Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nergens zin in hebben: Is het een voorteken van een depressie?

Irma Kroon
6 min read

Een depressie zorgt ervoor dat je stemming en gevoelens anders aanvoelen dan dat je gewend bent. Je kunt je somber voelen, interesse in bepaalde zaken verliezen en zoals er in de titel gevraagd wordt, nergens zin in hebben. Welke voortekenen van een depressie zijn er nog meer en wat kun je er eigenlijk aan doen? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een depressie?

Eenvoudig gezegd is een depressie een aandoeding die ervoor zorgt dat jouw stemming en gevoelens worden aangetast. Je kunt je hierdoor zeer somber voelen en nergens zin in hebben. Er zijn verschillende oorzaken van een depressie en depressies kunnen zich ook op verschillende manieren manifesteren. Als je te maken hebt met één of meerdere symptomen van een depressie voor een langere tijd, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een depressie. Het is dan van belang om actie te ondernemen of hulp in te schakelen.

Symptomen van een depressie

Zoals gezegd zijn er meerdere symptomen die ervoor kunnen zorgen dat je in een depressie raakt. Hoe deze symptomen zich uiten is per persoon verschillend. Zo kan het zijn dat iemand anders bijvoorbeeld veel eerder in een depressie raakt van bepaalde oorzaken dan dat jij dat zou doen. Het is belangrijk om de oorzaak vroegtijdig te herkennen zodat je actie kunt ondernemen. Doe je dat niet en blijf je met de klachten lopen, dan is de kans aanwezig dat je na verloop van tijd overspannen raakt of zelfs in een burn-out belandt. Hieronder lees je dan ook verschillende kenmerken van een depressie. Niet alle kenmerken zijn altijd aanwezig, maar als je last hebt van 5 of meer symptomen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een depressie.

Nergens zin in hebben

Als je te maken hebt met een depressie dan heb je vaak last van een somber gevoel. Je hebt nergens zin in en haalt ook nergens plezier uit. Je verliest hierdoor ook vaak interesse in bepaalde zaken waardoor je nog verder in de depressie kunt raken. Dit kan er ook toe leiden dat je geen zin meer hebt in sociale contacten en daardoor het contact met vrienden en familie verliest.

Vermoeidheid

Er zijn verschillende manieren waarop je vermoeid kunt zijn tijdens een depressie. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je ’s nachts niet meer kunt slapen of heel slecht slaapt. Daardoor raak je extra vermoeid en ben je overdag ook niet fit. Het kan ook zijn dat je zo moe bent dat je juist heel veel slaap. Je voelt je lusteloos en hebt een groot gebrek aan energie. Dat is een belangrijk kenmerk die vaak voorkomt bij een depressie.

Eetlust

Een ander kenmerk van een depressie kan zijn dat de eetlust veranderd. Zo kan het zijn dat je helemaal geen zin hebt om te eten en te drinken of juist veel meer gaat eten. Daardoor kan er ook gewichtsverandering ontstaan. Als er dan ongezond wordt gegeten, wat in veel gevallen ook zo is, dan kun je daardoor lichamelijk ook ongezond worden. Door te veel of te weinig te eten kun je ook andere lichamelijke klachten ondervinden.

Onrustig gevoel

Het is ook mogelijk dat je constant te maken hebt met een onrustig gevoel. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je bijvoorbeeld iets vergeten bent, nog iets moet doen of dat je juist last hebt van een schuldgevoel. Veel mensen hebben het idee dat ze niks waard zijn op dergelijke momenten. Je kunt daardoor veel gaan piekeren waardoor de gedachten die je hebt nog somberder worden.

Concentratieproblemen

Een ander gevolg van een depressie zijn concentratieproblemen. Je kunt je moeilijk concentreren en hebt vaak ook moeite met het onthouden van zaken. Denken gaat dan ook vaak stukken moeilijker. Als je een belangrijke beslissing moet maken en als daar ook nog eens veel verantwoordelijkheid aan hangt, dan kan dat ook als zeer zwaar worden ervaren.

Denken aan zelfdoding

In sommige gevallen kan de depressie zo erg zijn dat je denkt aan zelfdoding. Als je vaak denkt aan de dood en het gevoel hebt dat je niks waard bent, dan kan deze gedachte in je opkomen. Dit kenmerk is zeer zeker een aanleiding om spoedig hulp te zoeken en om te praten over je problemen. Wat er ook aan de hand is en hoe erg de problemen ook lijken, er is altijd wel een oplossing te vinden.

Hulp zoeken

Het is belangrijk dat je op het moment van een depressie hulp zoekt voor jouw problemen. Heb je last van meerdere van de eerder genoemde symptomen en heb je deze kenmerken voor een periode van enkele weken, dan is de kans groot dat je met een depressie te maken hebt. Door te praten over jouw problemen met een professional of met een bekende, kun je werken naar een oplossing voor de depressie.

Denk je aan zelfdoding? Bel dan voor een gesprek naar 1813 of surf naar https://www.zelfmoord1813.be.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…