Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je gal overgeven laten stoppen?

Olivier
7 min read

Iedereen moet wel eens overgeven. Je kunt de drang voelen om over te geven als je iets verkeerds gegeten hebt, maar ook als je ziek bent en de maag zich volledig wil legen. Overgeven kan in de regel niet veel kwaad, ook niet als er gal vanuit de maag naar buiten komt bij het braken. Heb je een of twee keer overgegeven en komt er wat gal naar boven, dan hoef je je geen zorgen te maken. Komt er echter veel gal naar buiten en blijf je maar overgeven, dan is het verstandig om hier iets aan te doen.

Op deze pagina lees je wat je kunt doen om het overgeven van gal te laten stoppen. Voor we enkele tips geven om het overgeven van gal direct te laten stoppen, vertellen we in onderstaande alinea eerst waarom je soms gal moet overgeven. Heb je inzicht in dit verschijnsel, dan vertellen we in de alinea’s daaronder hoe je het overgeven van gal kunt verminderen of helemaal kunt laten stoppen.

Overgeven van gal: een korte introductie

Als je moet overgeven, wordt de inhoud van de maag geleegd. Heb je net wat gegeten of gedronken, dan komen deze etenswaren of dranken weer direct naar buiten. Zit er nog ander voedsel in de maag, bijvoorbeeld van een uur geleden, dan kan ook dit voedsel meekomen. Je gaat pas gal overgeven als er niets meer in de maag zit dat naar buiten gebracht kan worden bij het overgeven. Als je overgeeft, trekken de spieren in de maag en de twaalfvingerige darm zich samen. Zit er niets meer in de maag, dan komt er gal mee bij het samentrekken van de spieren en komt dit gal via de slokdarm in je mond terecht. Heb je gal overgegeven, dan heeft het braaksel een geelbruine kleur en heb je een vieze, ietwat bittere smaak in je mond na het braken.

Zoals al eerder vermeld, is het niet erg als je af en toe gal moet overgeven. Zeker als je heel ziek bent en al vaker overgegeven hebt, moet je je geen zorgen maken als je een keer wat gal op moet braken. Gaat het overgeven van gal echter maar door, dan is het belangrijk om zelf stappen te ondernemen en het overgeven van gal op deze manier te laten stoppen. Welke stappen je kunt ondernemen om het overgeven van gal te laten stoppen, lees je in onderstaande alinea’s.

Overgeven van gal stoppen: Eet iets licht verteerbaars

Als je gal over blijft geven, kun je iets licht verteerbaars proberen te eten. Door de voeding in de maag kan de maag tot rust komen, maar soms komt het ook voor dat de maag nog niet toe is aan voeding en de licht verteerbare voeding weer naar buiten komt. Ook als je de voeding niet binnen kunt houden, is het verstandig om toch wat te eten als je je niet lekker voelt. Eet je iets, dan wordt er bij de volgende keer braken namelijk geen gal meer overgegeven en komt enkel de voeding naar buiten die je net gegeten had.

Overgeven van gal stoppen: Probeer rustig aan te doen

Als je regelmatig moet overgeven en er voornamelijk gal naar buiten komt, is het belangrijk om even rustig aan te doen. Ga even zitten, ga even in bed of bad liggen en probeer je wat te ontspannen, zodat de spastische spieren van de maag even tot rust kunnen komen en geen overgeefreflex meer geven. Als je hebt overgegeven, zijn je buikspieren vaak gespannen. Probeer je buikspieren te ontspannen en je maag krijgt minder snel de neiging om de spieren weer samen te trekken en op deze manier een nieuwe portie gal naar boven te sturen.

Enkele dingen die je kunt doen om te ontspannen:

Door thee te drinken, krijg je lichaam weer wat vocht terug. Omdat je veel vocht verliest bij het overgeven, is dit erg belangrijk. Blijf je maar overgeven en krijg je niet voldoende vocht binnen, dan kun je uitdrogen. Daar komt nog bij dat het drinken van een kop thee voor sommige mensen ontspannend werkt, wat het ook een goede manier maakt om het lichaam wat meer tot rust te krijgen na het overgeven van gal.

Overgeven van gal stoppen: Het is bijna niet mogelijk

Helaas is het stoppen van overgeven van gal bijna niet mogelijk. Moet je maag echt nog wat gal kwijt, dan kun je dit eigenlijk niet tegenhouden en moet je het simpelweg doorstaan. De reden dat je overgeven van gal niet kunt stoppen, heeft te maken met het feit dat je hersenen je maag aanzetten tot samentrekken en je hier geen invloed op hebt. Het is een prikkel die door je hersenen verstuurd wordt naar de maag en die je zelf niet tegen kunt houden. Je kunt wat eten om je maag te kalmeren en te voorkomen dat je nog een keer alleen maar gal moet overgeven en je kunt wat rustiger aan doen om je maag te laten ontspannen, maar verder zijn er geen dingen die je zelf kunt doen om het overgeven te laten stoppen.

Overgeven van gal: Wanneer naar de dokter?

Het overgeven van gal is een natuurlijk verschijnsel. Moet je gal overgeven, dan hoef je niet meteen naar de dokter om je te laten onderzoeken. Ben je al even bezig met het overgeven van gal en krijg je hier andere klachten bij, dan kan de situatie veranderen en is het mogelijk wel verstandig om naar de dokter te gaan. Krijg je klachten als hevige buikpijn, verwardheid, sufheid of zelfs het verlies van het bewustzijn, dan is het belangrijk om met jouw klacht van het overgeven van gal naar de dokter te gaan of de dokter langs te laten komen. Zeker als je het bewustzijn hebt verloren voor, tijdens of na het overgeven van gal en door het overgeven van gal, is het belangrijk om de dokter te bellen en jouw klachten verder te laten onderzoeken door deze professional.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…