WHO: ‘Onrealistisch om te denken dat pandemie dit jaar voorbij zal zijn’
Ondanks het feit dat de verspreiding van Covid-19 in sommige landen wordt vertraagd als gevolg van lockdowns en vaccinatieprogramma’s, is het ‘voorbarig’ en ‘onrealistisch’...
Inhoud
We drinken het al eeuwen, en we drinken het nog steeds. We houden er bijna allemaal wel van, en je hebt het in talloze variaties. Jawel, alcohol. Bijna iedereen houdt wel van een biertje of een wijntje op z'n tijd, de een wat meer dan de ander. Maar wat voor effect heeft het nu eigenlijk op je lichaam?
Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat je veilig thuiskomt. Stap nooit in de auto als je hebt gedronken, en drink ook niet teveel als je de volgende ochtend weer ergens heen moet, want de alcohol kan dan nog steeds in je bloed zitten. Je reactievermogen vertraagt flink na wat alcohol, en de ellende is dat je dat zelf dan niet eens meer door hebt. Voorkom ellende, en rijd gewoon niet. Ook niet na twee biertjes, gewoon niet.
Een ander nadeel is dat je van alcohol flink kunt aankomen. We kennen natuurlijk allemaal het fenomeen bierbuik wel, en helaas is iedereen daar vatbaar voor. Drink dus met mate, en voorkom dat je ook zo'n dikke pens krijgt.
Bovendien is overmatig gebruik van alcohol erg slecht voor je lever en tal van andere organen en kan het tal van ziektes en gebreken veroorzaken. Let daarom op je alcoholconsumptie. De slogan is ook niet voor niets 'geniet, maar drink met mate’.
Maar natuurlijk zijn er ook voordelen aan het drinken van alcohol. Allereerst kan het natuurlijk je avondje wat leuker maken. Je wordt iets losser, en denkt wat makkelijker over dingen dan je normaal zou doen. Let wel op dat je jezelf in de hand kunt houden, en niet té los wordt en dingen gaat doen waar je achteraf spijt van kunt krijgen. Maar als je je grenzen weet en daar binnen kunt blijven dan kan alcohol je avondje zeker wat aangenamer maken.
Ook zeggen sommige onderzoeken dat het drinken van alcohol op z'n tijd goed voor hart- en bloedvaten is, en dat het diverse ziekten kan voorkomen. Alcohol zou de aanmaak van goede cholesterol stimuleren, wat voor dat gunstige effect zorgt. Wel zegt men dat dit enkel in kleine hoeveelheden en voor oudere mensen zorgt. Helaas is er niet echt een duidelijke lijn in die onderzoeken te vinden, en zijn er andere onderzoeken die dit juist weer tegenspreken.
Wist je trouwens dat in het Verenigd Koninkrijk bijna een derde van alle scheidingen alcohol gerelateerd is? Voorkom jezelf dus die ellende, en hou je in de hand.
In ieder geval, er zijn zeker voor- en nadelen, maar zorg gewoon dat je met mate drinkt en je grenzen weet te bewaken. Zolang het geen verslaving wordt en je niet dagelijks alcohol nodig hebt is het allemaal prima verder. Er is immers niets zo lekker dan na een lange dag hard werken eens lekker op de bank te ontspannen met een heerlijk wijntje of biertje, toch?!
Ondanks het feit dat de verspreiding van Covid-19 in sommige landen wordt vertraagd als gevolg van lockdowns en vaccinatieprogramma’s, is het ‘voorbarig’ en ‘onrealistisch’...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon