Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zeg vaarwel tegen voorjaarsmoeheid met deze tips

5 min read

De lente is eindelijk begonnen! De bomen worden groener, de dagen worden langer en de zon laat zich vaker zien. Ook niet onbelangrijk: zondag schakelen we over van winter- naar zomeruur.

In tegenstelling tot deze aangename veranderingen, krijgen veel mensen in de lente plots last van vermoeidheid, concentratieproblemen en prikkelbaarheid.

Dat zijn tekenen van voorjaarsmoeheid of lentemoeheid, waarbij geest en lichaam vermoeid en lusteloos zijn. Ook wel de nasleep van de winterdip genoemd.

Het kan zijn dat je het in de winterperiode erg druk hebt gehad en veel stress hebt ervaren, waardoor je lichaam uitgeput is en de winter niet fit is doorgekomen. Dit sleept dan nog na in de lente. Voorjaarsmoeheid ontstaat vooral door een tekort aan zon en buitenactiviteiten en essentiële levensstoffen zoals coënzym Q10.

Tips om voorjaarsmoeheid tegen te gaan

  • Loop niet te hard van stapel : geniet van het mooie lenteweer en plan buitenactiviteiten, maar neem op tijd nog rust. Zorg voor een goede balans tussen  inspanningen en ontspanning.
  • Bouw je lichaamsbeweging geleidelijk aan op : begin bijvoorbeeld met een wandeling en ga nadien pas verder met fitness, hardlopen of uitputtende fysieke trainingen. Je lichaam heeft namelijk gewenning nodig.
  • Een beetje herhaling kan geen kwaad : eet verse groenten en fruit! Van een gezond eetpatroon krijg je vitaminen binnen en zal je je sneller terug energiek voelen.
  • Ook voldoende nachtrust doet wonderen! Problemen met slapen? Geef je lichaam een aanvulling met het slaaphormoon melatonine en sta voortaan weer uitgerust op.
  • Drink meer water: je verbruikt meer energie in de lente dus moet je het verloren vocht ook weer aanvullen, logisch, toch ?
  • Op zoek naar gezonde buitenlucht? Ga eens enkele dagen uitwaaien aan de zee!
  • Wil je je alsnog sneller terug fit en alert voelen? Neem extra Q10, de essentiële levensstof voor meer energie.

Coënzym Q10 of kortweg Q10

Q10 is een natuurlijke stof die een fundamentele rol speelt bij de energieproductie in ons lichaam en werkt als een zeer krachtig antioxidant.

De stof is aanwezig in elke lichaamscel en terug te vinden in de mitochondriën, namelijk de energiefabriekjes van onze cellen. Wanneer een cel energie nodig heeft, zet deze voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten om in ATP, de molecule die energie onder zijn chemische vorm opslaat. De cel breekt de ATP-molecule af en geeft de energie vrij die erin vastzit.

Vooral onze spieren, lever, nieren en ons hart hebben een hoge energiebehoefte voor een optimale werking.

In de voeding of via het lichaam?

Q10 krijgen we in relatief kleine hoeveelheden binnen via de voeding, zoals vette vis, soja, noten en vlees. Maar deze hoeveelheden zijn eerder gering.

Het grootste deel maakt ons lichaam dus zelf aan, maar dat proces verloopt helaas niet altijd even goed. Vanaf de leeftijd van 25 jaar wordt je voorraad aan Q10 lager dan voorheen. Op latere leeftijd komt Q10 minder voor in de cellen, wat kan betekenen dat je dan minder energie hebt en je je ook minder goed kunt concentreren en minder snel recupereert.

De aanmaak wordt eveneens afgeremd bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld cholesterolverlagende statines).

Bovendien leven we niet altijd even gezond. We drinken te weinig water en net te veel cola, koffie, thee of alcohol. De energiemachine in het lichaam zal niet in gang geraken zonder voeding met essentiële voedingsstoffen.

Een stevige portie stress en spanning zorgen op dezelfde wijze voor een verminderde lichaamsaanmaak van Q10. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel, waarin je lichaam maar blijft werken maar de batterij nooit volledig opgeladen geraakt. Een aanvulling met deze essentiële levensstof is in ieder geval nuttig om je levenskwaliteit te optimaliseren en af te geraken van die voorjaarsmoeheid.

Bio-Q10 of BioActive Q10

Je tekorten kan je aanvullen met Bio-Q10 of BioActive Q10, identiek aan de lichaamseigen vorm van Q10.

De unieke mix van duurzaam geproduceerde plantaardige olie en natuurlijk coënzym Q10 biedt aantoonbaar een betere opneembaarheid.

Bio-Q10 en BioActive Q10 zijn goed gedocumenteerd, hebben een hoge biologische beschikbaarheid en een gegarandeerde veiligheid. Met toevoeging van vitamine C of vitamine B2 ter ondersteuning van de energieproductie van het lichaam.

Met Bio-Q10 of BioActive Q10 wordt het veel makkelijker om het energieniveau van het lichaam te behouden en opkomende vermoeidheid te voorkomen.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…