Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

WERELD ANTI-TABAKSDAG Stoppen met roken tijdens de zwangerschap

Gezond.be
3 min read

Wist je dat bijna een op vijf Belgen rookt. Roken verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten en heel wat andere aandoeningen. In België sterven jaarlijks 15.000 rokers vroegtijdig als gevolg van roken. Op Wereld Anti-Tabaksdag vragen we extra aandacht voor stoppen met roken tijdens de zwangerschap.

Geschreven met input van Laboratoires Boiron

De zwangerschap is een periode waarin de vrouw op zoek moet naar een gezondere levensstijl voor haarzelf en de baby. Toch zou zo’n tien procent van de Belgische zwangere vrouwen roken tijdens de zwangerschap. Slecht 47% van hen stopt onmiddellijk na de aankondiging van de zwangerschap.

Een baby in je buik is misschien wel de belangrijkste motivatie om te stoppen met roken, aangezien de ongezonde gewoonte kan leiden tot buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een miskraam, vroegtijdige bevalling, groeiachterstand van de foetus, en een verhoogd risico op diabetes en gespleten lipafwijkingen. Dit zijn nog maar enkele van de vele risico’s.

Hoe kun je stoppen

Onder begeleiding van een gezondheidsprofessional heeft een roker meer kans op succes. Het beoordelen van de verslaving van de zwangere vrouw is een integraal onderdeel van de verloskundige anamnese en de follow-up van de vrouw in kwestie. De verloskundige en de gynaecoloog moeten de risicofactoren beoordelen en de zwangere vrouw duidelijk informeren over het belang van stoppen.

Wil je als zwangere vrouw stoppen met roken, dan zijn er enkele gevalideerde behandelingen die jou kunnen helpen:

  • een motivatiegesprek
  • cognitieve gedragsondersteuning (dit is empathische ondersteuning)
  • voorgeschreven intermitterende en voorzichtige nicotinesubstitutie, follow-up door de tabakoloog, CO- en cotinine urine testen

Welke strategie ook wordt toegepast, homeopathie blijkt een aanvullende oplossing te zijn om te helpen bij het stoppen met roken. Het biedt een ondersteunende behandeling van de mogelijke ontwenningsverschijnselen, want die ervaart iedereen anders.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…