelijke dip en een depressie. Wanneer iemand een geliefde verliest bijvoorbeeld, zijn bovenstaande symptomen niet weg te denken. Het is normaal dat iemand die rouwt de beschreven kenmerken vertoont. Blijven die symptomen meerdere maanden aanwezig dan is het wel aangewezen om in te grijpen. Rouw kan resulteren in een echte depressie.

We beschrijven kort de verschillende subtypen depressies.

Depressieve stoornis

Dit is de meest voorkomende vorm van depressie. Iemand met een unipolaire of ‘gewone’ depressie voelt zich gedurende een lange periode neerslachtig of somber. Men voelt zich constant depressief. Deze vorm van depressie kan eenmalig voorkomen maar kan zich ook herhalen. Indien dat laatste het geval is spreekt men van een ‘recidiverende depressie’.

Bipolaire stoornis

Bij een bipolaire stoornis – of manisch depressieve stoornis – wisselen blije periodes zich af met depressieve momenten. Tijdens de goede periodes voelt iemand zich extreem energiek en gelukkig. De patiënt heeft het gevoel dat hij alles aankan. Tijdens de slechte periodes heeft die persoon plots het gevoel dat hij tot niets in staat is en het niet verdient om te leven.

Dysthyme stoornis

Bij een dysthyme stoornis zijn de symptomen minder ernstig maar houden ze langdurig aan. Mensen met dit type stoornis leven langer dan twee jaar in een ‘grijze wereld’. Men voelt zich constant licht depressief. Doordat een dysthyme stoornis zo langdurig aanhoudt, wordt deze vorm vaak als zwaarder ervaren dan een depressieve stoornis. Patiënten voelen zich al zo lang als ze zich kunnen herinneren somber.

Psychotische depressie

Naast depressieve gevoelens heeft de psychotische patiënt ook last van hallucinaties of waangedachten. De wanen hebben de kleur van de depressieve stemming. Ze zijn m.a.w. erg negatief, donker en beangstigend.

Seizoensgebonden depressie

Deze vorm van depressie duikt op als de dagen korter of langer worden. De meest voorkomende vorm is de winterdepressie. Doordat de hoeveelheid daglicht plots verandert, raakt iemands biologische klok verstoord wat resulteert in een depressie. Er is sprake van een winterdepressie indien de klachten minstens twee jaar na elkaar terugkeren.

Postnatale depressie

Deze vorm komt voor bij vrouwen die net mama geworden zijn. Qua symptomen lijkt de postnatale op een ‘gewone’ depressie. Kort na de geboorte hebben sommige mama’s – onder invloed van hormonale en lichamelijk veranderingen – zogenaamde huildagen. Indien die sombere stemming langer dan twee weken aansleept, is er sprake van een postnatale depressie. Deze vorm van somberheid treedt niet enkel op na geboorte, maar kan ook na een pril zwangerschapsverlies of een abortus de kop opsteken.

Hoe wordt een depressie veroorzaakt?

De exacte oorzaak van depressie is tot op vandaag nog niet gekend. Het gaat meestal om een samenspel van biologische, psychische en sociale factoren. Depressie wordt dus nooit veroorzaakt door één gebeurtenis of factor.

Algemeen kan gezegd worden dat een depressie ontstaat als de draaglast (wat iemand allemaal aankan) en draagkracht (wat iemand moet verwerken) van iemand uit balans zijn. Als dat evenwicht niet snel hersteld wordt, is de kans groot dat er een depressie ontstaat.

Hoe wordt een depressie behandeld?  

Er is helaas geen kant-en-klare behandeling voorhanden die voor elke patiënt werkt. Herstellen van een depressie doet elke patiënt op zijn eigen manier in samenspraak met de behandelende arts.

De behandeling is afhankelijk van de graad van de depressie.

  • Tegenover een patiënt met een milde vorm van depressie zal de arts een afwachtende houding aannemen. Vooral ondersteunde gesprekken zullen de patiënten helpen uit het donkere dal te komen.  
  • Indien er sprake is van een ernstige vorm van depressie, kan de arts naast praten en ondersteunen ook beroep doen op geneesmiddelen zoals antidepressiva. De arts kiest het middel dat het best bij de patiënt past. Indien de arts het nodig acht, zal hij de patiënt doorverwijzen naar een psychiater. Hij zal proberen om de belangrijkste oorzaak van de depressie aan te pakken. De psychiater kan indien nodig andere vormen van behandeling (elektroshock, onthouden van slaap, lichttherapie) voorschrijven.

Herken je je in bovenstaande beschrijvingen? Heb je een (natuurlijk) duwtje in de rug nodig? MoodRise is een voedingssupplement op basis van drie planten – saffraan, ashwagandha en rhodiola – die garant staan voor een mentale energieboost. Verder zorgen de capsules ook voor een betere gemoedstoestand en nachtrust.

Met de code GEZOND15 ontvang je bovendien 15% korting en gratis levering op je aankoop van het MoodRise-supplement hier in de webshop.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…