Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gal overgeven door alcohol

Irma Kroon
5 min read

Velen hebben het al wel eens meegemaakt: een avondje uit werd net iets te gezellig, de drankjes vloeiden rijkelijk en de dag erna heb je last van een stevige kater. Hoofdpijn en misselijkheid spelen op. In sommige gevallen moet je zelfs overgeven. Nog vervelender wordt het als je gal, een lichte geelgroene substantie, overgeeft. Het proeft zuur en doet pijn in je keel. Maar wat houdt dat gal overgeven eigenlijk in? En wat kan je er tegen doen?

Last van overgeven?

Overgeven is de natuurlijke reactie in de afweer van het ‘vergif’ genaamd alcohol in je lichaam. Alcohol prikkelt doordat het veel maagzuur aanmaakt namelijk het slijmvlies, dat geïrriteerd kan raken als je in korte tijd veel drinkt. Doordat de maagwand als reactie samentrekt, zal je de inhoud weer uitkotsen. Het is zelfs mogelijk dat overmatig alcoholgebruik receptoren in je hersenen prikkelt. Dit kan ook leiden tot braken. Het prikkelen van receptoren in de hersenen, resulterend in braakneigingen, kan ook voorkomen bij drugsgebruik.

Er gaat een mythe dat expres overgeven als je onder invloed bent, door je vinger in je keel te steken, er voor zorgt dat je weer nuchter wordt. Maar dit is niet helemaal waar. De alcohol waardoor je onder invloed bent zit namelijk al in je bloed. Je zorgt er door over te geven enkel voor dat het alcohol dat nog in je maag zit, niet óók in je bloed gaat komen en je nog steviger onder invloed raakt.

Wat is Gal overgeven

Als je op een dag al meerdere malen hebt overgegeven raakt je maag op gegeven moment leeg. Er is, simpel gezegd, niets meer over om nog uit te kotsen.

Toch kan het dat de braakneigingen blijven aanhouden, vaak als resultaat van hevige spiersamentrekkingen in je maag. Je gaat dan gal overgeven.

Het gal is afkomstig uit de twaalfvingerige darm, die zelfs voor een groot deel uit gal bestaat, en komt via je maag en slokdarm omhoog.

Behandeling van gal overgeven na het drinken van alcohol

Gal braken als gevolg van overmatig alcoholgebruik is in principe geen reden om een dokter te bezoeken. Het genoeg nemen van rust, drinken en licht verteerbaar eten is dan vaak voldoende. Ook als het overgeven van gal komt door een grote inname van geel eten, zoals maïs maar ook wortelen, is geen medische behandeling nodig. Wel belangrijk is om, langzaam opbouwend, steeds iets meer water of slappe thee te drinken. Helemaal niets meer drinken kan namelijk uitdroging veroorzaken.

Een directe medische behandeling is het pas nodig als het overgeven chronisch is, bijvoorbeeld bij het tamelijk zeldzame cyclisch braken syndroom. Mensen die daar aan lijden moeten zonder oorzaak erg vaak kokhalzen en overgeven. Ook bij het overgeven van gal door een darmobstructie is een behandeling nodig.

Voorkomen

Gal overgeven door alcoholgebruik is natuurlijk vrij eenvoudig te voorkomen: minder alcohol consumeren. Ook kan een gezondere levensstijl überhaupt al helpen: stoppen met roken en gezond eten. Belangrijk daarin is het voldoende eten van vezels, groenten en fruit.

Alcoholvergiftiging

Gevaarlijk wordt gal overgeven als het een langdurig probleem is, en het samengaat met versuftheid, verwardheid en bewustzijnsverlies. In dit geval is het aan te raden om met spoed contact op te nemen met een medicus. Er kan namelijk sprake zijn van een voedselvergiftiging. Mogelijke gevolgen van een voedselvergiftiging zijn in coma raken of zelfs overlijden. Mocht iemand last lijken te hebben van een voedselvergiftiging, is het goed deze persoon tot aan het arriveren van de medische hulp in een stabiele zijlegging te leggen, in een koele ruimte.

Maar al met al hoef je je dus niet direct zorgen te maken als je gal overgeeft na alcoholgebruik. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam op het vergif genaamd alcohol, en zal normaal gesproken snel weer over zijn. Pas als het chronisch is, of de andere symptomen van een alcoholvergiftiging er bij komen kijken, is het inschakelen van medische hulp nodig. Tot die tijd valt het slechts aan te raden om minder alcohol te drinken. Want ook zonder binge drinken kan je een gezellige avond hebben!

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…